ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο Δικαστικό Συμβούλιο το πόρισμα για τη «ζημία» των 5,3 εκατ. ευρώ στη ΔΕΥΑΙ

Στο Δικαστικό Συμβούλιο παρέπεμψε η Αντιεισαγγελέας Ιωαννίνων το πόρισμα του έκτακτου ελέγχου που διενήργησε η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στη ΔΕΥΑΙ για το χρονικό διάστημα από το 2002 έως το 2016.

Αυτό είναι που τελικά θα αποφασίσει αν η υπόθεση θα οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες ή όχι, καθώς υπάρχει και η περίπτωση να εκδώσει απαλλακτικό βούλευμα, ενώ δίνεται και δικαίωμα ένστασης στα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

Σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει, στο πόρισμα περιγράφονται δώδεκα παραβάσεις, από τις οποίες προέκυψε ζημία για τη ΔΕΥΑΙ, με το συνολικό οικονομικό αντικείμενο να ανέρχεται στα 5.352.466,58 ευρώ. Οι παραβάσεις αφορούν σύναψη μη σύννομων συμβάσεων «γνησίου δανεισμού εργαζομένων», καταβολή σε εργολήπτρια τεχνική εταιρεία αμοιβής υψηλότερης της νόμιμης, λόγω εσφαλμένου υπολογισμού ποσότητας εκτελεσθείσας εργασίας, καταβολή στη ΔΕΔΔΗΕ δαπάνης για τη λειτουργία αντλιοστασίων, η οποία αποτελούσε συμβατική υποχρέωση εργολήπτριας επιχείρησης και θα έπρεπε να βαρύνει την ίδια, σύναψη μη σύννομων συμβάσεων μίσθωσης έργου και μη σύννομων συμβάσεων εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ., καταβολή τακτικών αποδοχών καθ’ υπέρβαση των οριζομένων, υπέρβαση του ανωτάτου επιτρεπόμενου ορίου στις πάσης φύσεως απολαβές του Γενικού Διευθυντή, μη σύννομη καταβολή επιδομάτων εορτών και αδείας, καθώς και εφάπαξ χρηματικών αποζημιώσεων και παροχών, κ.ά.
Η εντολή ελέγχου αφορούσε το διάστημα από το 2002 έως το 2016, δηλαδή τις δύο δημοτικές αρχές του Νίκου Γκόντα (2002-2010), τη δημοτική αρχή Φίλιου (2010-2014) και μέρος της δημοτικής αρχής Μπέγκα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραβάσεις προσωποποιούνται σε κάποια από τα πολιτικά πρόσωπα που μετείχαν στα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΥΑΙ κατά το ελεγχόμενο διάστημα, πλην της περιόδου της διοίκησης Μπέγκας – Χρυσοστόμου, αλλά και σε υπηρεσιακούς παράγοντες -γενικούς διευθυντές και προϊσταμένους τμημάτων- της ΔΕΥΑΙ τα προηγούμενα χρόνια.

Σχετικά άρθρα

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών

Πολύωρη διακοπή νερού στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης

Με ισχυρά επιχειρήματα στον διάλογο η ΕΔΕΥΑ