Πέντε γυναίκες, που συμμετέχουν με την ιδιότητα του κυνηγού στις ομάδες δίωξης αγριόχοιρων, βράβευσαν σε ειδική εκδήλωση η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεσμεύσεις Αμυρά για ενίσχυση της Θηροφυλακής

Για περαιτέρω συνεργασία, με στόχο η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων να μην οδηγήσει σε συρρίκνωση του κυνηγιού, αλλά και για τη θεσμοθέτηση των περιβαλλοντικών παραβάσεων, που θα αποτελέσει ένα βήμα στην ουσιαστική αντιμετώπιση της λαθροθηρίας, κάλεσε τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά ο πρόεδρος της Ε' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Νίκος Παπαγρηγορίου.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου για την βράβευση πέντε γυναικών που συμμετέχουν με την ιδιότητα του κυνηγού στις ομάδες δίωξης αγριόχοιρων, τονίστηκε από τους εκπροσώπους της κυνηγετικής οικογένειας η ικανοποίηση για το επίπεδο συνεργασίας με τον υφυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς τα τελευταία χρόνια δόθηκαν άμεσα λύσεις σε ζητήματα που προέκυψαν, ενώ αναγνωρίστηκε ο ρόλος των κυνηγετικών οργανώσεων στη διαχείριση της πανίδας και την προστασία της αειφορίας.
« Ένα θέμα που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, είναι η θεσμοθέτηση των διοικητικών προστίμων στις περιβαλλοντικές παραβάσεις, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος των θηροφυλάκων και να δοθεί τέλος σε αυτή την παραβατικότητα. Παλεύουμε τόσο καιρό, τα πταίσματα είναι στον αέρα. Ο εχθρός των κυνηγών είναι ο λαθροθήρας και επιτέλους να τιμωρούνται οι παραβάτες», σημείωσε ο κ. Παπαγρηγορίου, εκτιμώντας ότι οι κυνηγετικές οργανώσεις θα χρειαστούν εκ νέου οικονομική ενίσχυση για τη διατήρηση όλων των θηροφυλάκων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Αραμπατζής τόνισε τη συμβολή των κυνηγών για την αντιμετώπιση τόσο του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, που καταστρέφουν τις καλλιέργειες, όσο και για την επιτήρηση ασθενειών, όπως η πανώλη των χοίρων.
Για «φοβική» αντίληψη περί συνεργασίας κράτους, κυνηγών και θηροφυλάκων μέχρι σήμερα, έκανε λόγο ο κ. Αμυράς, ανεβαίνοντας στο βήμα, και θέτοντας ως επίδικο την προστασία της φύσης, την αειφορία και τη βιωσιμότητα. Τόνισε δε πως υπάρχουν ευθύνες σε όλους, υπογραμμίζοντας πως ο μεγάλος εχθρός είναι οι λαθροθήρες. «Άρα εδώ έχουμε μεγαλύτερο έδαφος να συνεργαστούμε, να σας δώσουμε και άλλα μέσα, οχήματα ή ό,τι άλλο μας πείτε για να πατάξουμε τη λαθροθηρία», σημείωσε και πρόσθεσε πως η μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων κατά 75% είναι αίτημα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι τεράστιο το άλμα που πρέπει να κάνουμε και η πολιτεία με ευχολόγια δεν μπορεί να το κάνει. Γι’ αυτό κάναμε τις ομάδες δίωξης και αποφύγαμε να καταστραφούν καλλιέργειες», τόνισε, αναφερόμενος και στις παρεμβάσεις για τα Καταφύγια Άγριας Ζωής.
Ο κ. Αμυράς κατέληξε λέγοντας ότι θα υπάρξει συνεχής επικοινωνία με τις κυνηγετικές οργανώσεις, με στόχο την ηλεκτρονική έκδοση της άδειας κυνηγιού, αλλά και φιλοθηραματικές και εκπαιδευτικές δράσεις για τους κυνηγούς.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, Φιλιατών Σπύρος Παππάς και Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου.

Σχετικά άρθρα

Με το μπλοκάκι των προστίμων ανά χείρας οι θηροφύλακες

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς