ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Η λεηλασία των ποταμών έχει γίνει σπορ στην Ήπειρο»

Την παρέμβαση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για μία ακόμη περίπτωση, πέραν αυτής των παρεμβάσεων στον ποταμό Λούρο, ζητούν οι «Ορίζοντες Ηπείρου», δείχνοντας μια σαφή διάθεση να κρατήσουν ψηλά στην ατζέντα τα θέματα του περιβάλλοντος.

Όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της παράταξης Σπύρος Ριζόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ήδη απευθύνθηκε με επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα και στον υφυπουργό Γ. Αμυρά, ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους, έτσι ώστε ελεγκτές του Υπουργείου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στην κοινότητα Ζωτικού του Δήμου Δωδώνης μετά τη δικογραφία που σχημάτισε το Αστυνομικό Τμήμα Τύριας σε βάρος κατασκευαστικής εταιρείας, σχετικά με «παράνομη αμμοληψία», προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε δελτίο τύπου, στο πόρισμα της αυτοψίας της Κτηματικής Υπηρεσίας, μετά από αίτημα του Αστυνομικού Τμήματος, αναφέρεται ότι «πραγματοποιείται αμμοληψία από την κοίτη σε έκταση 2.500 τ.μ περίπου, με μήκος άξονα αμμοληψίας 106 μέτρα και μέσο πλάτος 23 μέτρα, ενώ το βάθος εκσκαφής κυμαίνεται από 2,50 μ. έως και 4 μ. […] Η παραπάνω αμμοληψία διενεργείται χωρίς άδεια, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία αίτηση στην Υπηρεσία μας μια έκδοση άδειας αμμοληψίας για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ λόγω του όγκου της, εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον». Στη ίδια κατεύθυνση είναι και το πόρισμα του Δασαρχείου, από το οποίο επίσης ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί αυτοψία. «…διαπιστώθηκαν παράνομες επεμβάσεις σε ευρύτερη έκταση δασικού χαρακτήρα εμβαδού 16.712,73 τ.μ., στις οποίες περιλαμβάνεται και απόληψη εδαφικού υλικού (αμμοληψία) σε έκταση εμβαδού 3.037 τ.μ.», σημειώνεται χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα όσα κάνουν γνωστά οι «Ορίζοντες Ηπείρου».
Σε πλήρη αντίθεση με τα πορίσματα των δύο υπηρεσιών, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε Ιωαννίνων αναφέρει ότι «…στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες καθαρισμού των παραποτάμιων ρεμάτων από φερτά υλικά και τις προσχώσεις μετά από μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Ηπείρου…»
«Επειδή κάτι παρόμοιο είχαμε και στον ποταμό Λούρο, όπου παρά τις διαπιστώσεις των ελεγκτών του Υπουργείου για την Περιφέρεια Ηπείρου το ποτάμι “στέρεψε από την ανομβρία”, θεώρησα υποχρέωσή μου να ενημερώσω του Υπουργείο και να ζητήσω την άμεση παρέμβασή του, έτσι ώστε ελεγκτές να πραγματοποιήσουν αυτοψία στον συγκεκριμένο χώρο για τη διαπίστωση όχι μόνο της αλήθειας αλλά και του μεγέθους της οικολογικής καταστροφής. Δυστυχώς όπως φαίνεται, δεν είναι ο ποταμός Λούρος το μοναδικό “θύμα” στην Ήπειρο, από την αγνόηση των προδιαγραφών που επιτάσσει ο νόμος και οι κανονιστικές πράξεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Η λεηλασία των ποταμών έχει γίνει σπορ στην Ήπειρο και πρέπει να σταματήσει. Θα περιμένουμε να δούμε πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ριζόπουλος, δηλώνοντας ότι οι «Ορίζοντες Ηπείρου» θα είναι στην αιχμή του δόρατος.

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου

Συνέχεια αποχωρήσεων στους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ηπειρωτικός Αγών