ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Αρμέγει» τις επιχειρήσεις η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

Πρωτοχρονιάτικο «χαράτσι» αντί για μποναμά, επεφύλαξε για τις εγκατεστημένες στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων επιχειρήσεις η διαχειρίστρια ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, με τον Σύνδεσμο Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων να συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα για να καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Οι 150 εγκατεστημένες επιχειρήσεις της Βιομηχανικής Περιοχή είδαν τον λογαριασμό για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2021, χωρίς να συντρέχουν οι λόγοι που θα μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος, όπως η αύξηση του κόστους ενέργειας.

«Δε μας ζεσταίνει η ΒΙΠΕ. Εμείς αγοράζουμε μια υπηρεσία, όπως αυτή της καθαριότητας, με την αποκομιδή να γίνεται από τον Δήμο Ζίτσας, όπου τα τέλη παρέμειναν σταθερά και εδώ είχαμε αύξηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Λευτέρης Αραμπατζής.

Το ποσό που κλήθηκαν να πληρώσουν οι 150 επιχειρήσεις για το τρίμηνο αυτό, με τον λογαριασμό να στέλνεται στις 28 Δεκεμβρίου, ήταν περίπου στις 160.000 ευρώ, όταν για την αντίστοιχη περίοδο την προηγούμενη χρονιά ήταν 60.000 ευρώ. «Είναι τεράστιο το νούμερο στην κάθε επιχείρηση, γιατί, ακόμη και αν η ΕΤΒΑ θεωρεί ότι ένα χιλιάρικο δεν είναι τίποτα, για μια μικρή επιχείρηση, χωρίς να υπάρχει ανταπόδοση, είναι σημαντικό», τόνισε.

Ο ΣΕΒΙΠΕ έχει στείλει σχετική επιστολή στη διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, ζητώντας την αιτιολόγηση των αυξήσεων, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν απαντήσεις. Πρόκειται παρόλα αυτά για μια εξέλιξη που είχε προαναγγελθεί κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του τελευταίου νόμου για τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας των βιομηχανικών πάρκων.

Μέσω του νόμου δόθηκε η απόλυτη «ελευθερία κινήσεων» στην ΕΤΒΑ, η οποία πλέον είναι ιδιωτική και ανήκει στον όμιλο Πειραιώς, και έβαλε φρένο σε κάθε προσπάθεια αυτοδιαχείρισης, κάτι που είχε ξεκινήσει να εξετάζεται στη ΒΙΠΕ των Ιωαννίνων.

Οι αυξήσεις, μάλιστα, αυτές, που δεν αποτελούν το μοναδικό σημείο αντιπαράθεσης με την ΕΤΒΑ, ήρθαν μόλις τρεις μήνες μετά τις δεσμεύσεις των στελεχών της ΕΤΒΑ για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υποδομών της ΒΙΠΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα στελέχη της ΕΤΒΑ παρουσίασαν ένα σχέδιο προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει αναβάθμιση στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και φωτισμού, οπτικές ίνες, οδικά έργα και άλλες υποδομές. Περιλαμβάνει ακόμη και ενδεχομένη υποκατάσταση του Δήμου Ζίτσας στην αποκομιδή απορριμμάτων, κάτι που σημαίνει ότι θα αφαιρεθεί ένα έσοδο του Δήμου και θα το καρπωθεί η ΕΤΒΑ. «Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ κ. Ψαθάς μας είπε ότι σε δύο χρόνια η ΒΙΠΕ δε θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που είναι τώρα, και αυτό είναι θετικό γιατί θα αναβαθμιστούμε και εμείς, αλλά μέχρι τώρα βλέπουμε μόνο έξοδα», τόνισε ο κ. Αραμπατζής.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ιδιωτικό σκέλος της επένδυσης αυτής, καθώς το 50% καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα επιβαρυνθούν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις και η ΕΤΒΑ, 600.000 ευρώ εκ των οποίων άμεσα. Μάλιστα, ζητήθηκε από την ΕΤΒΑ και καταρχήν έγινε αποδεκτό, για το υπόλοιπο ποσό να υπάρξει μια μακροχρόνια ρύθμιση. «Συμφωνήσαμε δηλαδή να δίνουμε 60.000 ευρώ ετησίως για δέκα χρόνια και έρχεται μετά από ένα τρίμηνο μια αύξηση 70-80.000 ευρώ χωρίς να έχει ξεκινήσει κανένα από αυτά τα έργα», τόνισε ο κ. Αραμπατζής.

Προς το παρόν, πάντως, και μέχρι να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, οι επιχειρήσεις έχουν «παγώσει» τις πληρωμές στην ΕΤΒΑ, με τον πρόεδρο του ΣΕΒΙΠΕ να επισημαίνει πως έχει δεχθεί διαμαρτυρίες των μελών αλλά και προτάσεις για κινητοποιήσεις.

«Αδιέξοδα στη δημοκρατία δεν υπάρχουν», σημείωσε ο κ. Αραμπατζής, διαφωνώντας ο ίδιος με τις κινητοποιήσεις επί της αρχής, αλλά δεν απέκλεισε τη νομική διεκδίκηση. «Τρόποι υπάρχουν και εισαγγελείς υπάρχουν», σημείωσε και πρόσθεσε πως δε συμφέρει ούτε την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να μην έχει εγκατεστημένες επιχειρήσεις. «Πρέπει να βρεθεί μια σχέση win-win. Αν θέλει κάποιος, η ΕΤΒΑ εν προκειμένω, να κερδίζει εις βάρος μου, εγώ θα μαραζώσω και δε θα υπάρχω, άρα θα χάσει και αυτή», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Εξώδικο από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ αντί μιας απάντησης στον τοπικό Τύπο…

Ηπειρωτικός Αγών

Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ προσδοκά το Επιμελητήριο

Ηπειρωτικός Αγών

Εκ νέου πρόεδρος ο Λ. Αραμπατζής στον Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.