ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αβίωτη η ζωή λόγω ηχορύπανσης και τραπεζοκαθισμάτων

Δύσκολη έως προβληματική μπορεί να χαρακτηριστεί η συνύπαρξη καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατοικιών και χώρων εργασίας στους κεντρικούς πεζόδρομους των Ιωαννίνων, με το πρόβλημα της ηχορύπανσης να είναι το μείζον, χωρίς, ωστόσο, να λείπουν και άλλα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την εξασφάλιση ανεμπόδιστης πρόσβασης.

Τη δύσκολη αυτή συνύπαρξη, ειδικά το τελευταίο διάστημα που τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή έχουν πυκνώσει και ο διαθέσιμος χώρος τβων τραπεζοκαθισμάτων έχει αυξηθεί λόγω των σχετικών ρυθμίσεων απόρροια της πανδημίας, περιγράφουν με έγγραφη διαμαρτυρία – καταγγελία 60 περίπου περίοικοι των πεζοδρόμων Γρηγορίου Σακκά (συμπεριλαμβανομένης και της στοάς Πεπόνη), Μιχαήλ Αγγέλου και Μελανίδη. Η έγγραφη αυτή διαμαρτυρία έχει αποσταλεί από τα τέλη Νοεμβρίου στη δημοτική αρχή, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και στους επικεφαλής των παρατάξεων, με την προειδοποίηση ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν άμεσες ενέργειες για θεραπεία των προβλημάτων, θα ακολουθήσουν προσφυγές στην Εισαγγελία Ιωαννίνων, στον Συνήγορο του Πολίτη και στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Όπως προαναφέρθηκε, το βασικό πρόβλημα είναι ότι ορισμένα καταστήματα εκπέμπουν μουσική, ακόμη και στους εξωτερικούς τους χώρους, σε ένταση που υποστηρίζουν ότι υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια και δημιουργεί ενόχληση σε όσους έχουν στην περιοχή τις κατοικίες τους ή τον χώρο εργασίας τους.
«Δυστυχώς, ειδικά κατά το τελευταίο έτος, η ζωή μας έχει γίνει αβίωτη, με αποτέλεσμα εμείς και οι οικογένειές μας να έχουμε έρθει σε απόγνωση, εξαιτίας της λειτουργίας ορισμένων καταστημάτων, που, σε καθημερινή βάση και σχεδόν όλες τις ώρες λειτουργίας τους, παραβιάζουν συστηματικώς την άδεια(γνωστοποίηση) λειτουργίας μουσικής, ειδικά τις ώρες μεσημβρινής και νυχτερινής ησυχίας, λειτουργώντας καθ’ υπέρβαση του νόμου και της λογικής, διοργανώνουν διάφορα πάρτι, και από την ύπαρξη ηχείων με ενισχυτές και με τη βοήθεια του αέρα διαχέεται η υψηλής εντάσεως μουσική, που μετά βεβαιότητας υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια (80db), προκαλώντας αφόρητη όχληση σε εμάς, με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε μέσα στα σπίτια μας, σαν φυλακισμένοι, με κλειστά παράθυρα. Ωστόσο, ακόμη και με κλειστά παράθυρα, μας προκαλείται έντονα η αίσθηση ότι δονείται ολόκληρο το κτήριο, λόγω της εγγύτητας των κατοικιών μας με τα καταστήματα αυτά. Αυτό γίνεται αντιληπτό όχι μόνο από εμάς, αλλά και από όσους επισκέπτονται τις ιδιοκτησίες μας για οικογενειακούς, αλλά και για επαγγελματικούς λόγους. Η συμπεριφορά αυτή είναι συνεχής και εξακολουθητική, τον δε τελευταίο χρόνο όλως επιδεινούμενη, σε μεγαλύτερη ένταση και έκταση, και έχει εξελιχθεί σε σοβαρή όχληση με εκνευρισμό και εντάσεις ανάμεσα σε εμάς και τους καταστηματάρχες», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην καταγγελία τους, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι ορισμένοι καταστηματάρχες βγαίνουν κι από πάνω, καλώντας τους να «προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα».
Αντικείμενο της διαμαρτυρίας των περιοίκων είναι και η στάση των αστυνομικών αρχών, καθώς υποστηρίζουν ότι, «παρά το γεγονός, ότι υπάρχει εξακολουθητικώς και κατ’ επανάληψη, σοβαρή και διαπιστωμένη διατάραξη, τα όργανα της τάξης, όταν προσέρχονται για έλεγχο, είτε περιορίζονται σε απλό έλεγχο εγγράφων, ενώ εμείς καταγγέλλουμε σοβαρή ηχορύπανση, και δεν καταγράφουν αυτό που διαπιστώνουν, πράγμα που δημιουργεί αφενός αμφιβολίες, αφετέρου αρνητικές εντυπώσεις εις βάρος των οργάνων της τάξης, είτε, όταν εντέλει, προσέρχονται με ηχόμετρο, δεν υπάρχει κάτι να διαπιστώσουν».
Στην καταγγελία γίνεται λόγος, επίσης, για «επιθετική ηχορύπανση» και αδυναμία εφαρμογής των νόμων, για μετατροπή της περιοχής σε «Γκάζι» με τα καταστήματα να μετατρέπονται σε κλαμπ και μπουζουξίδικα, ανταγωνιζόμενα ποιο θα ακουστεί πιο δυνατά.

Μετ’ εμποδίων η κυκλοφορία των πεζών

Ένα μεγάλο κομμάτι της καταγγελίας αφορά και η κατάληψη μεγάλου μέρους των πεζοδρόμων από τραπεζοκαθίσματα και όχι μόνο, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις τα διαχωριστικά των καταστημάτων περιφράσσουν πλήρως τον παραχωρούμενο χώρο, ώστε να καθίσταται σχεδόν ιδιωτικός, αυξάνοντας την ωφέλιμη επιφάνεια τους και το επιχειρηματικό τους κέρδος, σε βάρος ακόμα, και του οδηγού όδευσης τυφλών, αλλά και της ελεύθερης ζώνης πεζών.
Στην καταγγελία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι δεν τηρείται η ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών του 1.40 μ. εκατέρωθεν των πεζοδρόμων, ενώ αναφορά γίνεται και στη στενότητα του ελεύθερου χώρου στο κέντρο των πεζόδρομων και ιδιαίτερα αυτού της Γρηγορίου Σακκά, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων κατά τη διέλευση οχημάτων είτε για την τροφοδοσία των καταστημάτων, είτε για την πρόσβασή τους σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης.
«Σας δηλώνουμε ότι, ως περίοικοι των νέων πεζοδρόμων που ζούμε πολλά χρόνια στην περιοχή, δε δεχόμαστε πλέον τέτοια περιφρόνηση και ασέβεια, είμαστε διαρρήδην αντίθετοι σε αποφάσεις που βλάπτουν τη δημόσια υγεία, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας και μας στερούν ακόμη και το δικαίωμα στη… βάδιση, καθώς και ότι όλοι, ανεξαιρέτως, θα αντιδράσουμε για να μην γίνουν τα σχεδιαζόμενα για την πόλη μας, ερήμην των κατοίκων της. Καλούμε την παρούσα δημοτική αρχή, καθώς και όλες τις παρατάξεις να λάβουν θέση και να μας ενημερώσουν ποιό είναι το όραμά και οι σχεδιασμοί τους για τους πεζοδρόμους και ειδικά για τη Γρηγορίου Σακκά, αν το όραμά τους είναι να μετατραπεί ο δρόμος σε Γκάζι με επιθετική ηχορύπανση χωρίς έλεος», καταλήγει η έγγραφη διαμαρτυρία.

Σχετικά άρθρα

Καθαρίζει τους πεζόδρομους του κέντρου ο Δήμος Ιωαννιτών

Έλεγχοι και συλλήψεις για τα ντεσιμπέλ

Αναζήτηση ισορροπιών για τα τραπεζοκαθίσματα