ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας: Από εθνικούς πόρους το υπόλοιπο ποσό

Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, αυτό που γνωρίζαμε ως Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα είναι η τρίτη πηγή χρηματοδότησης για το οδικό τμήμα της 2ης επαρχιακής οδού Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας, με δεδομένο ότι οι πιστώσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Τομεακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξης Υποδομών-Μεταφορών 2021-2025» του νέου ΕΣΠΑ δεν καλύπτουν τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου.

Αυτό έκανε γνωστό η Περιφέρεια Ηπείρου με δελτίο τύπου, ενώ ακολούθησε και σχετική ενημέρωση από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
Σύμφωνα με την επίσημη πλέον ενημέρωση, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διατίθενται 9.370.000 ευρώ, από τη ΣΑΕΠ 030 Ηπείρου 7.930.000 ευρώ και από το Τομεακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξης Υποδομών-Μεταφορών 2021-2025» 6.300.000 ευρώ. Ωστόσο, η κατανομή αυτή ενδέχεται να αλλάξει, καθώς ο κ. Καχριμάνης έχει λάβει τη δέσμευση ότι τα 6,3 εκατ ευρώ του Υπουργείου Υποδομών θα γίνουν 10 εκατ. ευρώ., επομένως θα «αποσυμφορηθεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.
Αυτό που δεν ξεκαθαρίζεται, είναι με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί αυτό το μικτό μοντέλο χρηματοδότησης, με το ενδεχόμενο των ξεχωριστών εργολαβιών να είναι μία από τις λύσεις που εξετάζονται.
Το βέβαιο είναι πως δεν υπάρχει χρόνος για την οποιαδήποτε κωλυσιεργία, με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ασφυκτικά. Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες και έως τον Μάρτιο να έχουν προκύψει οι ανάδοχοι, ώστε να ακολουθήσουν οι συμβάσεις και να ξεκινήσουν τα έργα να εκτελούνται. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για το Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκα, αλλά και για το δεύτερο έργο οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας Ηπείρου, που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και αφορά τους κυκλικούς κόμβους στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας στο Επισκοπικό (6,8 εκατ. ευρώ), στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης στη Λαψίστα (2 εκατ. ευρώ) και στην παραλιακή οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας στη Λούτσα (2,35 εκατ. ευρώ) και τον διπλό κόμβο σε Βαλανιδοράχη- Μεσοπόταμο (3,48 εκατ. ευρώ).

Σχετικά άρθρα

Μείζον ζητούμενο να μην κλείσει ο δρόμος Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας

Με ανάδοχο ουσιαστικά το Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας

Γεωργία Χαλάτση

Επαναδημοπρατείται το οδικό έργο Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας