ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Και πάλι δε φτάνουν τα χρήματα

Και τρίτη πηγή χρηματοδότησης θα πρέπει ενδεχομένως να αναζητηθεί για την ανακατασκευή του τμήματος της 2ης επαρχιακής οδού Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας, καθώς λείπουν περίπου 4 εκατ. ευρώ περίπου για να καλυφθεί το συνολικό κόστος του έργου, που έχει προϋπολογιστεί σε 23,6 εκατ. ευρώ.

Και το ποσό αυτό δεν είναι μικρό ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία, που οι τεχνικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα φειδωλές στην παροχή εκπτώσεων, λόγω του κόστους των υλικών και των καυσίμων.
Η ανάγκη ενός τρίτου «κουμπαρά» προκύπτει μετά την απόφαση ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης του οδικού τμήματος Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας με ποσό 9,4 εκατ. ευρώ και όχι 13,5 εκατ. ευρώ, που προσδοκούσε η Περιφέρεια Ηπείρου, για να τα προσθέσει στα 10 εκατ. ευρώ, που έχει συμφωνήσει να αντλήσει από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών στο νέο ΕΣΠΑ.
Με βάση τα νέα δεδομένα, η Περιφέρεια Ηπείρου καλείται να παρουσιάσει ένα σαφές σχέδιο για το συγκεκριμένο τμήμα του οδικού άξονα, το οποίο θα δώσει ουσιαστικά αξία και στον κάθετο άξονα Πηγάδια – κόμβος Τερόβου, που συνδέει τα Τζουμέρκα με την Ιόνια Οδό, και θα έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία σε λιγότερο από έναν χρόνο από σήμερα. Ένα σαφές σχέδιο κυρίως ως προς τον τρόπο χρηματοδότησης, αλλά και ως προς τον τρόπο εκτέλεσης, αν δηλαδή θα αποτελέσει ενιαίο έργο ή θα σπάσει σε τμήματα, με διαφορετικό ενδεχομένως ανάδοχο. Επιπλέον, εκκρεμεί και η παρουσίαση της μελέτης, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Αλ. Καχριμάνης.

Τέσσερις νέοι κόμβοι

Συνολικά η Περιφέρεια Ηπείρου διεκδικούσε την απευθείας χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα οδικής ασφάλειας συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, μια πρόταση που είχε χαρακτηριστεί εξαρχής μαξιμαλιστική με δεδομένο ότι το ποσό που προοριζόταν για το σύνολο των Περιφερειών της χώρας δεν ξεπερνούσε τα 225 εκατ. ευρώ.
Τελικά εγκρίθηκαν δύο έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα στα μέσα Νοεμβρίου. Εκτός των 9,4 εκατ. ευρώ για το τμήμα της 2ης επαρχιακής οδού Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας, θα διατεθούν 14,6 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τεσσάρων ισόπεδων κυκλικών κόμβων: επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας στο Επισκοπικό, επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης στη Λαψίστα, επί της Εθνικής Οδού Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας προς Βαλινοδοράχη και επί της παραλιακής οδού στη Λούτσα.
Εκτός χρηματοδότησης μένουν ουσιαστικά η παράκαμψη Πάργας, ένα έργο με προϋπολογισμό 12,6 εκατ. ευρώ και η κατασκευή ενός ακόμη κόμβου στην παραλιακή οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας στη θέση «Φραξήλα» (2,2 εκατ. ευρώ). Η πρόταση της Περιφέρειας περιελάμβανε και διαγραμμίσεις, σημάνσεις, τοποθέτηση – αντικατάσταση στηθαίων και βελτίωση οδοφωτισμού, παρεμβάσεις, ωστόσο, που θα χρηματοδοτηθούν από τα 33,8 εκατ. ευρώ -από το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτά, που θα διαχειριστεί η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και τα οποία αφορούν και εργασίες ασφαλτόστρωσης.

Σχετικά άρθρα

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Μείζον ζητούμενο να μην κλείσει ο δρόμος Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος