ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θέμα εβδομάδων η συμβασιοποίηση αναβάθμισης των κτιρίων του ΠΚΔΙ και του Δημοτικού Ωδείου

Στις αρχές του νέου έτους, ένα χρόνο μετά την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για το έργο της ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των κτιρίων του Πνευματικού Κέντρου και του παλιού Δημαρχείου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση, που σχεδιάστηκε από τη δημοτική αρχή και παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης, οδηγώντας και σε χωροταξικές αλλαγές. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ και αφορά την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου και του παλαιού Δημαρχείου, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο.
Οι διαδικασίες για τη συμβασιοποίηση του έργου βρίσκονται στο τελικό στάδιο, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου, η οποία τόνισε τη συνολική αναμόρφωση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου, που θα αποτελέσει και τον «πυρήνα» της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας και έκφρασης, καθώς θα μετατραπεί σε Κέντρο Πολιτισμού & Μουσικής, στο οποίο θα φιλοξενούνται το Δημοτικό Ωδείο, η Συμφωνική Ορχήστρα, ένας σύγχρονος εκθεσιακός χώρος και ένας πολυχρηστικός χώρος εκδηλώσεων.
Ένα κομμάτι του έργου αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση, με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων ενεργειακού χαρακτήρα στο κτίριο (κέλυφος σε μεγάλο τμήμα του κτιρίου και αποκατάσταση όψεων, εγκατάσταση σκιάστρων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος συνολικής ισχύος 32KW, ολοκλήρωση της υποδομής κλιματισμού & αερισμού). Η υγρομόνωση – θερμομόνωση οροφής και αναγκαίες βελτιώσεις κτιρίου, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, προτείνεται ως διακριτό υποέργο της πράξης, καθώς έχει συμβασιοποιηθεί στις 8 Μαρτίου με ποσό 133.188,52 ευρώ (με ΦΠΑ).
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η λειτουργική αναβάθμιση, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε όλους τους χώρους του κτιρίου, με την ανακατασκευή όλων των W.C. και δημιουργία W.C. ΑμεΑ, την εγκατάσταση αυτόματων θυρών όπου απαιτείται, τη δημιουργία διαδρομών ΑμεΑ με πρόσβαση σε κάθε χώρο του κτιρίου και την ενοποίηση των χώρων του ημιώροφου (εκατέρωθεν του κλιμακοστασίου). Επίσης, προβλέπονται η μετατροπή του χώρου του studio ηχογραφήσεων σε χώρο που θα φιλοξενεί τις πρόβες τόσο της Συμφωνικής όσο και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, η ολοκλήρωση των υποδομών της Σκηνής της Αίθουσας «Β. Πυρσινέλλας», η μετατροπή των γραφείων διοίκησης σε αίθουσες διδασκαλίας μουσικών οργάνων και η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του χώρου του φουαγιέ, ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εκθεσιακού χώρου.
Στο κτίριο που σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο, πρόκειται να μεταφερθούν οι διοικητικές υπηρεσίες. Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου περιλαμβάνει εσωτερικό κέλυφος στο σύνολό του, αντικατάσταση κουφωμάτων και εγκατάσταση υποδομής κλιματισμού, ενώ η λειτουργική αναβάθμιση προβλέπει ανακατασκευή όλων των W.C. και δημιουργία W.C. ΑμεΑ, εγκατάσταση αυτόματων θυρών όπου απαιτείται, εγκατάσταση εξωτερικού ανελκυστήρα για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας ΑμεΑ σε όλα τα επίπεδα του κτιρίου και οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, που θα εξασφαλίσουν την υποστήριξη της νέας χρήσης.

Σχετικά άρθρα

Ένα ταξίδι στη Σεφαραδίτικη και Ρωμανιώτικη παράδοση

Βραδιές παραδοσιακής και ελληνικής λαϊκής μουσικής από το Πνευματικό Κέντρο

Ηπειρωτικός Αγών

«Το Καρναβάλι των Ζώων» για σαξόφωνο και πιάνο