ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μέχρι τέλους για τον Λούρο

«Στο θέμα του Λούρου θα φτάσουμε μέχρι τέλους». Με αυτή τη φράση έδωσε δείγμα των προθέσεών του για τη στάση που θα κρατήσει το επόμενο διάστημα, ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη καταθέτοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την οικολογική καταστροφή από τη διακοπή της ροής του ποταμού.

Ο κ. Ριζόπουλος αιτιολόγησε, παράλληλα, τη στάση του να μη συνυπογράψει το αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για συζήτηση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο, λέγοντας ότι δεν έχει νόημα να συμμετάσχει σε μια «συζήτηση – σουαρέ», ενώ κάλεσε τις υπόλοιπες παρατάξεις να σταθούν ως συμπαραστάτες στις νομικές κινήσεις που έχουν ξεκινήσει οι «Ορίζοντες Ηπείρου».
Σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος, ανέφερε ότι ξεκάθαρα προκύπτει ότι οι παρεμβάσεις έγιναν χωρίς να υπάρχουν μελέτες, παρά μόνο κάποιες τεχνικές εκθέσεις, τακτική που τη χαρακτήρισε σκόπιμη, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα απευθείας αναθέσεων. «Αν υπήρχε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη διάσωση ή την αντικατάσταση των πλατάνων και την ολιστική διαχείριση των ποταμών, δε θα υπήρχε χώρος για έργα με απευθείας αναθέσεις, με τα αποτελέσματα τα οποία είδαμε στον Λούρο. Εφόσον κληθώ στην προανακριτική διαδικασία θα προσκομίσω όλα τα νέα στοιχεία για την υπόθεση αυτή», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν και απευθείας αναθέσεις, για τις οποίες δεν έχουν δοθεί στοιχεία.

Πρόταση για εκλογή στη Βουλή Ελλήνων της Αλβανίας

Ανοιχτή πρόσκληση προς τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, να αξιοποιήσουν τον νόμο που ψήφισαν και να επιλέξουν σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας Έλληνες της Αλβανίας που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, κατέθεσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου».
«Αν θέλουμε να δείξουμε τόσο συμβολικά, όσο και έμπρακτα ότι τους στηρίζουμε, οφείλουμε να τους τοποθετήσουμε στην ελληνική βουλή, μέσα από τα ψηφοδέλτια επικρατείας, ως ισότιμους ομογενείς. Καλός ο Τομ Χανκς, καλοί οι επιστήμονες της NASA, προέχει όμως ο συμβολισμός και η εθνική μας θέση στα Βαλκάνια», είπε ο κ. Ριζόπουλος και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό από το υπουργείο Εξωτερικών ότι οι σχέσεις με την Αλβανία πρέπει να σφυρηλατηθουν μέσω της αυτοδιοίκησης και όχι μέσα από πολυδαίδαλες διακρατικές διαδικασίες. Σε αυτές τις εθνικές εκλογές τα κόμματα οφείλουν να κάνουν το σωστό και να μην ενδιαφέρονται για τους Έλληνες της Αλβανίας μόνο για άγρα ψήφων».

«Η παράταξη είναι αρραγής»

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για την απόφαση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης Δημήτρη Παππά, να υπερψηφίσει στον προϋπολογισμό τις λειτουργικές δαπάνες, αλλά και εκείνες για τα επιδόματα και για τη μεταφορά των μαθητών, ο κ. Ριζόπουλος επισήμανε ότι ο ίδιος, σε επικοινωνία που είχε μαζί του ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού στην Οικονομική Επιτροπή το ίδιο πρωί, που τα θέματα αυτά ήταν προς ψήφιση δια περιφοράς, του είπε ότι θέση της παράταξης είναι η καταψήφιση του προϋπολογισμού πλην των τριών πιο πάνω δαπανών, με τη μόνη διαφορά ότι στο περιφερειακό συμβούλιο αυτό δε θα μπορούσε να συμβεί καθότι δεν υπάρχει ψηφοφορία κατ’ άρθρο, αλλά συνολικά.
«Αν μπορούσαμε να ψηφίσουμε κατ’ άρθρο, φυσικά θα υπερψηφίζαμε τις δαπάνες αυτές. Αλίμονο αν κάναμε διαφορετικά. Ο κ. Παππάς είπε ότι στηρίζει την εισήγηση της παράταξης που ήταν αρνητική. Η παράταξή μας είναι αρραγής και δημοκρατική, και, αν θέλετε, έχουμε επιτελέσει ένα μικρό θαύμα. Το μόνο που μας κρατάει μαζί, είναι το όραμα για το μέλλον. Δεν υπάρχει κάποιος “μπαμπούλας” από το κόμμα, να σε πάρει κάποιος τηλέφωνο από πάνω. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τέτοιες συζητήσεις ότι διαλυόμαστε. Η δυναμική μας είναι πολύ μεγαλύτερη από την εκπροσώπηση που έχουμε σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ριζόπουλος, βλέποντας προσπάθεια εξίσωσης «μιας λεκτικής αψιμαχία ανθρώπων που συμφωνούν, με την ηχηρή σύγκρουση στην περιφερειακή αρχή μεταξύ Πιτούλη, Μπραΐμη και περιφερειάρχη».
Στην αρχή της συνέντευξης τύπου ο κ. Ριζόπουλος αφού δέχτηκε ευχές για την ονομαστική του εορτή, μοίρασε δώρα στους εργαζόμενους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, ενώ απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στην αποψινή εκδήλωση που θα γίνει στα γραφεία της παράταξης.

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου

Συνέχεια αποχωρήσεων στους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ηπειρωτικός Αγών