ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Φούντωσαν» ξανά οι διαμαρτυρίες κατά της κρατικής βίας

Δύο πορείες για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από σφαίρα αστυνομικού το 2008 στα Εξάρχεια, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στα Γιάννενα, με τη συμμετοχή να είναι μεγαλύτερη από τις ανάλογες πορείες των τελευταίων ετών.

Ο κόσμος βγήκε ξανά στους δρόμους, όχι μόνο για να τιμήσει τη μνήμη του 15χρονου Αλέξανδρου, αλλά και για να διαμαρτυρηθεί και για ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας, με τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη να χαροπαλεύει, μετά από σφαίρα που δέχθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη, όταν δεν πλήρωσε το αντίτιμο της βενζίνης σε πρατήριο υγρών καυσίμων. Παράλληλα, στόχος ήταν η καταδίκη ενός ακόμη εγκλήματος, της έκρηξης σε λεβητοστάσιο σχολείου στις Σέρρες, που στοίχισε τη ζωή σε έναν 11χρονο μαθητή.
Η πρώτη πορεία οργανώθηκε από τους φοιτητικούς συλλόγους Φυσικού, Χημικού, ΒΕΤ, Ιατρικής, Ιστορικού-Αρχαιολογικού και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με σύνθημα «Καμία ανοχή στην κρατική βία. Οργάνωση και αγώνας η μόνη επιλογή», οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Δωδώνης, μπροστά από τη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, και στη συνέχεια διαδήλωσαν σε κεντρικούς δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κρατική βία και την καταστολή. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, σωματείων του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.
Στη δεύτερη πορεία, που είχε ως αφετηρία επίσης τη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, συμμετείχαν κυρίως μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Μια μικρή εστία έντασης υπήρξε λίγο πριν το τέλος της πορείας, όταν άτομα από την πορεία πέταξαν αντικείμενα προς τον φραγμό των αστυνομικών στην οδό 28ης Οκτωβρίου. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, χωρίς να υπάρξει συνέχεια.