ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μεγάλο το διακύβευμα, μικρή η συμμετοχή

Εν μέσω αντιδράσεων και κινητοποιήσεων από τους υγειονομικούς, συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ και των Εργατικών Κέντρων, πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και τα Γιάννενα, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Με συμμετοχή μικρότερη του αναμενόμενου, πάντως, στα Γιάννενα οι υγειονομικοί εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις με τις οποίες συρρικνώνεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του ΕΣΥ.
Βασικό ζήτημα αποτελεί η κατάργηση της πλήρους και υποχρεωτικής απασχόλησης των γιατρών, με τη δυνατότητα να κάνουν και ιδιωτικά ιατρεία. Αυτό, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων, θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να καλούνται να πληρώνουν αδρά για υπηρεσίες υγείας, αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις και αναμονές.
«Αγώνας μέχρι τέλους ώστε το νομοσχέδιο αυτό να μην περάσει», τόνισε εκ μέρους της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου ο Μπάμπης Παππάς, ενώ στην αποδυνάμωση του συστήματος υγείας αναφέρθηκαν οι πρόεδροι των Συλλόγων Εργαζομένων των δύο νοσοκομείων της πόλης Γιώργος Φλούδας και Κώστας Καλαμπόκας. «Είμαστε απέναντι σε όποιον επιχειρήσει την ιδιωτικοποίηση της υγείας», τόνισε ο κ. Φλούδας, με τον κ. Καλαμπόκα να ζητά μαζικές μόνιμες προσλήψεις για να δοθεί λύσει στα προβλήματα του ΕΣΥ.
Εκ μέρους του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος Χρήστος Γρίβας ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, που ιδιωτικοποιεί την υγεία. «Η κατάθεση του νομοσχεδίου εκτρώματος, παρά την καθολική καταδίκη του από χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς και το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της υγείας. Την πολιτική που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους. Αυτό υπηρετεί το νομοσχέδιο και όχι τη δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την κάλυψη των κενών και την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Εκβιάζονται οι ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το κατακρεουργημένο εισόδημά τους για την υγεία τους. Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Το νομοσχέδιο έχει ήδη υπερψηφιστεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή από τους βουλευτές της ΝΔ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ καταψήφισαν, ενώ οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση στην ολομέλεια.

Μ. Τζούφη: «Να μη γυρίσουμε στην εποχή πριν το ΕΣΥ»

Τη θέση ότι «η κυβέρνηση μετατρέπει όλα τα κοινωνικά αγαθά σε εμπόρευμα και νομοθετεί ενάντια στο δημόσιο συμφέρον» διατύπωσε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μερόπη Τζούφη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο «Πλεύρη / Γκάγκα» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Όπως ανέφερε, «η ΝΔ είχε ως διακηρυγμένο στόχο την ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας ήδη πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση το 2019». Μάλιστα υπογράμμισε πως η πανδημία καθυστέρησε τα σχέδια της κυβέρνησης, ενώ το σύνθημα Μητσοτάκη για το «τέλος της πανδημίας» έδωσε το σήμα για την κατεδάφιση του ήδη ταλαιπωρημένου ΕΣΥ.
Η κ. Τζούφη υπενθύμισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω μνημονίων και χρεωκοπίας, κατάφερε να εξασφαλίσει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, που θεσμοθετεί την επί πληρωμή περίθαλψη των ασφαλισμένων, προωθώντας τα ιδιωτικά συμφέροντα στον τομέα της υγείας, αμφισβητώντας την υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και διαμορφώνοντας συνθήκες για όσους έχουν είτε την οικονομική δυνατότητα είτε πολιτικό μέσο.
Κλείνοντας, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αρνείται να συνηγορήσει στο να γυρίσει το σύστημα περίθαλψης της χώρας στην εποχή πριν την ίδρυση του ΕΣΥ. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως το νομοσχέδιο, ακόμα κι αν ψηφιστεί, θα είναι από τα πρώτα που θα καταργήσει η προοδευτική διακυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.