ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μάχη εντυπώσεων για τα ανταποδοτικά τέλη

Συζήτηση για τη συζήτηση έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων για τα ανταποδοτικά τέλη του 2023, καθώς ουσιαστικά δεν υφίσταται δυνατότητα καταψήφισης της πρότασης που καταθέτει η δημοτική αρχή εκτός κι αν υπάρξει εναλλακτική πρόταση στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία θα πρέπει να είναι πλήρως κοστολογημένη και επεξεργασμένη ανά γενικό ή ειδικό συντελεστή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους.

Κάτι τέτοιο δεν επιχειρήθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αν και η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» και η παράταξη «Ιωάννινα_2023» κατέθεσαν προτάσεις μείωσης των τελών, χωρίς, ωστόσο, προηγουμένως να έχουν κατατεθεί στην Οικονομική Επιτροπή.
Σε γενικές γραμμές τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Ιωαννιτών για το 2023 διατηρούνται σταθερά, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα να εστιάζει στο ότι δε θα υπάρξει καμία επιπλέον επιβάρυνση για τους πολίτες, παρά τις μεγάλες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και τις τιμές των καυσίμων, αλλά και των αυξήσεων, που παρατηρούνται σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο, διατηρούνται στο σύνολό τους οι μειώσεις και οι απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου Ιωαννιτών για την πρώτη κατοικία, ενώ διατηρείται η μείωση κατά ποσοστό 80% (με αντίστοιχη πλασματοποίηση του εμβαδού του ακινήτου) για τους νέους επιτηδευματίες, που ξεκίνησαν για πρώτη φορά τη δραστηριότητά τους τα έτη 2021, 2022 και 2023, εφόσον αφορά σε πρώτη έναρξη λειτουργίας, και πρόκειται για νέους επιτηδευματίες έως 30 χρονών και οικονομική δραστηριότητα εμπορικής χρήσης. Ακόμη, διατηρείται η πλήρης απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού για τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 80% και πάνω και για τα μεταμοσχευμένα άτομα, απαλλαγή που επεκτείνεται για το 2023 και για την κύρια κατοικία των δωρητών συμπαγών οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
Στα ανταποδοτικά τέλη του 2023 υπάρχουν και δύο μειώσεις, που, ωστόσο, δεν αφορούν μεγάλη μερίδα πολιτών. Πρόκειται για τη μείωση κατά 54% των ανταποδοτικών τελών για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται από σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (πολιτιστικά, αθλητικά κ.λπ.), καθώς και τη μείωση κατά 50% των τελών για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών επί αγροτεμαχίων, όπου ο συντελεστής διαμορφώνεται στα 0,10€/τ.μ. (από 0,20€/τ.μ.), ενιαίος για όλες τις Δημοτικές Ενότητες και αφορά την έκταση που χρησιμοποιείται.
Για την ισοσκέλιση των εσόδων – δαπανών της υπηρεσίας καθαριότητας και φωτισμού στον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2023, χωρίς να μεταβληθούν οι αντίστοιχοι συντελεστές καθαριότητας και φωτισμού που είχαν καθοριστεί για το έτος 2022, θα ενταχθούν και θα χρησιμοποιηθούν στον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών υπηρεσιών το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (53.817,99 ευρώ) και οι ΚΑΠ για κάλυψη γενικών δαπανών των δήμων (1.133.831 ευρώ).
Επιπλέον, στα ανταποδοτικά έσοδα έχει προϋπολογιστεί η είσπραξη ποσού 700.000 ευρώ καθυστερούμενων δημοτικών τελών από ιδιώτες παρόχους, το σύνολο των οποίων εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στο 1.000.000 ευρώ. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προβεί σε νομικές ενέργειες για την είσπραξη των καθυστερούμενων τελών και ήδη υπάρχει συμμόρφωση των εν λόγω εταιρειών.
Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Φώτης Βάββας επισήμανε ότι «κατά την περίοδο 2019-2023, παρά τις πρωτόγνωρες και δυσμενείς συνθήκες λόγω της πανδημίας covid-19, την οικονομική κρίση και πρόσφατα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η δημοτική αρχή προχώρησε κατά μέσο όρο σε μείωση των ανταποδοτικών τελών των νοικοκυριών κατά 10% και σε αντίστοιχη μείωση των τελών στις επιχειρήσεις κατά 5%. Προφανώς και δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι. Αντιθέτως, θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση να είμαστε δίπλα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Δήμου μας, κατανοούμε τις ανάγκες και τις δυσκολίες τους διατηρώντας σταθερά τα ανταποδοτικά τέλη και συνεχίζοντας την προσπάθειά μας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των δημοτών μας και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε».

Μειώσεις πρότειναν «Ενότητα Πολιτών» και «Ιωάννινα_2023»

Τη δική της «πρόταση» με στοχευμένες μειώσεις δημοτικών τελών στην τοπικές ενότητες Σταυρακίου, Μαρμάρων και Νεοχωρόπουλου κατέθεσε η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», με τον εισηγητή της παράταξης Θωμά Γιωτίτσας να επισημαίνει ότι οι μειώσεις που προτείνονται, είναι ικανές να ανακουφίσουν τους δημότες των περιοχών αυτών με ένα κόστος για τον Δήμο 188.000 ευρώ. Η πρόταση, η οποία δεν μπήκε σε ψηφοφορία, ήταν η μείωση των τελών για τις οικίες να είναι από 1,22 στο 1 ευρώ ανά τετραγωνικό και στα καταστήματα από 3,31 στο 2,3 ευρώ.
Στο πολιτικό προκείμενο της συζήτησης για τα δημοτικά τέλη, ο κ. Γιωτίτσας τόνισε ότι τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της «Νέας Εποχής» όλες οι προσδοκίες και οι υποσχέσεις που δόθηκαν προεκλογικά, έχουν διαψευστεί πλήρως και χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη συνεχιζόμενη τακτική των απευθείας αναθέσεων σε συγκεκριμένη εταιρία για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Σε ό,τι αφορά την επίκληση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, ο κ. Γιωτίτσας θύμισε ότι το 2016 το κόστος ηλεκτροφωτισμού στον Δήμο ανήλθε στα 2,9 εκ. ευρώ και περιορίστηκε στα 2,2 εκ. το 2019 χάρη σε στοχευμένες ενέργειες της τότε δημοτικής αρχής. «Σήμερα το κόστος αυτό είναι 2,7 εκ. ευρώ κι άρα δεν έχετε καμία δικαιολογία να μη μειώσετε τα τέλη. Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθείτε να καλύψετε το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει, χρησιμοποιώντας τις έκτακτες επιχορηγήσεις του κράτους λόγω covid-19, στερεί τους πόρους αυτούς από τους δημότες. Αν είχατε κάνει πέντε πράγματα χωρίς να καταστρέψετε ό,τι έχτισε η προηγούμενη δημοτική αρχή, θα μπορούσατε να τα κατευθύνετε αλλού τα χρήματα αυτά προς όφελος των Γιαννιωτών», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας, αιτιολογώντας την απόφαση της παράταξής του να ψηφίσει «λευκό», τόνισε: «Ως δημοτική αρχή είχαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας led σε όλο το δήμο, δομημένο σε τρεις φάσεις, με συνειδητή επιλογή χρηματοδότησης από τον κουμπαρά των ανταποδοτικών τελών σε συνδυασμό με πόρους του ΕΣΠΑ και ένα μέρος από δάνειο ή την εξοικονόμηση που θα προέκυπτε. Για τον ΦΟΔΣΑ το μόνο που έχω να πω είναι ότι ευτυχώς υπάρχουν και δημοτικοί σύμβουλοι που υπερασπίζονται το δήμο μας συμμετέχοντας στο διοικητικό του συμβούλιο. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι απέχουν. Ο ΦΟΔΣΑ δεν χρέωσε ούτε ένα ευρώ παραπάνω στους Γιαννιώτες». Τέλος, θύμισε ότι η σημερινή αρχή δεν είναι η μόνη που έκανε μείωση στα δημοτικά τέλη.
Τη σύγκλιση των ανταποδοτικών τελών ζήτησε η παράταξη «Ιωάννινα_2023» δια του εισηγητή της Βασίλη Κοσμά, προτείνοντας οριζόντιες μειώσεις στην πόλη των Ιωαννίνων και στις δημοτικές κοινότητες Μαρμάρων, Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου, με το κόστος να υπολογίζεται σε 480.000 ευρώ. Κόστος, που σύμφωνα με τον κ. Κοσμά, θα μπορούσε να καλυφθεί από τη διαφορά στα τετραγωνικά μέτρα του 2022 έναντι αυτών του αρχείου της ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης, πρότεινε την αναδιοργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας και επίσπευση της αντικατάστασης των απορριμματοφόρων, ώστε να μειωθεί το κόστος για τον Δήμο.
Σκληρή γλώσσα κατά της δημοτικής αρχής χρησιμοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Βλάσης Παπαχρήστος. «Τα κόστη αυξάνονται συνεχώς για το φωτισμό και την καθαριότητα, η αποτελεσματικότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες μειώνεται, ο ηλεκτροφωτισμός όχι μόνο δεν είναι έξυπνος, είναι ηλίθιος», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επαναδιατύπωσε τις προτάσεις της παράταξης για κίνητρα σε όσους υιοθετούν αδέσποτα ζώα από το καταφύγιο του Δήμου Ιωαννιτών και σε ιδιοκτήτες κατοικήσιμων διατηρητέων σπιτιών.
Την αύξηση των τελών σε σούπερ μάρκετ, μεγάλα ξενοδοχεία και τράπεζες ζήτησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη, φέρνοντας ως παράδειγμα τον προσκείμενο στο ΚΚΕ δήμαρχο Πατρέων, που έχει επιβάλει τέλη 6 ευρώ/τ.μ., ενώ ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης» Χρήστος Πατσούρας τόνισε ότι οι άποροι, οι μακροχρόνια άνεργοι και γενικά οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δε θα έπρεπε να πληρώνουν καθόλου τέλη.

Σχετικά άρθρα

Σταθερά τα ανταποδοτικά τέλη στον Δήμο Ζίτσας

Καμία μεταβολή στα δημοτικά τέλη για το 2023

Αποστόλης Τζελέτας

Η «αστοχία» οδηγεί σε αναγκαστικές αυξήσεις