ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καμία μεταβολή στα δημοτικά τέλη για το 2023

Αμετάβλητα στη συντριπτική τους πλειονότητα θα διατηρηθούν τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Ιωαννιτών για το 2023, σύμφωνα με την εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί και να αποτελέσει και την εισήγηση στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο.

Αν και είθισται οι δημοτικές αρχές να προχωρούν σε μειώσεις τελών τη χρονιά των εκλογών, πράγμα που προφανώς θα επιθυμούσε και η σημερινή δημοτική αρχή, αυτό δε θα γίνει. Ωστόσο, έχοντας ως δεδομένα την εκτόξευση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και της τιμής των καυσίμων, που επηρεάζουν άμεσα τις δαπάνες των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού, η διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα με το 2022 μπορεί να θεωρηθεί και ως μια μικρή επιτυχία, όσο και αν αυτό είναι δύσκολο να προβληθεί επικοινωνιακά, με τους πολίτες να είναι στα… κάγκελα με την ακρίβεια.
Στην πραγματικότητα, πάντως, τα τέλη που θα πληρώσουν οι πολίτες, δεν αρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες δαπάνες, παρά, μάλιστα, την εκτίμηση για αύξηση της εισπραξιμότητας και κάποιες άλλες προβλέψεις. Προκειμένου να μη μεταβληθούν οι
συντελεστές καθαριότητας και φωτισμού που είχαν καθοριστεί για το έτος 2022,
θα απαιτηθεί να ενταχθούν και να χρησιμοποιηθούν στην υπηρεσία καθαριότητας
και φωτισμού δύο επιπλέον κωδικοί εσόδων. Από το Τέλος ακίνητης περιουσίας θα αντληθούν 53.817,99 ευρώ και από τους ΚΑΠ για κάλυψη γενικών δαπανών των δήμων 1.133.831 ευρώ, ήτοι επιπλέον έσοδα ύψους 1.187.648,99 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, «…η ισοσκέλιση των ανταποδοτικών εσόδων δαπανών επιτρέπεται να γίνει με την κάλυψη πάσης φύσεως ανειδίκευτων πιστώσεων, αλλά και των ειδικευμένων από ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών και από τέλη ΑΠΕ».
Διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα ισχύοντα για το 2022 υπάρχουν μόνο σε δύο περιπτώσεις. Οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σταθμών περνούν στον 5ο ειδικό συντελεστή με χρέωση 0,10 ευρώ/τ.μ. αντί του 0,20 ευρώ/τ.μ. που ίσχυε στον 6ο ειδικό συντελεστή, ενώ στον 2ο γενικό συντελεστή, ο οποίος αφορούσε ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς (όπως ιδρύματα με μη κερδοσκοπικούς, κοινωφελείς σκοπούς, πανεπιστήμιο, νοσοκομεία και
φιλανθρωπικά ή νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου με εξαίρεση ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και τα παρακολουθήματα των ανωτέρω χώρων, όπως βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λπ, που εξυπηρετούν κατά πλειοψηφία τις ανωτέρω χρήσεις), εντάσσονται πλέον και τα ακίνητα στα οποία διατηρούν την έδρα τους πολιτιστικοί σύλλογοι, αθλητικά ή φιλανθρωπικά σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με συντελεστή 1,70 ευρώ/τ.μ.

Ζητούμενο η είσπραξη των τελών μέσω πλατφόρμας

Ένα μεγάλο ζητούμενο για όλους τους δήμους, είναι να έχουν μια σταθερή ροή εσόδων από την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών, καθώς καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση των εισπραχθέντων από τις εταιρείες – παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
«Θύμα» αυτής της τακτικής είναι και ο Δήμος Ιωαννιτών, με την Ταμειακή Υπηρεσία να υπολογίζει κατά προσέγγιση το ποσό που δεν έχει αποδοθεί, σε 980.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, ο Δήμος έχει προβεί σε νομικές ενέργειες για την είσπραξη των καθυστερούμενων τελών και από την κατηγορία αυτή αναμένεται να επιτευχθεί είσπραξη ποσού περίπου 700.000 ευρώ το 2023.
Από προηγούμενο κιόλας συνέδριο της ΚΕΔΕ είχε συζητηθεί η δημιουργία μιας πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα ταυτοποιούνται οι εισπράξεις, οι οφειλές των πολιτών και τα ποσά που αποδίδονται τελικά από τους παρόχους στους δήμους από τα δημοτικά τέλη, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα τι έχει πληρωθεί για να μην υπάρχει απώλεια εσόδων, αλλά και να μην αναγκάζονται οι δήμοι να καταφεύγουν σε νομικές διαδικασίες για την επίλυση των διαφορών.
Στο πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο, διά στόματος του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θ. Λιβάνιου, τονίστηκε ότι θα προχωρήσει η ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος ΤΑΠ-Δημοτικών Τελών- Δημοτικού Φωτισμού και η διαλειτουργικότητα με τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΡΑΕ για τους παρόχους, με τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του συστήματος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών