ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Κατά παντός υπευθύνου η μήνυση για τον Λούρο

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπεύθυνου για την οικολογική καταστροφή στον ποταμό Λούρο κατέθεσε σήμερα ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, κάνοντας πράξη τα όσα είχαν προαναγγείλει σε συνέντευξη τύπου την προηγούμενη εβδομάδα μέλη της παράταξης.

Στη μηνυτήρια αναφορά περιλαμβάνονται το πόρισμα του κλιμακίου της Μονάδας Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ, φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσαν μέλη της παράταξης, δύο άρθρα του ιχθυολόγου Γιάννη Πάσχου στον Η.Α. και στο agon.gr, έξι αποφάσεις απευθείας αναθέσεων για εργασίες σε άλλα ποτάμια της Ηπείρου και η αίτηση προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου για τη χορήγηση μελετών και συμβάσεων εκτελούμενων έργων στον Λούρο, η οποία δεν απαντήθηκε.
«Δε μου ήταν ευχάριστο αυτό που έκανα σήμερα. Η πολιτική δεν πρέπει να διεξάγεται στα δικαστήρια, αλλά το τελευταίο που επιθυμώ για μια τέτοια τεράστια ζημιά είναι οι “Ορίζοντες Ηπείρου” να μπουν στο κάδρο της συγκάλυψης. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι η τελευταία φορά που προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη, αλλά, αν χρειαστεί να το κάνουμε άλλες εκατό φορές, θα το κάνουμε ξανά», σημείωσε σε δήλωσή του ο κ. Ριζόπουλος, χαρακτηρίζοντας αβάσιμο τον ισχυρισμό της ανομβρίας και κάνοντας λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα.

Άγνοια και προχειρότητα καταλόγισε ο Γ. Ζάψας

Την έκπληξή του για την άγνοια και την προχειρότητα, με τις οποίες η Περιφέρεια Ηπείρου αντιμετωπίζει τα περιβαλλοντικά ζητήματα, εξέφρασε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, κάνοντας λόγο για ανυπολόγιστη οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή στον Λούρο ποταμό.
«Δε φταίει η ανομβρία. Το έχουν πει οι ειδικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ευθύνες απέδωσε στην περιφερειακή αρχή και για το ότι δεν μπορεί να δώσει μια λύση στο ζήτημα των εγκαταστάσεων των ιχθυοπαραγωγών του Λούρου, που είναι όλοι παράνομοι, με κύρια υπαιτιότητα, βέβαια, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.

Ευθύνες και παραιτήσεις ζητά η Αριστερή Παρέμβαση

Για ανθρωπογενή παρέμβαση, που απαιτεί την αναζήτηση ευθυνών, κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι παρατάξεις της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο και στα Γιάννενα, σημειώνοντας ότι τα όσα δημοσιοποίησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εκθέτουν τον περιφερειάρχη, αχρηστεύοντας τις όποιες δικαιολογίες και αιτιάσεις του.
«Η διαχείριση της Περιφέρειας Ηπείρου, την οποία άπειρες φορές έχουμε καταγγείλει, αποδεικνύεται επικίνδυνη, καταστροφική και για τις υδραυλικές πηγές. Όχι μόνο για το ευαίσθητο οικοσύστημα του Λούρου, το οποίο χτυπήθηκε κι απ’ το μεταχρωματικό έλκος, αλλά και για εκείνα της Τύριας, του Αχέροντα και του Καλαμά. Αλλού απευθείας αναθέσεις χωρίς σοβαρές μελέτες κι έλεγχο, αλλού αυθαίρετες και ανεξέλεγκτες αμμοληψίες. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης συνεχίζει, χωρίς το παραμικρό ψήγμα αυτοκριτικής, να φωνάζει αμετανόητος “Όλα στους ιδιώτες”», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους και ζητά την άμεση παραίτηση όσων τελικά δεν κάνουν καλή δουλειά, «για να γλιτώσουν όσα δεν έχουν βάλει στο χέρι και στα σχέδιά τους μέχρι σήμερα».

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου

Συνέχεια αποχωρήσεων στους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ηπειρωτικός Αγών