ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προσπάθεια συγκάλυψης καταγγέλλουν οι «Ορίζοντες Ηπείρου»

Με καταγγελίες για μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν τη συγκάλυψη», συνοδεύουν οι «Ορίζοντες Ηπείρου» την ανακοίνωση της απόφασής τους να αποχωρήσουν από την Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία επρόκειτο να συζητηθεί η νομιμότητα της γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου σχετικά με φωτοβολταϊκό έργο στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχαν προσφύγει οι «Ορίζοντες Ηπείρου», υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή του περιφερειάρχη στη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση του θέματος ήταν μη νόμιμη, λόγω της ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων, καθιστώντας την απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος άκυρη και συνιστώντας σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος.
Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου, το μεσημέρι της 14ης Νοεμβρίου οι «Ορίζοντες Ηπείρου» και με προειδοποίηση 48 ωρών παρέλαβαν ειδοποίηση προσέλευσης συμμετοχής στην Επιτροπή, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 16 Νοεμβρίου. Την επόμενη ημέρα, ωστόσο, η αρμόδια υπάλληλος τους ενημέρωσε ότι η εισήγηση δεν ήταν ακόμη έτοιμη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τους κοινοποιηθεί.
Τη μέρα της συνεδρίασης της Επιτροπής, που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία εξέτασης του αιτήματος, ο νομικός σύμβουλος και γραμματέας της παράταξης Δημήτρης Παππάς και ο συντονιστής Μιχάλης Νάτσης ζήτησαν να λάβουν γνώση της εισήγησης και μερικές μέρες αναβολή για την αξιολόγησή της. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ο πρόεδρος της επιτροπής αρνήθηκε να γνωστοποιήσει την εισήγηση με το αιτιολογικό ότι αφορά τα μέλη της επιτροπής και δεν μπορούν να λάβουν γνώση.
Πέραν τούτου, οι «Ορίζοντες Ηπείρου» αναφέρονται και στη σύστασης της επιτροπής, στην οποία, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχει η Περιφέρεια στην ψήφιση δια εκπροσώπου της, που ήταν ο κ. Χάρης Λαζάνης, αυτό ως δικαίωμα δεν ίσχυε για τους προσφεύγοντες.
«Για να συσταθεί η επιτροπή, σημαίνει ότι ο εκτελών χρέη Συντονιστή κ. Γαζής έκρινε ότι χρίζει εξέτασης, οπότε η καθυστέρηση των χαμηλότερων κλιμακίων και εκπροσώπων προφανώς αποσκοπούσε σε συγκάλυψη, καθότι η καταληκτική ημερομηνία “έτυχε” να είναι η ημερομηνία της συνεδρίασης! Κρίνοντας πολιτικά και νομικά ότι πρόκειται για μη νόμιμη διαδικασία, οι εκπρόσωποι των “Οριζόντων Ηπείρου” αποχώρησαν και θεωρούν ότι δημιουργείται ένα άσχημο τετελεσμένο γεγονός», σημειώνεται στο δελτίο τύπου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και δήλωση του επικεφαλής της παράταξης Σπύρου Ριζόπουλου.
«Οι οποίες μεθοδεύσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε αμφισβήτηση των γεγονότων. Ας ελπίσουμε ότι οι δημόσιοι λειτουργοί της Αποκεντρωμένης θα επιδείξουν διαφορετική σπουδή και θα καλέσουν σε απολογία τον κ. Καχριμάνη ως οφείλουν στην περίπτωση της παράβασης καθήκοντος για την ωμή και παράνομη του παρέμβαση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, που συνεδρίασε στις 19-09-2022 με αριθμό 8/90 και με διαλόγους και απειλές που είναι καταγεγραμμένες και στη Διαύγεια. Η μεθόδευσή τις 16ης Νοεμβρίου θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των θεσμών. Κρίμα. Ωστόσο στέλνω ως μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι θα σας “πνίξουμε” στη νομιμότητα», δηλώνει ο Σπ. Ριζόπουλος.

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου

Συνέχεια αποχωρήσεων στους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ηπειρωτικός Αγών