ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης κακοήθους όγκου στο ΠΓΝΙ

Μια πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης κακοήθους όγκου, με χρήση 5-αμινολεβουλινικού οξέος (5-ALA), πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Η χρήση του 5-αμινολεβουλινικού οξέος επιτρέπει τον φθορισμό και αναγνώριση του όγκου διεγχειρητικά με τη χρήση ειδικού τύπου μικροσκοπίου, που διαθέτει η Νευροχειρουργική Κλινική. Έτσι, μπορεί να γίνει αναγνώριση και πιο εκτεταμένη εξαίρεση του νεοπλασματικού ιστού, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με υψηλής κακοήθειας γλοιώματα εγκεφάλου.
Επιπλέον, έγινε διεγχειρητική χρήση νευροπλοηγού, που διέθετε αλγόριθμο νέας τεχνολογίας για δεσμιδογραφία, κάτι που επιτρέπει τη χαρτογράφηση σημαντικών οδών του εγκεφάλου και επομένως την επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής προσπέλασης, με σκοπό την αποφυγή μόνιμου νευρολογικού ελλείμματος μετεγχειρητικά.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Νευροχειρουργικής Σπυρίδωνα Βούλγαρη, τον επίκουρο καθηγητή Νευροχειρουργικής Γιώργο Αλεξίου, τον ειδικευόμενο ιατρό Νευροχειρουργικής Γιώργο Καφρίτσα, με τη συμμετοχή της αναισθησιολόγου Μαρίας Μπόλοση, του ειδικευμένου ιατρού Κυριάκου Σουλιώτη, της νοσηλεύτριας του αναισθησιολογικού τμήματος Παρασκευής Αγγελάκη και των νοσηλευτριών του χειρουργείου Παναγιώτας Βασιλείου και Νατάσας Τσιάνου.
«Η σύγχρονη πανδημία δεν ανέκοψε τις προσπάθειες της διοίκησης, του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού του ΠΓΝΙ για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν αναγάγει το ΠΓΝΙ σε κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων και αποδεικνύουν ότι το Τριτοβάθμιο Δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της σύγχρονης ιατρικής», τονίζει η διοίκηση του ΠΓΝΙ και συγχαίρει όλους τους εμπλεκόμενους ιατρούς και νοσηλευτές για πρωτοπόρο επέμβαση που πραγματοποίησαν και την άριστη διαχείρισή του ασθενή.

Σχετικά άρθρα

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος