ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ανύπαρκτη» η μελέτη, «λανθασμένη» η διακήρυξη

Να μην προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού με την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-Fotagonled, καλεί τον Δήμο Ιωαννιτών ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, υποστηρίζοντας ότι η δε διασφαλίζει το «δημόσιο συμφέρον» και θα οδηγήσει σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών στους ήδη φουσκωμένους λογαριασμούς.

Η εναντίωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ δεν είναι κάτι το νέο, καθώς από την αρχή είχε εκφράσει ενστάσεις και διαφωνίες, που δεν εξαντλούνται μόνο στην ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας συντήρησης του οδοφωτισμού για τα επόμενα τουλάχιστον 12 χρόνια, αλλά και στο ότι, όπως υποστηρίζει, ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του διαγωνισμού στηρίχθηκε σε μια αμφιλεγόμενη, αυθαίρετη και ανεπίβλεπτη καταγραφή των φωτιστικών σημείων της πόλης, με υπερδιαστασιολογημένα στοιχεία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φωτιστικών σημείων. «Ουδέποτε συντάχθηκε η τεχνική μελέτη της παρέμβασης, δεν ορίστηκαν οι φωτιστικές απαιτήσεις σε κάθε οδό και ούτε προβλέφθηκαν οι εργασίες στα υφιστάμενα υπό κατάρρευση δίκτυα οδοφωτισμού», έχει τονίσει και συνεχίζει να υπογραμμίζει.
Ωστόσο, το νέο δεδομένο είναι ο ισχυρισμός ότι στους όρους της διακήρυξης του διαγωνισμού, όπου προτείνεται ως Ελάχιστη Εκτιμώμενη Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής Ενέργειας το ποσοστό 62,42%, η οποία οδηγεί σε εξοικονόμηση 15.477.587,17 ευρώ, προστίθεται Φ.Π.Α. 24%, οδηγώντας σε προϋπολογισμό ύψους 19.192.214 ευρώ, ενώ το Φ.Π.Α. του ρεύματος είναι 6% και όχι 24%. Με άλλα λόγια, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ υποστηρίζει ότι ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού έπρεπε να είναι 16.406.242,40 ευρώ (γιατί αυτά είναι τα χρήματα που εξοικονομεί ο Δήμος) και όχι 19.192.214 ευρώ. «Το συγκεκριμένο “λάθος” των 2.785.971,60€ προφανώς και έγινε αντιληπτό με αποτέλεσμα η μοναδική συμμετοχή να προσφέρει Εκτιμώμενη Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής Ενέργειας 76,90%, όση χρειαζόταν δηλαδή για να βγουν τα νούμερα, αφού έτσι και αλλιώς δεν υπάρχουν τεχνικές ή φωτιστικές απαιτήσεις λόγω έλλειψης τεχνικής μελέτης», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.
Και ο υπολογιστικός συλλογισμός συνεχίζεται ως εξής: «Με την αυξημένη εξοικονόμηση, που έδωσε ο μοναδικός συμμετέχων στο διαγωνισμό, εμφανίζεται συνολικό όφελος στην 12ετία 19.067.903,83 ευρώ.
Από τους όρους της σύμβασης, αυτό το ποσό στην συνέχεια επιμερίζεται σε:
– 15.320.221,24 ευρώ (χωρίς τον Φ.Π.Α.), τα οποία δε θα τα “γλυτώνει τελικά ο Δήμος”, αντίθετα θα τα πληρώνει στην ανάδοχο εταιρεία σε βάθος 12ετίας και
3.747.682,56 ευρώ (χωρίς τον Φ.Π.Α.), τα οποία πράγματι δε θα πληρώσει ο Δήμος στους λογαριασμούς του ρεύματος.
Τελικά το ποσό της σύμβασης που θα υπογράψει ο Δήμος με τον ανάδοχο, τα 18.997.074,34 ευρώ, προκύπτει από το όφελος του αναδόχου 15.320.221,24 ευρώ, αφού προστεθεί ο Φ.Π.Α (24%) ήτοι 3.676.853,10 ευρώ. Δηλαδή το λάθος στο ΦΠΑ έχει σαν αποτέλεσμα οποιοδήποτε οικονομικό όφελος θα μπορούσε να προκύψει για τον Δήμο, να αποδίδεται τελικά στον ανάδοχο!
Στο τέλος, αν όλες οι παραδοχές ισχύσουν, στον Δήμο απομένει συνολικό όφελος 1.214.903,73 στη δωδεκαετία ή 101.241,98 ευρώ ανά έτος.
Στην απόφαση 552/2020 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών με τίτλο: «Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, στην εισήγησή του, τεκμηρίωνε τον προϋπολογισμό της παρέμβασης, παραθέτοντας τα στοιχεία της αμφιλεγόμενης καταγραφής και όριζε τον επιμερισμό επί της Εξοικονόμησης Κόστους Ενέργειας (ελάχιστος εκτιμώμενος): Δήμος 25% – Ιδιώτης 75%.
Μετά τον διαγωνισμό της μίας και μοναδικής προσφοράς, η ανάδοχος εταιρεία θα λάβει 18.997.074,34 ευρώ και ο Δήμος 1.214.903,73 ευρώ. Δύο χρόνια μετά, δηλαδή, ο επιμερισμός έγινε Δήμος 6% – Ιδιώτης 94% και αυτός ο επιμερισμός είναι όντως ο ελάχιστος εκτιμώμενος, καθώς, όταν τα δεδομένα στα οποία στηρίχθηκε ο προϋπολογισμός αποδειχθούν λανθασμένα, το ποσοστό του Δήμου θα αποκτήσει αρνητικό πρόσημο».
Εν κατακλείδι, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων υποστηρίζει ότι ο Δήμος Ιωαννιτών, ενώ θα έπρεπε μετά από αυτόν τον διαγωνισμό να υπογράψει σύμβαση μέγιστου ύψους 16.406.242,40 ευρώ, εξασφαλίζοντας οικονομικό όφελος στη δωδεκαετία από το αντίστοιχο ποσοστό του επιμερισμού 25% Δήμος – 75% Ιδιώτης (ποσό που θα ξεπερνούσε τα 5 εκατ. ευρώ), βρίσκεται ακριβώς πριν την υπογραφή μίας τεχνητά φουσκωμένης σύμβασης, που εξανεμίζει το όποιο οικονομικό όφελος από την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού για τα επόμενα δώδεκα χρόνια (δημιουργώντας επιπλέον οικονομική ζημία πολλών εκατομμυρίων ευρώ), που δεν εξασφαλίζει τεχνικά και ποιοτικά την υποδομή φωτισμού των οδών και των πλατειών του, ενώ στο τέλος της δωδεκαετίας θα κληθεί να παραλάβει μια υποδομή μηδενικής υπολειμματικής αξίας, καλούμενος να επανεπενδύσει μεγάλα ποσά.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ αναφέρει, τέλος, πως πρέπει από τους υπεύθυνους για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, να απαντηθούν τα ερωτήματα γιατί δε συντάχθηκε ποτέ η τεχνική μελέτη και πώς οδηγούμαστε στη μεγαλύτερου ύψους σύμβαση του Δήμου χωρίς να γνωρίζουμε τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα της παρέμβασης, γιατί ο Φ.Π.Α. προστέθηκε στο ποσό της εξοικονόμησης και δεν ενσωματώθηκε σε αυτό, οδηγώντας σε τεχνητή αύξηση του προϋπολογισμού κατά 2.785.971,60 ευρώ, και γιατί δεν προβλέφθηκε ο επιμερισμός επί της Εξοικονόμησης Κόστους Ενέργειας (ελάχιστος εκτιμώμενος) Δήμος 25% – Ιδιώτης 75%, στη διακήρυξη του διαγωνισμού, οδηγώντας σε μεγάλη απώλεια εσόδων την πλευρά του Δήμου.
Η μακροσκελής ανακοίνωση καταλήγει με μια σημείωση ότι τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα, φέρουν την ευθύνη και τις υπογραφές των υπαλλήλων που απασχολούνται στον κλάδο του οδοφωτισμού της πόλης. Μια σημείωση, που μπορεί να έχει πολλές αναγνώσεις: από το ότι οι υπάλληλοι ήταν σε θέση να σηκώσουν οι ίδιοι το βάρος μιας διαγωνιστικής διαδικασίας, μέχρι το ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ διατηρεί μια «πισινή» σε περίπτωση, που οι υπολογιστικοί συλλογισμοί καταρριφθούν.

Σχετικά άρθρα

Κλειστός λόγω φθορών στην είσοδο ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός

Χωρίς δεσμεύσεις η συνάντηση για την κατάσταση στην καθαριότητα

Ραντεβού με τον δήμαρχο για τα προβλήματα στην καθαριότητα