ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο Τομεακό Πρόγραμμα Υποδομών το Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας

Στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών, με προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ, θα υποβληθεί τελικά η κατασκευή του τμήματος της 2ης επαρχιακής οδού Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας, όπως αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή της συνεδρίαση.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη απέσπασε τη δέσμευση για επιπλέον χρηματοδότηση, ώστε συνολικά το ποσό για τη συνέχιση του έργου να ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, ούτε τα 10 εκατ. ευρώ είναι επαρκή για την κάλυψη του συνολικού κόστους, το οποίο δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς, με τα εκατομμύρια ευρώ να ανεβοκατεβαίνουν. Τον περασμένο Μάρτιο, σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο περιφερειάρχης είχε αναφέρει ότι «υπάρχει ένα “ταβάνι” 15 εκατ. ευρώ», ωστόσο, στα τέλη Ιουλίου ο προϋπολογισμός ανέβηκε στα 23,5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Τουλάχιστον αυτό το ποσό είχε αναγραφεί στην υποβολή της πρότασης προς το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου Εσωτερικών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τον κυκλικό κόμβο Φιλιατών

Αποφάσεις για ένα μεγάλο αριθμό έργων που αφορούν τις οδικές υποδομές, την αντιπλημμυρική θωράκιση και τη βελτίωση των αγροτικών υποδομών έλαβε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή. Μεταξύ άλλων κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του κυκλικού κόμβου Φιλιατών στην Ε.Ο. Νεράιδας- Σαγιάδας (προϋπολογισμού 1.080.000 ευρώ) με ανάδοχο τον Ιωάννη Αναγνώστου.
Επίσης, κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί και αναδείχτηκαν οριστικοί ανάδοχοι η TSAGOIL O.E. για τις αποκαταστάσεις οδοστρώματος επαρχιακού οδικού δικτύου και σύνδεση με όρια Νομού προς Θεσπρωτία (130.000 ευρώ), ο Κώστας Χρήστος για την αποκατάσταση βατότητας περιοχής Ελαίας Πρέβεζας (4.400 ευρώ) και για την άμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής Νικολιτσίου Πρέβεζας (74.400 ευρώ), η Ιωάννα Μπουκουβάλα για την άμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής Αρίλλας Θεσπρωτίας (74.400 ευρώ), ο Αθανάσιος Μηλιώνης για την άμεση αποκατάσταση φορέων γεφυρών και ανακατασκευή στηθαίων τεχνικών έργων επί της 3ης επαρχιακής οδού προς Τσίμοβο (80.600 ευρώ) και ο Μιχαήλ Κίτσιος για τη διάνοιξη δασικού δρόμου στην θέση «Κόκκινος»-«Βατσινιές» της κοινότητας Οξυάς Δήμου Κόνιτσας μετά από έντονες βροχοπτώσεις» (50.000 ευρώ).

Αντιπλημμυρικά σε Άρτα- Πρέβεζα και προστασία γεφυρών Δήμου Δωδώνης

Στον τομέα των αγροτικών υποδομών, περιλαμβάνεται απόφαση της Ο.Ε. για τη δημοπράτηση του έργου «Βελτίωση- εκσυγχρονισμός των αρδευτικών έργων του ΤΟΕΒ Γλυκής», με προϋπολογισμό 546,840 εκ. ευρώ.
Στα αντιπλημμυρικά έργα περιλαμβάνονται, ανάμεσα στα άλλα, η κατακύρωση του διαγωνισμού στην ΤΕΚΑΤ Ο.Ε. για τον καθαρισμό και την άρση προσχώσεων στα υδατορέματα Π.Ε. Άρτας (προϋπολογισμού 200.000 ευρώ), η δημοπράτηση παρόμοιου έργου στην Π.Ε. Πρέβεζας (450.000 ευρώ) και οι παρεμβάσεις άμεσης προστασίας των βάθρων γεφυρών Ασπροχωρίου και Καταμάχης Δήμου Δωδώνης (167.000 ευρώ).
Επίσης, εγκρίθηκαν οι διαδικασίες δημοπράτησης για την αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας (Εικονίσματα) Μεγάλου Γαρδικίου (80.000 ευρώ), για την άμεση συλλογή στοιχείων για την επικαιροποίηση της μελέτης του έργου «Κατασκευή έργων διευθέτησης ρέματος στο Δήμο Πάργας (ρέμα Τούση)» (74.400 ευρώ), για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για τη μελέτη αποκατάστασης κάστρου Κιάφας (74.400 ευρώ), για την τοποθέτηση προστατευτικών πλεγμάτων στην περιοχή Βορείων Τζουμέρκων (100.000 ευρώ), για την άμεση κατασκευή τοίχου αντιστήριξης για την προστασία του επαρχιακού δικτύου στους Πάδες Κόνιτσας (110.000 ευρώ) και για τη βελτίωση βατότητας επαρχιακού οδικού δικτύου από Βαπτιστή έως Μιχαλίτσι (140.000 ευρώ).

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου