ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σχέδιο εξυγίανσης χωρίς περικοπές ζητούν οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου

Ευθύνες στην αντιδήμαρχο Πολιτισμού και πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών Ελένη Ακονίδου για τα μειωμένα έσοδα του Πνευματικού Κέντρου αποδίδει ο Σύλλογος Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, επισημαίνοντάς της, παράλληλα, ότι οι αποφάσεις για μικρότερο αριθμό προσλήψεων δε βοηθούν στην επιθυμητή πορεία ανάκαμψης.

Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή της για μείωση μείωση των μαθητών και κατ’ επέκταση μείωση των εσόδων, της «χρεώνουν» ότι η ίδια αποφάσισε στην πρώτη καραντίνα (Μάρτιος 2020 – Ιούνιος 2020) να απαλλαγούν από τα δίδακτρα όλοι οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου, παρότι συνέχισαν τα μαθήματα διαδικτυακά, καθώς και ότι μειώθηκαν στο 50% τα δίδακτρα οριζοντίως σε όλους τους μαθητές στη δεύτερη καραντίνα (Νοέμβριος 2020 – Απρίλιος 2021), ενώ συνεχίζονταν τα μαθήματα ξανά διαδικτυακά. Επισημαίνει, ακόμη, ότι η μείωση που παρουσιάζεται στο μαθητολόγιο την περίοδο εκείνη, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους μαθητές της χορωδίας, οι οποίοι δεν ενεγράφησαν το 2021-22, αφού δεν επιτρεπόταν η λειτουργία φωνητικών συνόλων.

«Η μείωση των εσόδων και τα πενιχρά οικονομικά του Πνευματικού Κέντρου, χρειάζονται ένα πλήρες και αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης, ώστε να επανακάμψει και να εξυγιανθεί», αναφέρει ο Σύλλογος Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την πολιτική των μειώσεων σε θέσεις εργασίας, ώρες προβών, εκδηλώσεις και συναυλίες.

Παράλληλα, επισημαίνει τον κίνδυνο περαιτέρω μαθητικής διαρροής προς άλλα ωδεία, εκτιμώντας ότι οι μαθητές όσων καθηγητών δεν επαναπροσλήφθηκαν και θα αναζητήσουν δουλειά σε ιδιωτικά ωδεία, θα τους ακολουθήσουν, με δεδομένο, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, ότι «η σχέση μαθητή- καθηγητή είναι πάντοτε πολύ ισχυρή και δύσκολα κλονίζεται».

Σε άλλο σημείο της επιστολής τους προς την κα. Ακονίδου, ερωτά σε ποιες άλλες ενέργειες έχει προχωρήσει η διοίκηση για να περιορίσει τις δαπάνες, πέραν των μειώσεων θέσεων και των περικοπών  σε πρόβες και σε εκδηλώσεις, σημειώνοντας ότι η οποιαδήποτε συρρίκνωση των καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δομών θα επηρεάσει αρνητικά στο Πνευματικό Κέντρο, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη απώλεια εσόδων και σίγουρα χωρίς κανένα κέρδος. «Οι μόνοι που επηρεάζονται για να “νοικοκυρευτούν” τα οικονομικά του Πνευματικού Κέντρου, είναι αποκλειστικά και μόνο οι καθηγητές των εκπαιδευτικών δομών και ουδείς άλλος, σαν να είναι οι αποκλειστικοί “υπεύθυνοι” για το υπερβολικό έλλειμμα, λες και οι μειώσεις των θέσεων αυτών, αλλά και οι περικοπές των προβών και των εκδηλώσεων, αρκούν για να “θεραπευτεί” οικονομικά το Πνευματικό Κέντρο», αναφέρει.

Τέλος, τίθεται και θέμα μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, με το αιτιολογικό τι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επισημαίνοντας προς τη διοίκηση ότι η παρέλευση τριμήνου μεταξύ δύο διαδοχικών συμβάσεων των καθηγητών ΙΔΟΧ, δεν αποτελεί υποχρέωση του φορέα αλλά εμπόδιο στους εργαζομένους.

«Δεν αρκεί η τίμια και ξεκάθαρη από μέρους σας παραδοχή της μείωσης των εσόδων επί της θητείας σας, αλλά χρειάζεται μια τολμηρή παρέμβαση που θα οδηγήσει το Πνευματικό Κέντρο και τις δομές του στη σταδιακή εξυγίανση, με απλούς και στοχευμένους τρόπους, διατηρώντας γύρω του όλους τους εργαζομένους να το υποστηρίζουν σαν μια γροθιά, έχοντας όλους τους πολίτες αρωγούς σε κάθε του εκδήλωση και δραστηριότητα, και ενεργοποιώντας όλες τις υγιείς πολιτιστικές δυνάμεις σε μια στεντόρεια φωνή διεκδίκησης πόρων από την κεντρική διοίκηση, τους χορηγούς, τους ευεργέτες και την τοπική κοινωνία. Εμείς δεν θα σταθούμε στους ισχυρισμούς σας για μεθόδους μικροπολιτικής και αντιπολίτευσης. Εξάλλου αυτή η θέση πρέπει να είναι χωρίς πολιτικές αποχρώσεις, μια θέση από την οποία μπορείτε να αντιληφθείτε τον πολιτισμό και την τέχνη και είναι στην ευχέρειά σας να μας το αποδείξετε! Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας και παραμένουμε στις επάλξεις του αγώνα έως την τελική μας δικαίωση», καταλήγει ο Σύλλογος Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.

Για την ακρίβεια των πραγμάτων, πάντως, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ουδέποτε η κα. Ακονίδου προέβαλε ισχυρισμούς για μεθόδους μικροπολιτικής και αντιπολίτευσης, όπως της αποδίδεται από τον Σύλλογο Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου, παρά μόνο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Η.Α., είπε πως «αν υποκρύπτεται κάποια άλλη σκοπιμότητα, δεν το ξέρω και οφείλω να μην το λαμβάνω υπόψη μου».

Σχετικά άρθρα

«Το Καρναβάλι των Ζώων» για σαξόφωνο και πιάνο

Μια βραδιά αφιερωμένη στην τοπική μουσική παραγωγή

Ηπειρωτικός Αγών

Θέμα εβδομάδων η συμβασιοποίηση αναβάθμισης των κτιρίων του ΠΚΔΙ και του Δημοτικού Ωδείου

Γεωργία Χαλάτση