Φωτογραφία αρχείου
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μαζί με τους πολίτες, επέστρεψε και το κυκλοφοριακό

Σε μια διαρκή πρόκληση αναδεικνύεται το κυκλοφοριακό στο κέντρο της πόλης, με την επιστροφή όλων από τις διακοπές του καλοκαιριού και την αναπόφευκτη όχληση που δημιουργείται από τα σε εξέλιξη έργα, ενώ υπάρχουν φόβοι για επιδείνωση της κατάσταση ενόψει και της έναρξης λειτουργίας των σχολείων.

Τις τελευταίες ημέρες η κίνηση στους δρόμους της πόλης γίνεται με μεγάλη δυσκολία, αναδεικνύοντας το πρόβλημα, που φυσικά δεν είναι νέο. Εξάλλου, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, τμήματα του οποίου αρχίζουν να εφαρμόζονται, στόχο έχει τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας για πεζούς και οχήματα, με παράλληλη μείωση του όγκου των αυτοκινήτων που εισέρχονται στο κέντρο.
Στο πλαίσιο και του μεγάλου στόχου της πόλης να μετατραπεί σε μια από τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού αποτελεί ένα ακόμη «στοίχημα», που, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ, εξαρτάται και από τους πολίτες και από τη δημοτική αρχή, αλλά και από τις ελεγκτικές αρχές.
«Χρειάζεται μεγαλύτερη επιτήρηση στους κεντρικούς άξονες. Δεν μπορεί να είναι επιτρεπτό να είναι διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα στην Δωδώνης ή την Αβέρωφ και μετά να φτιάχνεις κόμβους. Δεν έχει κανένα νόημα να φτιάχνεις κόμβους αν δεν επιτηρούνται τα μέτρα, κυκλοφορίας ειδικά στους κεντρικούς οδικούς άξονες», σημείωσε ο κ. Ελισάφ και πρόσθεσε πως δε στερείται η πόλη θέσεων στάθμευσης, ιδιωτικών και δημόσιων, καλώντας τους πολίτες να το υιοθετήσουν και σημειώνοντας πως το κόστος στα Γιάννενα είναι ελάχιστο σε σχέση με άλλες πόλεις της χώρας. Παράλληλα, όμως, τόνισε πως χρειάζονται και περιφερειακοί χώροι στάθμευσης και αυτό είναι κάτι που ο δήμος θα πρέπει να δει στο άμεσο μέλλον.
«Θέλει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και από την πλευρά όλων. Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας ως πολίτες, να χρησιμοποιούμε περισσότερο τα πόδια μας και το ποδήλατο, αλλά ταυτόχρονα να φτιάξουμε και ποδηλατόδρομους. Είναι μια αμοιβαία διαδικασία», σημείωσε ο κ. Ελισάφ, ο οποίος ζήτησε και τη βοήθεια της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ευαισθητοποίηση των παιδιών προς την κατεύθυνση αυτή.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος