ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε ρόλο «πιλότου» τα Γιάννενα για τα City Logistics

Στην οργάνωση δράσεων με σκοπό τη προώθηση των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών (City Logistics) στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων θα προχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.), ο Δήμος Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Αυτό αποφασίστηκε στο πλαίσιο των συναντήσεων αντιπροσωπείας της Ε.Ε.ΣΥ.Μ. με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Δημητρίου και τον πρώην πρόεδρο Δημήτρη Μπαράτσα, και με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, τον αντιδήμαρχο Έργων Γιώργο Αρλέτο και την ειδική συνεργάτη του δημάρχου Κατερίνα Βίνη. Από την πλευρά του Ε.Ε.ΣΥ.Μ. ο πρόεδρος Μιχάλης Αδαμαντιάδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος και Β’ αντιπρόεδρος της Ε.Ε.ΣΥ.Μ. Απόστολος Κενανίδης και το μέλος, επιχειρηματίας μεταφορών Σπύρος Ζαφείρης.
Στις συναντήσεις συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα, πιθανές δράσεις, αναμενόμενα οφέλη, αλλά και υφιστάμενες δυσκολίες υλοποίησης στη βάση και της διεθνούς εμπειρίας. Απ’ όλες τις πλευρές επισημάνθηκε η ανάγκη εφαρμογής κινήτρων για συνέργειες των εμπλεκομένων, εργαλείων ανάπτυξης αναγκαίων υποδομών και σύστασης ενός μόνιμου τοπικού Φόρουμ συνεργασίας των εμπλεκόμενων αρχών, φορέων και επιχειρήσεων. Σε συνέχεια των παραπάνω αποφασίστηκε να προωθηθούν δράσεις, που θα αποτελέσουν ταυτόχρονα πιλότο και για άλλες πόλεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και στις οποίες προγραμματίζονται ανάλογες δράσεις.
Υπενθυμίζεται πως στις 27 Μαΐου διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, τον Δήμο Ιωαννιτών και τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Μεταφορών, η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για τις Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές (City Logistics), υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών, και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Η εκδήλωση αυτή, που ήταν το αποτέλεσμα κοινής δράσης των κομβικών φορέων της χώρας για τις Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές, ύστερα από σχετική πρωτοβουλία του Ε.Ε.ΣΥ.Μ σε συνεργασία και με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, της Ελληνικής Εταιρείας Logistics κ.ά., ανέδειξε τον αναπτυξιακό ρόλο των City Logistics στον σύγχρονο τρόπο ζωής των πόλεων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Στόχος η εξασφάλιση προσβασιμότητας του δικτύου μεταφορών σε όλους, η βελτίωση της ασφάλειας, η μείωση της ρύπανσης του αέρα και της ηχορύπανσης, των εκπομπών του θερμοκηπίου και της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των μεταφορών, ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Σχετικά άρθρα

Στο επίκεντρο τα «εργατικά χέρια» από τις Φιλιππίνες

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών