ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κοπή άλλων έντεκα πλατάνων στην παραλίμνια περιοχή

Δύο χρόνια μετά την πιστοποίηση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους σε αιωνόβια πλατάνια του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και στο παραλίμνιο μέτωπο, περισσότερα από 40 δέντρα, άρρωστα και μη, έχουν κοπεί και απομακρυνθεί, αλλάζοντας την εικόνα της περιοχής.

Η κοπή και απομάκρυνση των δέντρων υπήρξε ωστόσο αναγκαία και πιθανότατα σωτήρια, καθώς το πρόβλημα φαίνεται να περιορίζεται σιγά σιγά, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περιοχή, αφού η ασθένεια αυτή έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις και στον Nομό Ιωαννίνων αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, απειλώντας τα πλατάνια και καθιστώντας απαγορευτική τη φύτευση πλατανιών εκ νέου.

Ακόμη οκτώ δέντρα, άρρωστα αλλά και τα παρακείμενα, που κινδύνευαν να προβληθούν και να εξαπλώσουν περαιτέρω τον μύκητα του μεταχρωματικού έλκους, κόπηκαν από τα αρμόδια συνεργεία του Δήμου Ιωαννιτών στο σημείο μπροστά από τη νότια πύλη του Κάστρου, δίπλα από το πάρκινγκ στα «Ναυτάκια».

Ακόμη τρία δέντρα έχουν σημανθεί στην ευρύτερη περιοχή από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό για την φετινή χρονιά σε έντεκα δέντρα. Πρόκειται φυσικά για τον μικρότερο αριθμό πλατανιών που αναγκαστικά απομακρύνονται τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς είχε προηγηθεί η ξήρανση και κοπή 20 δέντρων το 2020 και 25 δέντρων το 2022.

 

Σχετικά άρθρα

Δέντρα και αυτοκίνητα

Θύμιος Τζάλλας

Δε χαλιναγωγήθηκε η νόσος των πλατάνων

Δε χαλιναγωγήθηκε η νόσος των πλατάνων…

Αποστόλης Τζελέτας