ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χορός καταγγελιών για τη σύμπραξη ΠΓΝΙ-ΕΠΡΟΨΥΗ

Διεμβόλιση της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προς όφελος της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ) χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) τη συμφωνία για τη δημιουργία Μονάδας Παρέμβασης στην Ψύχωση.

Ο χορός των καταγγελιών καλά κρατεί, παρά τις απαντήσεις που έδωσε ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής Θωμάς Υφαντής, με τους καταγγέλλοντες να εστιάζουν στη δωρεάν στέγαση σε χώρο του ΠΓΝΙ για 10 χρόνια, αλλά και στο μοντέλο συλλειτουργίας, που ουσιαστικά προβλέπεται.
Σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει πως επί της ουσίας η ΜΚΟ αξιοποιεί τις «δυνατότητες» του Ταμείου Ανάκαμψης, που προσφέρει 500.000 ευρώ για 18 μήνες, προκειμένου να δημιουργήσει μια ληξιπρόθεσμη μονάδα ψυχικής υγείας, βασισμένη στην επιχειρηματική λειτουργία και στη βάση αυτή το ΠΓΝΙ με μεγάλη ευκολία παραχωρεί υποδομές, προσωπικό κοκ.
«Η απόφαση αυτή συνιστά πρόκληση και για έναν επιπλέον λόγο. Για το ίδιο κτήριο που παραχωρεί δωρεάν στη ΜΚΟ, το ΠΓΝΙ πληρώνει ενοίκιο στο Γ.Ν. “Χατζηκώστα”, υποτίθεται για να αναβαθμιστεί η λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, κάτι που επίσης δεν έχει γίνει», προσθέτει η ΟΕΝΓΕ, απαιτώντας να σταματήσει κάθε εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, με οποιαδήποτε μορφή, στο δημόσιο σύστημα υγείας και να χρηματοδοτηθεί, στελεχωθεί και αναπτυχθεί πλήρως η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, αλλά και οι άλλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας των δύο νοσοκομείων της πόλης.
Τη συμφωνία-σύμβαση ΠΓΝΙ-ΕΠΡΟΨΥΗ καταγγέλλει και το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, αντιγράφοντας ουσιαστικά το περιεχόμενο της επιστολής της ΟΕΝΓΕ.

Να επιστραφούν οι δομές στο «Χατζηκώστα»

Η σύμπραξη ΠΓΝΙ- ΕΠΡΟΨΥΗ άνοιξε, στο μεταξύ, ξανά τη συζήτηση σε σχέση με τη μεταφορά των δομών ψυχικής υγείας από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που και τότε είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» κάνει λόγο για επιβεβαίωση των ανησυχιών του για σταδιακή εκχώρηση του ψυχιατρικού τομέα στους ιδιώτες μέσω ΜΚΟ και προσθέτει ότι το ΠΓΝΙ, με τη στήριξη του στην ΕΠΡΟΨΥΗ, όχι μόνο δε λαμβάνει καμιά ωφέλεια, αλλά δεν έχει και λόγο και έλεγχο σε κανένα επίπεδο στην νέα μονάδα .
«Η δυσμενής αυτή εξέλιξη ανοίγει κερκόπορτα για ανάλογες συμπράξεις. Το Υπουργείο Υγείας, με απόφαση του στις 22-04-2022, διαθέτει 67 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δράσεων ψυχικής υγείας στην κοινότητα, από τα οποία η μερίδα του λέοντος κατευθύνεται σε ΜΚΟ και ιδιώτες.Ήδη έχει ανακοινωθεί η χρηματοδότηση άλλων έξι δράσεων ψυχικής υγείας στην Ήπειρο με 2.200.000 ευρώ, που κατευθύνονται σε ΜΚΟ και ΝΠΙΔ, με προαπαιτούμενο τη σύμπραξη με φυσικά πρόσωπα, ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ και τοπική αυτοδιοίκηση, με την παροχή κτιρίου και δάνειου προσωπικού να είναι στα κυρίαρχα κριτήρια της σύμπραξης. Θεωρούμε απαράδεκτο η χρηματοδότηση να κατευθύνεται στις ΜΚΟ κι όχι στις δομές των δημόσιων νοσοκομείων», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» και ζητά να επιστρέψει η λειτουργία του Κέχντρου Ψυχικής Υγείας και του Κέντρου Προεπαγγελματικής Κατάρτισης στον Ψυχιατρικό Τομέα του «Χατζηκώστα».

Σχετικά άρθρα

«Τέχνη και Ψυχική Υγεία» στην Κόνιτσα

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη