ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συναντά αντιδράσεις η σύμπραξη με την ΕΠΡΟΨΥΗ

Ως επιζήμια για την Ψυχιατρική Κλινική και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων χαρακτηρίζει τη σύμπραξη του ιδρύματος με την Εταιρία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ), το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου Γιώργος Πρέντζας.

Η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του ΠΓΝΙ και της ΕΠΡΟΨΥΗ αφορά την ανάπτυξη Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση και η χρηματοδότησή της έχει ως προαπαιτούμενο, σύμφωνα με τον κ. Πρέντζα, να διαθέτει στέγη, όπως επίσης και την εμπειρία, που εξασφαλίζεται από το προσωπικό της κλινικής. Από τη συμφωνία προκύπτει πως η Μονάδα θα αναπτυχθεί στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, που εντάχθηκε πριν λίγους μήνες στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΙ.
Ο κ. Πρέντζας τονίζει πως η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί μια Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα επ’ ωφελεία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, που ταυτόχρονα αποδυναμώνει την Ψυχιατρική Κλινική και την Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, τη μοναδική στην Ελλάδα, που διαθέτει το ίδιο το ΠΓΝΙ.
«Γιατί λοιπόν αφού το ΠΓΝΙ έχει μια τέτοια Μονάδα, πρώτη και μοναδική σε όλη την Ελλάδα, δεν επιλέγεται η διεκδίκηση της χρηματοδότησης, η ενίσχυση και η ανάπτυξή της, ως Μονάδα του ΠΓΝΙ αλλά επιλέγεται η υποβοήθηση από το ΠΓΝΙ της χρηματοδότηση μιας νέας μονάδας που θα ανήκει σε μια ΜΚΟ; Μήπως αυτή η πρακτική του Δ.Σ. υπονομεύει την ανάπτυξη της μονάδας του ΠΓΝΙ προς όφελος της ΕΠΡΟΨΥΗ; Κατά τη γνώμη μου, την υπονομεύει και ακριβώς για να καλυφθεί αυτή η πραγματικότητα, στην αίτηση του κ. Υφαντή επινοούνται οι όροι της “συλλειτουργίας των δύο μονάδων ως μίας με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό της υφιστάμενης Μονάδας του ΠΓΝΙ”. Έτσι εντέχνως αποφεύγεται και ο σκόπελος του στόχου ύπαρξης μιας και μόνο Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση ανά 150.000 πληθυσμό, όπως αναφέρεται στην από 22-04-2022 απόφαση έγκρισης σκοπιμότητας πολιτικών ψυχικής υγείας για την περίοδο 2021-2023, με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Επενδυτικά Ταμεία (ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης) ή και από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας», σημειώνει και προσθέτει πως το αίτημα για τη συμφωνία αυτή υπογράφει ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής, που είναι επίσης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΡΟΨΥΗ.
Με υπόμνημά του προς τη διοίκηση του ΠΓΝΙ, ο κ. Πρέντζας ζήτησε να διασαφηνιστούν πλευρές της απόφασης αυτής, ενώ καλεί την τοπική κοινωνία και όλους τους φορείς να αντιδράσουν. «Το ΠΓΝΙ δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει υποστήλωμα ανάπτυξης μιας ΜΚΟ, η οποία μάλιστα θα καταλάβει για μια 10ετία τον ζωτικό χώρο ανάπτυξης δράσεων ψυχικής υγείας, που οφείλει και μπορεί με την ύπαρξη του κτιρίου του Κέντρου Ψυχικής Υγείας να αναπτύξει αυτοτελώς το ΠΓΝΙ. Αλλιώς, εκτός της ζημίας-συρρίκνωσης μιας μονάδας του ΠΓΝΙ προς όφελος μιας ΜΚΟ- συνάγεται ευκόλως αναδρομικά ότι και η ενοικίαση και αποστέρηση του κτιρίου του Κέντρου Ψυχικής Υγείας από το Νοσοκομείο “Χατζηκώστα” δεν έγινε για την ανάπτυξη του Ψυχιατρικού Τομέα του ΠΓΝΙ, για την οποία ανάπτυξη στερήθηκε πολύτιμο προσωπικό η κλινική και η Μονάδα Οξέων Περιστατικών, αλλά για τη στέγαση και ανάπτυξη δράσεων μιας ΜΚΟ», αναφέρει μεταξύ άλλων στο υπόμνημά του ο κ. Πρέντζας, ο οποίος υπηρέτησε, ως νοσηλευτής ΠΕ, στην Υπηρεσία Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση της Ψυχιατρικής Κλινικής από την εγκατάστασή της το 2008 έως το 2017.

Σχετικά άρθρα

«Τέχνη και Ψυχική Υγεία» στην Κόνιτσα

Διαχωρίζει τη θέση της η ΑΣΥ Υγειονομικών

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή