ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μοχλός πίεσης και μέσω Δυτικής Μακεδονίας

Ένας επιπλέον σύμμαχος προκύπτει για την προώθηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Καλαμπάκας με τα Γιάννενα και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, καθώς το έργο παρουσιάζει ενδιαφέρον που δεν εξαντλείται στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία.

Η συγκεκριμένη σιδηροδρομική σύνδεση ενδιαφέρει και την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μετά από την έγκριση της μελέτης που αφορά τη σιδηροδρομική σύνδεση της Καλαμπάκας με τα Κοίλα Κοζάνης και εν συνεχεία με την Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα. Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση των διοικουσών επιτροπών των Τμημάτων Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος την Τρίτη.
Όπως επισημαίνεται σε κοινό δελτίο τύπου, η σιδηροδρομική σύνδεση κρίθηκε ως κύριο αναπτυξιακό έργο για τις δύο περιοχές, καθώς, με αφορμή την απολιγνιτοποίηση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, προγραμματίζονται επενδύσεις στην περιοχή, οι οποίες ήδη βρίσκονται στη φάση των σχεδιασμών και μετά τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο περιοχών και την πρόσβαση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για υψηλή ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο τμημάτων με σύσταση ομάδων εργασίας, που θα αφορούν την ανάδειξη των ορεινών όγκων που αποτελούν και τα όρια μεταξύ των δύο Περιφερειών. Ειδικότερα, αποφασίστηκε η καταγραφή των προσβάσεων και των προβλημάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με βασική επιδίωξη την κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση τμημάτων και υποδομών για την ομαλή διέλευση των τουριστών και των παραγωγών. Επίσης, αποφασίστηκε η καταγραφή όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής, με σκοπό να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση, που θα αφορά υποδομές και παραγωγικές δραστηριότητες, για μια ήπια ανάπτυξη της περιοχής, σεβόμενοι το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και την μορφολογία της περιοχής.
Επιπλέον κατατέθηκε μια πρόταση για τη δημιουργία δικτύου λιμνιαίων πόλεων και ανάδειξης του υγρού στοιχείου για τις περιοχές των Ιωαννίνων και της Καστοριάς, αλλά και του οικοσυστήματος του Αώου, ώστε με τη συνεργασία των δύο περιφερειακών τμημάτων να γίνουν προσπάθειες για δράσεις που αφορούν την προστασία του φυσικού τους περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα να αναδειχθούν σημαντικά μνημεία, τα οποία θα συμβάλλουν στη διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ταυτόχρονα θα σηματοδοτήσουν την προσπάθεια για προβολή και ανάδειξη της Βαλκανικής Αρχιτεκτονικής. Όλες οι παραπάνω συνέργειες θα μπορούν να ενταχθούν και σε διευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, με τη συμμετοχή των δύο περιφερειακών τμημάτων, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη των στόχων των παραπάνω δράσεων.
Έμφαση δόθηκε και στα κοινά προβλήματα που αφορούν το μέλλον και τη δραστηριότητα των μηχανικών στην περιοχή, καθώς και στα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, λόγω κυρίως της υποστελέχωσης της.
Τέλος, συμφωνήθηκε η συνεχής επικοινωνία των δύο περιφερειακών τμημάτων του ΤΕΕ για την αποτελεσματικότερη συνεργασία τους για τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί και οι οποίες θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη των δύο Περιφερειών.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση στα Γιάννενα για τα 100 χρόνια του ΤΕΕ

Αναβαθμισμένος ρόλος για το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ

Σχεδιασμός ανά γειτονιά για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις