ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μετά τα 12 χρόνια τα οικονομικά οφέλη

Κατηγορηματικά αρνητική στην υπογραφή της σύμβασης για το έργο της αντικατάστασης του οδοφωτισμού είναι η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη, σημειώνοντας πως η ίδια δε θα την υπέγραφε αν ήταν δήμαρχος.

Η παράταξη «Ιωάννινα 2023» κατηγορεί τη δημοτική αρχή για επιπόλαιη αντιμετώπιση του ζητήματος, με αποτέλεσμα οι δημότες να επωφεληθούν μετά από 12 χρόνια από το έργο και όχι στον βαθμό που θα μπορούσαν.
«Προτείνουμε, ακόμα και σήμερα και πριν την υπογραφή της σύμβασης, να διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία που διαμόρφωσαν τα δεδομένα μελέτης του έργου με την υφιστάμενη κατάσταση, προς αποφυγή διενέξεων μεταξύ δήμου, αναδόχου, ανεξάρτητου Ελεγκτή Περιόδου Εργασιών και ανεξάρτητου Ελεγκτή Περιόδου Υπηρεσιών, και προκειμένου να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα του δήμου. Ο επιπόλαιος χειρισμός και του έργου αυτού από τη δημοτική αρχή, μέχρι σήμερα, δεν πρέπει να υποχρεώσει κανέναν, από τώρα και μετά, σε αχρείαστες διενέξεις και εμπλοκές», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Καλογιάννη, έστω και αν η διασταύρωση των στοιχείων που ζητά δεν μπορεί να επιφέρει αλλαγή στους όρους με τους οποίους έγινε η δημοπράτηση του έργου και με τους οποίους η παράταξη διατυπώνει σημαντικές ενστάσεις.
Όπως ανέφερε η κα. Καλογιάννη, το βασικότερο δεδομένο στο οποίο στηρίχθηκε η όλη διαδικασία ήταν λανθασμένο, με αποτέλεσμα οι δαπάνες για το ηλεκτρικό ρεύμα που προκύπτουν για τον δήμο, αλλά και οι αναμενόμενες εισροές προς τον ανάδοχο να είναι επισφαλείς. «Και αυτό γιατί η δημοτική αρχή, επιπόλαια ως συνήθως, δεν είχε –και ούτε ενδιαφέρθηκε να βρει παρόλο που της το επισημάναμε- τις σωστές αποτυπώσεις για τις καταναλώσεις που αφορούν μόνο τον φωτισμό οδών και πλατειών. Έθεσε, λοιπόν, ως στοιχείο αναφοράς -για τους υπολογισμούς που ακολούθησαν και έχουν γίνει μέχρι σήμερα- το ποσόν των 2.000.000 ευρώ μεσοσταθμικά. Δηλαδή, το συνολικό ποσό που πληρώνει ο δήμος ετήσια για τη δαπάνη του ηλεκτρικού ρεύματος. Για όλες τις ηλεκτρικές καταναλώσεις. Κάθε είδους και τύπου», σημείωσε.
Η κα. Καλογιάννη εξήγησε πως στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και η δαπάνη ηλεκτρικής ενέργειας τόσο για τις δημοτικές και σχολικές κτιριακές εγκαταστάσεις (φωτισμός, κλιματιστικά κ.λπ.) όσο και για τη λειτουργία των διαφόρων αντλιοστασίων που δεν καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του ΣΥΔΛΙ ή της ΔΕΥΑΙ, με την τελευταία δαπάνη να ανέρχεται σε 500.000 ευρώ. Επομένως, σύμφωνα με την παράταξη, οι υπολογισμοί έπρεπε να γίνουν με ποσό δαπάνης για ηλεκτροφωτισμό της τάξης του 1.500.000 ευρώ και όχι των 2.000.000 ευρώ, με τον δήμο να εξακολουθεί και μετά τη σύμβαση να πληρώνει το ποσό των 500.000 ευρώ κατ’ έτος, αφού ο ανάδοχος δεν επεμβαίνει στις ενεργοβόρες αυτές εγκαταστάσεις.
«Συνεπώς, η μείωση του κόστους για ηλεκτρική ενέργεια στην περίοδο της 12ετίας θα είναι μηδαμινή (περίπου στο 15%), ενώ στη συνέχεια, μετά τη 12ετία, αντί να είναι 77% σύμφωνα με τον διαγωνισμό, θα είναι επί της ουσίας στο 55% περίπου (με συνθήκες τιμολόγησης του έτους σχεδιασμού του έργου το 2020). Δηλαδή, η όποια δυνατότητα για σοβαρές μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη, θα δοθεί στους δημότες μετά από δώδεκα χρόνια!», σημείωσε η κ. Καλογιάννη και κατέληξε: «Είναι δεδομένο ότι η δημοτική αρχή είχε τη δυνατότητα και τον χρόνο, μέσω του σχεδίου δράσης για τη βιώσιμη ενέργεια, μέσω της απευθείας ανάθεσης για την παρακολούθηση και επικαιροποίηση αυτού, και μέσω της απευθείας ανάθεσης για την αναφορά των δράσεων για τη βιώσιμη ενέργεια, να καταγράψει αναλυτικά σε ποιά εγκατάσταση απευθύνεται ο κάθε μετρητής κατανάλωσης ρεύματος, με αποτέλεσμα να γνωρίζει το σωστό και ακριβές ποσόν, ως ποσόν αναφοράς. Ακόμη και σήμερα δεν το γνωρίζει. Κατά τα λοιπά επαιρόμεθα ότι επιλεχθήκαμε να χρηματοδοτηθούμε για έργα στο πλαίσιο των 100 πρώτων κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης».

Σχετικά άρθρα

Τ. Καλογιάννη: Εκτίμηση για τους κ.κ. Νάτση, Πατσούρα και Παπαχρήστο

Κάλεσμα συμμετοχής και αγώνα για τον δήμο του 2030

Με δεσμεύσεις για άρση των ανισοτήτων