ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γύρισε μπούμερανγκ η προσφυγή για τον διαγωνισμό μεταφοράς του υπολείμματος

Με τη δικαίωση της Περιφέρειας Ηπείρου σε ό,τι αφορά τους όρους διενέργειας του διαγωνισμού για τη μεταφορά του υπολείμματος της εγκατάστασης επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, έληξε μία ακόμη διένεξη γύρω από το θέμα, χωρίς ωστόσο αυτή τη φορά η περιφερειακή αρχή να σπεύδει να εκμεταλλευτεί τη νίκη της και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Με την αρίθμ. 1072/2022 απόφαση του 2ου κλιμακίου της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία εκδόθηκε στις 19 Ιουλίου, απορρίφθηκε η προσφυγή της εταιρείας «ENACT A.E.», η οποία ζητούσε να ακυρωθεί στο σύνολό της η διακήρυξη της Περιφέρειας Ηπείρου για τη μεταφορά του υπολείμματος, «καθ’ ο μέρος απαιτείται η παροχή των αναγκαίων οχημάτων μεταφοράς container τύπου hook-lift δημοσίας χρήσης». Όρος που ουσιαστικά η εταιρεία υπονοεί ότι της στερεί τη δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό και ουσιαστικά λειτουργεί «φωτογραφικά» για την εταιρεία «ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ Μ.Ι.ΚΕ.», θυγατρική του Αστικού ΚΤΕΛ.
Αρχικά, η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων «πάγωσε» τον διαγωνισμό, αποφασίζοντας την αναστολή της προόδου της διαγωνιστικής διαδικασίας μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, η οποία, ωστόσο, ήταν απορριπτική και δίνει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια Ηπείρου να προχωρήσει σύμφωνα με τους αρχικούς όρους. Ένας διαγωνισμός, που έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και ημερομηνία αποσφράγισης αυτών την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα και με την απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, το σκεπτικό της απόφασης, καθώς προκύπτει όχι μόνο ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν προχώρησε σε έναν «κλειστό» διαγωνισμό, όπως κατηγορήθηκε, αλλά ότι ενήργησε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο, θέτοντας ως προϋπόθεση τη μεταφορά του υπολείμματος με φορτηγά δημοσίας χρήσης και όχι ιδιωτικής χρήσης, όπως είχε παγιωθεί επί των ημερών που την αρμοδιότητα μεταφοράς του υπολείμματος είχε ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου.
Όπως αναφέρει η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, «η διενέργεια εμπορευματικών μεταφορών με ΦΙΧ επιτρέπεται μόνον εφόσον πληρούνται αθροιστικά συγκεκριμένοι όροι, μεταξύ των οποίων (α) τα μεταφερόμενα εμπορεύματα να ανήκουν στην επιχείρηση ή στον επαγγελματία υπέρ της οποίας ή του οποίου έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτου ή να έχουν πωληθεί, αγορασθεί, μισθωθεί ή εκμισθωθεί, παραχθεί, εξορυχθεί, μεταποιηθεί ή επισκευασθεί από αυτή ή αυτόν ή να είναι είδη απαραίτητα για την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών της επιχείρηση ή του επαγγελματία, (β) η μεταφορά να εξυπηρετεί την προσκόμιση των εμπορευμάτων προς την επιχείρηση, την αποστολή τους από αυτή ή τη μετακίνηση τους είτε εντός είτε εκτός της επιχείρησης για λογαριασμό της και (γ) οι μεταφορές να είναι απαραίτητες στο πλαίσιο των κυρίων δραστηριοτήτων της επιχείρησης ή του επαγγελματία και για τη διενέργεια αυτών δεν εισπράττεται άμεσα ή έμμεσα κόμιστρο».
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων κρίνει ότι δεν πληρούνται οι τρεις από τις τασσόμενες εκ του νόμου προϋποθέσεις, συνεπώς, δεν είναι επιτρεπτή η διενέργεια της προκηρυχθείσας υπηρεσίας μεταφοράς του υπολείμματος με ΦΙΧ, αλλά αντιθέτως, είναι επιτρεπτή και νόμιμη μόνον εφόσον διενεργείται με Φορτηγά Δημοσίας Χρήσεως (ΦΔΧ). «Κατ’ ουσίαν δεν πρόκειται περί τεχνικής προδιαγραφής, για τον καθορισμό της οποίας η αναθέτουσα αρχή διαθέτει διακριτική ευχέρεια, αλλά περί απαίτησης εκ του νόμου, η οποία αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο άσκησης του μεταφορικού έργου και στην κατανομή αυτού σε έργο επιτρεπτώς ασκούμενο με ΦΙΧ και σε έργο επιτρεπτώς ασκούμενο με ΦΔΧ. Ως εκ τούτου πρόκειται για απαίτηση εκ του νόμου η οποία συμπεριελήφθη στην Διακήρυξη σε συμμόρφωση προς την κείμενη νομοθεσία», αναφέρει η απόφαση.
Ως προς τον ισχυρισμό ότι η προσφεύγουσα εκτελούσε σύμβαση με τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ) Ηπείρου με το ίδιο αντικείμενο, σημειώνει ότι «τυχόν πλημμέλεια άλλης διαγωνιστικής διαδικασίας δεν επιβάλλεται να επαναλαμβάνεται εις το διηνεκές, αλλά αντιθέτως, η αρχή της νομιμότητας επιβάλλει την ευθυγράμμιση της προκείμενης διακήρυξης προς τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας.
Αναφορά που οδηγεί στο ότι όλοι οι προηγούμενοι διαγωνισμοί και οι αναθέσεις του ΑΣΔΣΑ για το ίδιο αντικείμενο μέχρι να αναλάβει η Περιφέρεια, γινόταν κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας, αφού προέβλεπαν μόνο τη χρήση ΦΙΧ.

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου

Έριξαν τον… σπόρο για μελλοντικές συνεργασίες