ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπό πίεση για τις σχολικές καθαρίστριες η δημοτική αρχή

Πανελλαδικές διαστάσεις παίρνει το θέμα της απόφασης του Δήμου Ιωαννιτών να προσλάβει μικρότερο αριθμό σχολικών καθαριστριών σε σχέση με πέρυσι, αφενός με τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ να έρθει το θέμα στη Βουλή αφετέρου με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απώθηση συνδικαλίστριας καθαρίστριας από τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Πήχα, στην προσπάθειά του να αποτρέψει την «εισβολή» στελεχών του ΚΚΕ στον χώρο που έδινε συνέντευξη ο δήμαρχος.

Η κίνηση του αντιδημάρχου, που προσπάθησε να αποτρέψει το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών Δήμητρα Ηλία από το να φτάσει μπροστά από τις κάμερες, καταγράφεται ως βιαιοπραγία και το περιστατικό, συνοδευόμενο από το οπτικό υλικό, κάνει τον γύρο της Ελλάδας. Αρνητικά σχολιάζεται και η επιλογή του δημάρχου να εγκαταλείψει τον χώρο.
Την απομάκρυνση του αντιδημάρχου Β. Πήχα ζητά από τον δήμαρχο η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, καταγγέλλοντας «την επίθεση που δέχθηκε καθαρίστρια», και, παράλληλα, εκφράζει τη στήριξή της στον αγώνα των καθαριστριών, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη τους αλλά και προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας για τον Δήμο.
Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, αρχικά προχώρησε στην κατάθεση της ανακοίνωσης του Εργατικού Κέντρου ως αναφορά, ενώ ακολούθησε και ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος καλείται να απαντήσει τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την επιπλέον χρηματοδότηση των δήμων για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων και για τη συνέχιση της απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών των Ιωαννίνων.

Ένα ακόμη αίτημα σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου

Μετά τις παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα», τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα των σχολικών καθαριστριών αιτείται ο επικεφαλής της παράταξης, «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας.
Σε επιστολή προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, αιτιολογεί το αίτημά του, σημειώνοντας πως το θέμα της απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών εισήχθη αιφνιδιαστικά προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή με τη διαδικασία της εκτός ημερήσιας διάταξης και δε δόθηκε καμία δυνατότητα στους εκπροσώπους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να ενημερωθούν. Επίσης, κάνει λόγο για ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, επισημαίνει ότι προτεραιότητα των δημοτικών αρχών, στην εποχή που ζούμε, πρέπει να είναι οι πολιτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι η περικοπή τους, ενώ καταθέτει και το επιχείρημα ότι τη νέα σχολική περίοδο θα έχουμε διευρυμένη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, την ίδια ώρα που οι συνθήκες λόγω της πανδημίας δε φαίνεται ότι θα εξελιχτούν με τον καλύτερο τρόπο κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ζητούν ανάκληση της απόφασης

Υπέρ της πρόσληψης όλων των καθαριστριών που εργάστηκαν την προηγούμενη σχολική χρονιά, τάσσεται ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων, δηλώνοντας την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή του στον αγώνα των σχολικών καθαριστριών.
«Σε μία εποχή που ο κορωνοϊός εξακολουθεί να είναι παρών, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών από Σεπτέμβριο τα προβλήματα θα είναι ανάλογα με αυτά των προηγούμενων ετών, η πρόθεση της δημοτικής αρχής να μειώσει το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων είναι αδικαιολόγητη και επικίνδυνη. Ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι από το σχολικό έτος 2022–23 θα υπάρχουν σχολικές μονάδες που θα λειτουργούν μέχρι τις 17.30, έπειτα και από τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, η ανάγκη για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας για την εξασφάλιση των απαιτούμενων συνθηκών υγιεινής στα σχολεία είναι επιβεβλημένη», αναφέρει, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον καθ’ υπερβολή όρο «απόλυση», όπως η πλειονότητα όσων έχουν εκδώσει έως τώρα ανακοινώσεις.
Την άμεση ανάκληση των αποφάσεων της δημοτικής αρχής για «απόλυση» των σχολικών καθαριστριών ζητά το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, καλώντας τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στη σχολική κοινότητα και να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με εξασφαλισμένα πλήρως τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. «Τα σχολεία είναι πεδίο γνώσης και πειραματισμού για τους εκπαιδευτικούς ,όχι για τους δημοτικούς άρχοντες», καταλήγει η ανακοίνωσή της.

Εμμένει στην απόφασή της η δημοτική αρχή

Παρά τις αντιδράσεις, πάντως, από τη δημοτική αρχή δεν υπάρχει πρόθεση επανεξέτασης του θέματος. Αυτό μαρτυρά η ανακοίνωση του Δήμου ότι προχωρά την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 101 ατόμων πλήρους απασχόλησης και 25 ατόμων μερικής απασχόλησης για την καθαριότητα σχολικών μονάδων.
Οι συμβάσεις θα έχουν διάρκεια από την ημερομηνία υπογραφής τους και μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους 2022-2023. Η υποβολή των αιτήσεων έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 3 Αυγούστου.
Έπειτα από την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης, οι υποψήφιοι υποχρεούνται πλέον να υποβάλλουν μαζί με την αίτησή τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη των απαιτούμενων προσόντων των λοιπών ιδιοτήτων τους και της εμπειρίας τους. Η αίτηση- υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε ένα αρχείο στο email: sxo@ioannina.gr.
Σημειώνεται ότι θα πρέπει απαραιτήτως να εμφανίζεται υπογεγραμμένη με φυσική υπογραφή, ενώ ανυπόγραφες αιτήσεις δε θα γίνονται δεκτές.
Επισημαίνεται ότι για τις βεβαιώσεις εμπειρίας οι υποψήφιοι- υποψήφιες θα πρέπει να απευθυνθούν στις σχολικές επιτροπές (για απασχόληση έως τη λήξη του διδακτικού έτους 2019-2020) και στο πρωτόκολλο του Δήμου Ιωαννιτών (Κρυστάλλη 3, email: protocollo@ioannina.gr) για απασχόληση μετά το διδακτικό έτους 2020-2021.
Όλα τα απαραίτητα έγγραφα και οι πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Σχετικά άρθρα

 «Κλεφτοπόλεμος» για την αξιολόγηση

Γεωργία Χαλάτση

Οι εκλογές του κέντρου και των παράκεντρων

Με σεβασμό στα πολυτιμότερα συλλογικά αγαθά μας

Ηπειρωτικός Αγών