ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπέρ της Περιφέρειας και η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το υπόλειμμα

Αντί να ξεμπλέκεται, όλο και μπερδεύεται το κουβάρι της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να εκτιμήσει πώς θα καταλήξει αυτή η υπόθεση, που και οικονομικές επιπτώσεις έχει, αλλά και αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Η νομοθετική ρύθμιση που υποκαθιστά την Περιφέρεια Ηπείρου με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία του εργοστασίου απορριμμάτων και των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων υφίσταται προς το παρόν μόνο ως κείμενο, καθώς επί της ουσίας δεν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για τη μετάπτωση στο νέο καθεστώς. Και ενδεχομένως αυτό να αργήσει, καθώς προκύπτουν δεδομένα, που καθιστούν δύσκολη μια τέτοια εξέλιξη.
Σήμερα έγινε γνωστό ότι δημοσιεύτηκε και η απόφαση (1308/2022) της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή του ΦΟΔΣΑ και επιβεβαιώνεται η αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου για τη μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στους ΧΥΤΥ. Είχε προηγηθεί απόφαση (706/2022) τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δικαίωνε επίσης την Περιφέρεια Ηπείρου, με τον Φορέα Διαχείρισης να αποφασίζει να προσφύγει στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Κατά συνέπεια, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει στα χέρια της ένα ισχυρό χαρτί, που τη δικαιώνει στην αντιδικία με τον ΦοΔΣΑ και ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» στις διαπραγματεύσεις που γίνονται, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, που –στο πλαίσιο του δυνατού- να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου

Έριξαν τον… σπόρο για μελλοντικές συνεργασίες