ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διαφορετικές αναγνώσεις για το Π.Δ. Λίμνης

Προβληματισμοί αρχίζουν ήδη να εκφράζονται για την εφαρμογή στην πράξη των διατάξεων του σχεδίου, προς το παρόν, Προεδρικού Διατάγματος για την λίμνη Παμβώτιδα, καθώς ο Φορέας Διαχείρισης και η Υπηρεσία Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι αυτοί που αναλαμβάνουν αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Αιφνιδιάζοντας μάλλον τις τοπικές αρχές και μετά από αναμονή ετών, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος έθεσε το απόγευμα της Παρασκευής σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, το σχέδιο προεδρικού διατάγματος «Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), Π.Ε. Ιωαννίνων ως Περιφερειακό Πάρκο, και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης», με τη διοίκηση και διαχείριση να ανήκει στον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει ένα μήνα, οπότε οι φορείς θα μπορούν να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις και απόψεις τους μέχρι τις 21 Ιανουαρίου. Ο χρόνος της κατάθεσης του σχεδίου προβληματίζει, καθώς λόγω της περιόδου των εορτών, η διαβούλευση ουσιαστικά δεν πρόκειται να διαρκέσει περισσότερες από 15 ημέρες, χρόνος μικρός για ένα μείζων ζήτημα.

Από την άλλη πλευρά, αυτό που φαίνεται να είναι πιο σημαντικό είναι ότι το Π.Δ. προβλέπει ότι κυρίαρχο ρόλο στη διαχείριση και εφαρμογή του, θα έχει ο Φορέας Διαχείρισης, ο οποίος πάντως έχει απαξιωθεί από το ίδιο το κράτος τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά τη λήξη της θητείας του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου, δεν έχουν οριστεί νέα μέλη και αυτή την στιγμή ουσιαστικά λειτουργεί μόνο από τους εργαζόμενος.

Επιφυλάξεις για το υπό διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα και ειδικότερα για την ανάθεση της ευθύνης διαχείρισής του στον Φορέα, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επιφυλασσόμενος για συνολική τοποθέτηση, όταν αυτό τεθεί επίσημα υπόψη στην περιφέρεια.

«Το θέμα της διαχείρισης του Προεδρικού Διατάγματος είναι πολύ σοβαρό. Την αυτοδιοίκηση την έχουμε για να υπάρχει μια αμεσότητα και αποτελεσματικότητα. Αν θέλανε λύση για τη λίμνη μπορούσαν να δώσουν το δικαίωμα, μέσω του Π.Δ. να έχει σχέση η περιφέρεια- που έχει δείξει δείγματα ενδιαφέροντος- και ο δήμος μέσω και της ΔΕΥΑΙ. Εάν τα παραπέμπουμε σε όργανα τα οποία είναι μακριά από το πρόβλημα, αυτό δεν θα λυθεί ποτέ», σημείωσε και, σε εντονότερο ύφος, κάλεσε την κεντρική διοίκηση να σεβαστεί την αυτοδιοίκηση.

«Ή σέβεστε τις τοπικές κοινωνίες και τους δίνετε το δικαίωμα να βοηθήσουν ή αν νομίζετε ότι το μόνιμο “μακρύ χέρι” για τέτοια θέματα στο “βαθύ” αθηνοκεντρικό κράτος, είσαστε γελασμένοι. Όσα Προεδρικά κι αν κάνετε θα είναι άχρηστα», ανέφερε.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο masterplan που χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια και το οποίο έχει δείξει τι απαιτεί η λίμνη. «Ήδη ξέρουμε τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα της λίμνης. Αν πειθαρχήσουμε και συνεργαστούμε όλοι μαζί, θα τα λύσουμε και δε νομίζω ότι το Προεδρικό Διάταγμα θα δώσει από μόνο του λύσεις. Είναι οι ετικέτες που ψάχνουμε πολλές φορές για να κρυφτούμε πίσω από αυτό», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σε διαφορετικό «μήκος» κινείται η δημοτική αρχή του δήμου Ιωαννιτών, η οποία, μετά την πολύχρονη καθυστέρηση, εύχεται αυτή τη φορά το Π.Δ. να θεσμοθετηθεί και να μην μείνει στα λόγια.

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, σε δηλώσεις του, τόνισε πως η δημοτική αρχή μελετά προσεκτικά τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος και σύντομα θα επεξεργαστεί τις θέσεις της επ’ αυτού.

«Θέματα τέτοιου μεγέθους χρειάζονται την ανάλογη προετοιμασία. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα δημοσιοποιούμε τις απόψεις μας, όπως κάνουμε πάντα σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Φυσικά και καλωσορίζουμε την έλευση ενός ακόμα σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη, αν και ήρθε πολύ αργά, και δεσμευόμαστε να συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, όπως είχαμε κάνει άλλωστε και την προηγούμενη φορά που ένα άλλο σχέδιο είχε τεθεί και τότε στην ίδια διαδικασία, με τη δημοτική αρχή να καταθέτει υπεύθυνα τις προτάσεις της», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

Υδροπλάνα, αλλά όχι υδατοδρόμιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική κοινωνία έχει ο καθορισμός των χρήσεων γης, ο οποίος εξειδικεύεται για κάθε ζώνη και υποζώνη και περιλαμβάνει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε καθεμία από αυτές.

Μεταξύ άλλων, το Π.Δ. σε πολλά σημεία της προστατευόμενης περιοχής προκρίνει την κατεύθυνση δημιουργίας υποδομών για την εξυπηρέτηση του αθλητισμού, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της παρατήρησης της φύσης και της αναψυχής, όπως βελτίωση μονοπατιών, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, στέγαστρα – παρατηρητήρια, πινακίδες πληροφόρησης, υπαίθριοι χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Παραμένει ωστόσο ο «γρίφος» με τα υδροπλάνα, καθώς –όπως και το προηγούμενο- αναφέρει πως επιτρέπονται «Δραστηριότητες στην υδάτινη έκταση της λίμνης (κίνηση σκαφών συγκοινωνίας, υδροπλάνων, αθλητισμού και αναψυχής), όπως και διεξαγωγή αγωνιστικών εκδηλώσεων τοπικού, εθνικού ή διεθνούς επιπέδου, που έχουν αιτιολογημένη γνώμη από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και σύμφωνη γνώμη από το Φορέα Διαχείρισης, καθώς και σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους του σχεδίου διαχείρισης», αλλά δεν υπάρχει πρόβλεψη για εγκαταστάσεις υδατοδρομίου (προβλήτα, χώρος αναμονής κλπ.), που είναι απαραίτητες για τη δραστηριότητα.

Αντίθετα, αναφέρεται ρητά ότι επιτρέπονται (στη ζώνη Α4.1) «Οι εγκαταστάσεις – απαραίτητες υποδομές για τη διεξαγωγή αγωνιστικών εκδηλώσεων τοπικού, εθνικού ή διεθνούς επιπέδου και άλλων δραστηριοτήτων (κίνηση σκαφών συγκοινωνίας, αθλητισμού και αναψυχής) στην υδάτινη έκταση της λίμνης…)

 

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων