ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών μέσω «Έξυπνης Πόλης»

Στις 22 Αυγούστου 2021 λίγο έλειψε τα Γιάννενα να χάσουν έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, αλλά κυρίως ένα πάρκο από τα λίγα που μπορούν να μετατραπούν σε «οάσεις» σε μια πόλη που αρχίζει να πνίγεται από το τσιμέντο.

Ο λόγος για το Πάρκο Πυρσινέλλα, το γνωστό Γιαννιώτικο Σαλόνι, στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά μέσα στη νύχτα, στις εγκαταστάσεις που βρίσκονταν κοντά στη μικρή λίμνη. Το ότι η φωτιά δεν επεκτάθηκε, καίγοντας κάθε δέντρο του δάσους, το οποίο εξακολουθεί να μην είναι επαρκώς καθαρισμένο από χαμηλή βλάστηση, μάλλον οφείλεται σε τύχη, αλλά ενδεχομένως και στην άμεση ειδοποίηση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής από κατοίκους του Σταυρακίου, που είχαν βγει για δροσιά στα μπαλκόνια τους.

Ωστόσο, επειδή δεν είναι δυνατόν να αφήνονται όλα στην τύχη τους και δεν είναι σίγουρο ότι την επόμενη φορά η φωτιά θα εκδηλωθεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα και όχι μέσα στην άγρια νύχτα, που κανείς δε θα είναι στο μπαλκόνι του, ο Δήμος Ιωαννιτών φροντίζει να αποκτήσει το δικό του «μάτι» στα δασύλλια του λεκανοπεδίου.

Στο Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο και στο Σχέδιο Δράσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Έξυπνης Πόλης Δήμου Ιωαννιτών, περιλαμβάνεται και η λειτουργία ενός σύστηματος συντονισμού και διαχείρισης κρίσεων, έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών.

Στο πλαίσιο υλοποίησης στοχευμένων δράσεων πολιτικής προστασίας με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων λύσεων, προτίθεται να υλοποιήσει το έργο πολιτικής προστασίας, για την πυρασφάλεια περιοχών αστικού και περιαστικού πρασίνου της πόλης των Ιωαννίνων, με δύο προτεινόμενες δράσεις:

  • Δράση-1: Σύστημα συντονισμού και διαχείρισης κρίσεων

Aφορά την παραμετροποίηση ενός λογισμικού συντονισμού και διαχείρισης κρίσεων πολιτικής προστασίας, το οποίο θα συμβάλλει αποφασιστικά στη συνεργασία και τον συντονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο εσωτερικά μεταξύ όλων των στελεχών της, αλλά και με όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς Πολιτικής Προστασίας. Το σύστημα θα βοηθά στην επίγνωση κατάστασης, στη διαμόρφωση κοινής επιχειρησιακής εικόνας και θα συνεπικουρεί στη βέλτιστη διαχείριση των διαθέσιμων επιχειρησιακών πόρων για την άμεση αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων (π.χ. πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμός, πανδημίας κ.α.), ανθρωπογενών καταστροφών και ατυχημάτων.

  • Δράση 2: Έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση δασικών πυρκαγιών

Aφορά την υλοποίηση συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών. Το σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης/εντοπισμού εστιών πυρκαγιάς, στις περιοχές αστικού και περιαστικού πρασίνου της πόλης των Ιωαννίνων.

Πιο συγκεκριμένα, τα σημεία που βρίσκονται εντός της περιοχής κάλυψης του συστήματος, μεταξύ άλλων, είναι το περιαστικό δάσος Ιωαννίνων, το Εβραϊκό Νεκροταφείο, το Νησί και το Πάρκο Πυρσινέλλα.

Το εν λόγω σύστημα προτείνεται να εγκατασταθεί στο πάρκο κεραιών που βρίσκεται στην περιοχή των Λιγκιάδων, με ενδεικτική περιοχή κάλυψης ακτίνας 10 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο έχει παρουσιαστεί και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, με τους ανώτερους αξιωματικούς να αναμένουν την υλοποίησή του, καθώς ήδη έχουν γνώση από πρώτο χέρι των δυνατοτήτων που προσφέρει, με δεδομένο ότι και η Πυροσβεστική έχει αναπτύξει δικό της σύστημα παρακολούθησης σε περιοχές του Νομού Ιωαννίνων, μέσω αξιοποίησης κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

Σχετικά άρθρα

Ορόσημο και για την «Έξυπνη Πόλη» το 2030

Έργο – σταθμός για τον μετασχηματισμό σε «Έξυπνη Πόλη»

Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης απέκτησε ο Δήμος Πωγωνίου