ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ορόσημο και για την «Έξυπνη Πόλη» το 2030

Να γίνουν τα Γιάννενα «έξυπνη», εκτός από κλιματικά ουδέτερη, πόλη έως το 2030, είναι η δεύτερη πρόκληση που συνοδεύει την ευρωπαϊκή αποστολή που έχει αναλάβει ο Δήμος Ιωαννιτών, με τα βήματα των τελευταίων ετών να είναι σημαντικά προς αυτή τη κατεύθυνση.

Η Ψηφιακή Στρατηγική του Δήμου με ορίζοντα 10ετίας, που άρχισε να σχεδιάζεται από την έναρξη της θητείας της δημοτικής αρχής, έχει ξεκινήσει να υλοποιείται σταδιακά, με τους δημότες να αρχίζουν να επωφελούνται των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες.
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοπράτηση του έργου με τίτλο «Δήμος Ιωαννιτών – Ελληνικές έξυπνες πόλεις», που αποτελεί, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, έργο-σταθμό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου σε «Έξυπνη Πόλη», εντάσσεται δε στην εγκεκριμένη από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ψηφιακή Στρατηγική για την περίοδο 2023-2030.
Στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής, εντός του 2024 αναμένεται να έχει υλοποιηθεί σειρά έργων και δράσεων, μεταξύ των οποίων η δημιουργία του Κέντρου Επιτελικής Διαχείρισης Έξυπνης Πόλης (Smart City Control Centre), η επέκταση του Ασύρματου Δικτύου LoraWAN & Public Wifi και η ενσωμάτωση Συστημάτων Κυβερνοασφάλειας, όπως ανέφερε ο ειδικός σύμβουλος Ευάγγελος Καρβούνης σε συνέντευξη τύπου με την παρουσία του δημάρχου Δημήτρη Παπαγεωργίου και του αντιδημάρχου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Φώτη Βάββα.
Επίσης, στο τελικό στάδιο βρίσκεται το έργο με τίτλο «Πιλοτικές ψηφιακές εφαρμογές έξυπνης πόλης για το Δήμο Ιωαννιτών», ενταγμένο στο Ε.Π.» Ήπειρος 2014-20», το οποίο συμβασιοποιείται την επόμενη εβδομάδα (τα τρία από τα έξι υποέργα) και θα περάσει ως «γέφυρα» στη νέα προγραμματική περίοδο. Τα τρία υποέργα αφορούν τους τομείς ενέργειας, καθαριότητας και βελτίωσης ψηφιακών υποδομών, και θα συνδράμουν σε σημαντικό βαθμό στους στόχους που έχει θέσει ο Δήμος στην πορεία για το 2030, όπως τόνισε ο κ. Καρβούνης.
Παράλληλα, έδωσε στοιχεία για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δήμου. Συγκεκριμένα, από το καλοκαίρι του 2023 ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα Ηλεκτρονικής Είσπραξης Βεβαιωμένων Οφειλών, Ηλεκτρονικών Αιτήσεων (για 45 διαδικασίες του δήμου) και Ηλεκτρονικών Κρατήσεων-Ραντεβού. Από τις 15 Ιουλίου έως σήμερα στο Σύστημα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων έχουν καταχωριστεί 468 αιτήσεις, με απαντημένες τις 407 και εκκρεμείς τις 61. Από αυτές οι 335 αφορούν Έκδοση Βεβαίωσης Μη Οφειλής ΤΑΠ.
«Στα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και το δυναμικό των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών ως εργαλείο σύγχρονης διακυβέρνησης και μοχλό ανάπτυξης, χτίζουμε τα “Έξυπνα Γιάννενα”, τα Γιάννενα της νέας εποχής. Μέσα από συντονισμένες ενέργειες οικοδομούμε τις απαραίτητες υποδομές και υλοποιούμε τολμηρές παρεμβάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, ώστε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις σύγχρονες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής», υπογράμμισε ο κ. Καρβούνης.

Νέα ιστοσελίδα και mobile apps

Ο κ. Καρβούνης αναφέρθηκε και σε άλλους σημαντικούς «σταθμούς» της πορείας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στους οποίους περιλαμβάνεται η μετάβαση του Δήμου από την παραδοσιακή τηλεφωνία σε μια σύγχρονη, προηγμένη, κεντρική πλατφόρμα ενοποιημένης επικοινωνίας, της αναδόχου εταιρείας Cisco.
Το έργο περιελάμβανε την προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών για την υποστήριξη των αναγκών τηλεφωνίας του προσωπικού, καθολικά σε όλα τα κτίρια του Δήμου, με σκοπό τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υποδομών του, ώστε να παρέχει ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση στους πολίτες.
Επίσης, στον Δήμο λειτουργεί πλήρως η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων ΙΡΙΔΑ, ενώ ,με στόχο την καλύτερη και αμεσότερη επικοινωνία με τους δημότες, ο Δήμος συνεχίζει να υποστηρίζει την παρακολούθηση αιτημάτων από τους πολίτες και τη διαχείριση τους μέσω του συστήματος διαχείρισης αιτημάτων της Novoville. Κατά το τελευταίο εξάμηνο καταχωρίστηκαν συνολικά 1.518 ηλεκτρονικά αιτήματα, με επιλυμένα ή σε εξέλιξη περίπου το 78% και με μέσο όρο ημερήσιων αιτημάτων τα 7 και μηνιαίως 143.
Ταυτόχρονα, ο Δήμος έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαφύλαξης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς με χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων. Στο πλαίσιο αυτό, η αντιδημαρχία Ψηφιακής Διακυβέρνησης κίνησε τις διαδικασίες ώστε να προμηθευτεί ο Δήμος ένα 3D οπτικό scanner για να υπάρχει η δυνατότητα τρισδιάστατης αποτύπωσης εξωτερικών και εσωτερικών χώρων κτιρίων. Ανάμεσα στα κτίρια που αποτυπώθηκαν, βρίσκονται δύο ιστορικά κτίσματα της πόλης των Ιωαννίνων, το Αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα και το Αρχοντικό Καλούδη, τα οποία σύντομα, μαζί με τα υπόλοιπα ψηφιοποιημένα κτίρια, θα αποτελέσουν εκθέματα του ψηφιακού μουσείου του Δήμου, της νέας διαδραστικής 3D εμπειρίας του Δήμου Ιωαννιτών.
Σε συνεργασία με την Google ο Δήμος ξεκίνησε μέσα στο 2023 το πρόγραμμα «Grow Greece with Google», δράση που απευθύνεται στις επιχειρήσεις του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής. Για τον Δήμο, σύμφωνα με τον κ. Καρβούνη, αποτελεί μία στρατηγική επιλογή και η δράση θα περιλαμβάνει εκπαίδευση σε νέα ψηφιακά εργαλεία και συμβουλευτική, ώστε οι επιχειρήσεις, ειδικά αυτές του τουριστικού τομέα, να αποκτήσουν στρατηγικά πλεονεκτήματα και να καταστούν πιο ανταγωνιστικές.
«Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, μαζί με όσα καινούρια φέρνει η νέα ψηφιακή εποχή, θα αποτυπωθούν στη νέα ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία θα “ανέβει” τις επόμενες μέρες. Θα αντικατασταθεί η μέχρι σήμερα ενεργή και με ελάχιστη επισκεψιμότητα ιστοσελίδα του δήμου μας, με έναν σύγχρονο ιστοχώρο, που θα περιλαμβάνει την web έκδοση της ιστοσελίδας, καθώς και την εφαρμογή για κινητές συσκευές, προκειμένου ο δημότης να έχει άμεση ενημέρωση των εξελίξεων στον δήμο», κατέληξε ο κ. Καρβούνης.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών