ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έργο – σταθμός για τον μετασχηματισμό σε «Έξυπνη Πόλη»

Τις υποδομές εκείνες, που θα αποτελέσουν τα εργαλεία για να γίνουν τα Γιάννενα μια πραγματικά «Έξυπνη Πόλη», θα αποκτήσει ο Δήμος Ιωαννιτών, μέσω του έργου με τίτλο «Δήμος Ιωαννιτών - Υποέργο 1 – Ελληνικές έξυπνες πόλεις: Επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα SSC για ένα βιώσιμο & πράσινο αστικό μέλλον» της Δράσης 16854 «Έξυπνες Πόλεις».

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών προχώρησε σήμερα στην έγκριση των όρων δημοπράτησης και τεχνικών προδιαγραφών του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού άνω των ορίων για την προμήθεια του έργου, με εκτιμώμενη αξία 2.475.000 ευρώ πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α. (ήτοι 3.069.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η διακήρυξη, καθώς και τα λοιπά τεύχη δημοπράτησης, που εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή, έχουν ήδη λάβει τις σχετικές εγκρίσεις τόσο από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) όσο και από την Κοινωνία της Πληροφορίας.
Για ένα έργο-σταθμό του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου σε «Έξυπνη Πόλη» έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής Φώτης Βάββας, σημειώνοντας πως το έργο αυτό εντάσσεται στην εγκεκριμένη από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ψηφιακή Στρατηγική του Δήμου για την περίοδο 2023-2030, που αποτελεί το σχέδιο της διοίκησης του Δήμου και το οποίο θα επικαιροποιείται διαρκώς μέσω διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, αποτελώντας τον οδικό χάρτη του ψηφιακού του μετασχηματισμού. Όπως πρόσθεσε, εντάσσεται στο γενικότερο όραμα, τις κατευθυντήριες γραμμές των ψηφιακών παρεμβάσεων και πολιτικών, καθώς και στο πλαίσιο συγκεκριμένων δράσεων, που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η δημοτική αρχή, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την εθνική και ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική, καθώς και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Το έργο αναλύεται στα ακόλουθα υποέργα:

1) «Δράσεις δημιουργίας Έξυπνης Πόλης στον Δήμο Ιωαννιτών – Έξυπνες δράσεις Κινητικότητας, Ασφάλειας, Οικονομικής ανάπτυξης και Εξοικονόμησης ενέργειας», με προϋπολογισμό 1.240.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Η σύμβαση θα καλύπτει το σύνολο των δράσεων που εντάσσονται στους τομείς της κινητικότητας, ασφάλειας, Οικονομικής ανάπτυξης και εξοικονόμησης ενέργειας, στο πλαίσιο δημιουργίας Έξυπνης Πόλης στον Δήμο Ιωαννιτών. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται η υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:
– Εγκατάσταση 16 συστημάτων έξυπνων διαβάσεων
– Εγκατάσταση συστήματος ασφάλειας κυκλοφορίας και έξυπνης συλλογής στατιστικών κυκλοφορίας, που θα αντλεί δεδομένα απ’ όλα τα σημεία έξυπνων διαβάσεων.
– Δέκα σύγχρονες έξυπνες στάσεις λεωφορείων
– Σύστημα οπτικών αισθητήρων για την παρακολούθηση της ασφάλειας κρίσιμων υποδομών και πολιτών, παρακολούθησης της κυκλοφορίας και αποτροπής της παράνομης και αντικοινωνικής στάθμευσης με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Δήμος θα προβεί στην εγκατάσταση 34 οπτικών αισθητήρων (IP κάμερες προηγμένης τεχνολογίας) στην περιοχή παρέμβασης.
– Προμήθεια και εγκατάσταση δύο έξυπνων ηλιακών δέντρων.

2) «Δράσεις δημιουργίας Έξυπνης Πόλης στον Δήμο Ιωαννιτών – Δράσεις πολιτικής προστασίας, δημιουργίας μοντέλου πόλης και τουριστικού οδηγού», με προϋπολογισμό 694.400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Η σύμβαση θα καλύπτει το σύνολο των δράσεων που εντάσσονται στους τομείς της πολιτικής προστασίας, μοντελοποίησης της πόλης και υποστήριξης του τουρισμού, στο πλαίσιο δημιουργίας Έξυπνης Πόλης στον Δήμο Ιωαννιτών. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται η υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:
– Σύστημα Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων, Έγκαιρης Ανίχνευσης και Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών
– Digital Twin: Υποδομή Ψηφιακού Διδύμου
– Ψηφιακός Οδηγός Πόλης με δυνατότητα πολυκαναλικής λειτουργίας (Mobile-Web-Ιnfokiosks)

3) «Δράσεις δημιουργίας Έξυπνης Πόλης στον Δήμο Ιωαννιτών – Δράσεις Συνδεσιμότητας και λοιπές οριζόντιες δράσεις», με προϋπολογισμό 1.134.600 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Η σύμβαση θα καλύπτει το σύνολο των δράσεων βελτίωσης συνδεσιμότητας και κάθετων δράσεων, στο πλαίσιο δημιουργίας Έξυπνης Πόλης στον Δήμο Ιωαννιτών. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται η υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:
– Κέντρο Επιτελικής Διαχείρισης Έξυπνης Πόλης
– Συστήματα Κυβερνοασφάλειας (Cybersecurity)
– Επέκταση Ασύρματου Δικτύου LoraWAN & Public Wifi

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών