ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εκλογικό σκηνικό… όπως το 2019

Μια επανάληψη της μάχης του 2019 φαίνεται πως θα είναι αυτή του 2023 στον Δήμο Ιωαννιτών, καθώς Μωυσής Ελισάφ, Θωμάς Μπέγκας και Τατιάνα Καλογιάννη αναμένεται να είναι εκ νέου οι βασικοί διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου.

Αν και ο χρόνος μέχρι τις αυτοδιοικητικές κάλπες είναι πολύς και η μεσολάβηση των εθνικών εκλογών δείχνει ικανή να δημιουργήσει νέα δεδομένα, το σκηνικό για τον Δήμο Ιωαννιτών δείχνει να αποκρυσταλλώνεται σε μεγάλο βαθμό.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας από τον νυν δήμαρχο, σε διάψευση των όσων είχε πει ο ίδιος ότι μια θητεία είναι αρκετή, αλλά και όσων διαρρέουν σενάρια απόσυρσής του και μεταπήδησής του σε άλλον ρόλο. Τον τελευταίο καιρό, με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα, ο Μ. Ελισάφ δείχνει ξεκάθαρα τη βούλησή του να διεκδικήσει μια ακόμη τετραετία, χωρίς, μάλιστα, να συνδέει την επιθυμία του αυτή με το ότι δεν μπόρεσε να πετύχει όσα θα επιθυμούσε, λόγω μη ύπαρξης πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο.
«Έτσι όπως λειτουργεί το κράτος, μια δημοτική θητεία δε φτάνει για να αφήσει κάποιος το χνάρι του στην πόλη. Δεν το περίμενα ότι είναι έτσι», ανέφερε με εξομολογητική διάθεση, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή «Κρίσεις» στον τηλεοπτικό σταθμό «Ήπειρος TV1» και στη Γεωργία Χαλάτση. Και πρόσθεσε: «Μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Μια τέτοια απόφαση δεν είναι μόνο δική μου. Η απόφαση απαιτεί να έχεις αποτυπώσει τη βούληση του πολίτη και τη συναίνεση των συνεργατών. Αν αυτά τα δύο υπάρχουν, η απάντηση είναι προχωράμε για να ολοκληρώσουμε».
Σίγουρη είναι και η κάθοδος της ««Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» με επικρατέστερο επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα, ο οποίος παραμένει ισχυρός εντός παράταξης και δε φαίνονται στον ορίζοντα… μνηστήρες. Με δεδομένο ότι ο Θανάσης Μανταλόβας έχει επιλέξει την κεντρική πολιτική σκηνή, ο Θωμάς Γιωτίτσας δε δείχνει διάθεση να κάνει το επόμενο βήμα, ο μόνος επίδοξος «διάδοχος» είναι ο Νίκος Γκόλας, ο οποίος, όμως, περισσότερο ακούγεται από τρίτους και λιγότερο φαίνεται ο ίδιος.
Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα»θα πραγματοποιήσει την ολομέλειά της την ερχόμενη Τετάρτη, μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου συναντήσεων ανά δημοτική ενότητα με τα στελέχη της, συναντήσεις στις οποίες συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν την κάθε δημοτική ενότητα ξεχωριστά, αλλά και οργανωτικά ζητήματα σε σχέση με τη λειτουργία της παράταξης. Η ολομέλεια θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο DuLac, και το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο αν θα υπάρξει έστω δήλωση πρόθεσης υποψηφιότητας από κάποιον άλλο, πέραν του Θ. Μπέγκα, που έχει δηλώσει παρών και έτοιμος να ηγηθεί της παράταξης σε μια μάχη, που αυτή τη φορά θέλει να είναι νικηφόρα.
Σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς κινείται εδώ και αρκετές εβδομάδες η παράταξη «Ιωάννινα_2023», με την επικεφαλής της Τατιάνα Καλογιάννη να οργανώνει συναντήσεις με φορείς και να μιλά σε συγκεντρώσεις υποψηφίων, σπεύδοντας να στελεχώνει από τώρα κιόλας τα ψηφοδέλτια. Η κα. Καλογιάννη θεωρεί πως το 2023 είναι η σειρά της να πάρει στα χέρια της τις τύχες του Δήμου, ποντάροντας στο ότι οι άλλοι δύο διεκδικητές είχαν την ευκαιρία τους και έδειξαν ότι δεν τα κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών.

Δύσκολη η αυτόνομη κάθοδος

Δύσκολη φαντάζει η αυτόνομη κάθοδος για τις παρατάξεις «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα και «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα, οι οποίες συμμετέχουν στο σχήμα της δημοτικής αρχής.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την παράταξη «Γιάννενα Τώρα», οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της οποίας έχουν βασικούς ρόλους στη δημοτική αρχή – πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ ο Άρης Μπαρτζώκας, πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ ο Δημήτρης Πάνου- η λύση της απορρόφησης από την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» φαίνεται ως ιδιαίτερα πιθανό σενάριο.
Σε ό,τι αφορά την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», φαίνεται πως ένα μεγάλο μέρος της θα ενσωματωθεί στην παράταξη Ελισάφ, ωστόσο υπάρχουν και πολλοί υποψήφιοι των προηγούμενων εκλογών, που μπορεί να επιλέξουν είτε τη συστράτευσή τους με άλλες παρατάξεις, είτε την… αποστρατεία.
Δυσκολίες αναμένεται να συναντήσει και η παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», ωστόσο και στο παρελθόν φάνηκε πως επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να έχει έναν διακριτό ρόλο στο δημοτικό συμβούλιο, παρά να προσδεθεί στο άρμα μιας πιο ισχυρής παράταξης, ευελπιστώντας και σε ανάλογα οφέλη.

Η επιστροφή του Π. Κολόκα

Αυτό που δεν έκανε το 2014, όταν συγκρότησε την παράταξη «Κοινωνία Πολιτών- Γιάννενα πρώτη πόλη», αλλά επέλεξε τον δρόμο της ενσωμάτωσης στην «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», θέλει να κάνει εννέα χρόνια μετά ο Παντελής Κολόκας.
Ο σημερινός πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ έχει καταστήσει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους ότι θα είναι υποψήφιος στον Δήμο Ιωαννιτών στις επόμενες δημοτικές εκλογές, κάνοντας γνωστό ότι ηγείται πολυπληθούς ομάδος πολιτών, που έχουν επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα Γιάννενα.
Σαφώς το εγχείρημα της συγκρότησης ενός πλήρους ψηφοδελτίου δεν είναι εύκολο, ωστόσο ο κ. Κολόκας κινείται μεθοδικά το τελευταίο διάστημα και έχει δημιουργήσει έναν πυρήνα συνεργατών, ικανών να αποτελέσουν μια καλή «μαγιά» για το ξεκίνημα.

Σχετικά άρθρα

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Τα Γιάννενα θα φωτίσει αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας