ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανάκληση των «προληπτικών» μετακινήσεων

Ανακλήθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν, η απόφαση του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για την μετακίνηση πυροσβεστών από την Ήπειρο στην Αχαΐα χωρίς να υπάρχει κάποιο συμβάν σε εξέλιξη, μετά τις έντονες αντιδράσεις της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Ηπείρου.

Επρόκειτο, εξάλλου, για μια πρωτοφανή απόφαση, με δεδομένο πως δεν υπήρχε κανένα ενεργό συμβάν στην Πάτρα ή την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, μετά την κοινοποίηση του ζητήματος στους βουλευτές της Ηπείρου, σχετική αναφορά κατέθεσαν στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Σε πρώτη φάση υπήρξε μια προφορική εντολή στις διοικήσεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Ηπείρου και σε άλλες, να ετοιμάσουν λίστα ονομάτων για να κάνουν δεκαήμερες υπηρεσίες σε άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημο έγγραφο.
Η αρχική απόφαση ήθελε τρία οχήματα να μετακινούνται στην Αχαΐα για έξι ημέρες, με την Ένωση να απευθύνεται στον νομικό της σύμβουλο, όταν εκδόθηκε η επίσημη διαταγή το μεσημέρι της Πέμπτης. Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο, μια τέτοια μετακίνηση είναι παράνομη. Στη συνέχεια ζητήθηκε από την Ένωση να επιλέξει τον αριθμό των ημερών της μετακίνησης. «Θα πάμε όσες ημέρες προβλέπει ο νόμος. Αν προβλέπει πέντε ημέρες, θα πάμε, αν προβλέπει 15, θα πάμε. Και αν δεν προβλέπει καθόλου, δε θα πάμε», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Ηπείρου Βασίλης Βράστος ξεκαθάρισε πως οι πυροσβέστες ποτέ δεν αρνήθηκαν ούτε πρόκειται να αρνηθούν να ανταποκριθούν σε αιτήματα βοήθειας. Όμως, η πολυήμερη μετακίνηση των πυροσβεστών σε μια άλλη περιοχή, απαιτεί χρήματα, τα οποία θα αποζημιωθούν μετά από δύο χρόνια όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούν να μας ζητούν να πάμε σε μια άλλη πόλη, να ξοδεύουμε 30 ευρώ την ημέρα για φαγητό και ό,τι χρειαζόμαστε, και να τα πάρουμε πίσω μετά από δύο χρόνια», σημείωσε.
Ακολούθησε νέα απόφαση για μετακίνηση των πυροσβεστών για 24 ώρες, η οποία επίσης ανακλήθηκε, με άγνωστη αιτιολογία, αλλά πιθανά μετά από τις πιέσεις που υπήρξαν.
Οι αποφάσεις αυτό πιθανά εντάσσονται σε μια προσπάθεια να καλυφθούν διαπιστωμένα κενά, που όμως υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της χώρας. «Αλίμονο αν ξέραμε που θα χτυπήσει η επόμενη φωτιά. Στην Ήπειρο έχει καεί κόσμος το 2000. Μακάρι να ξέραμε που θα χτυπήσει η επόμενη φωτιά, να μαζέψουμε όλες τις δυνάμεις και να τη σβήναμε σε πέντε λεπτά. Η εμπειρία αποδεικνύει ότι δεν ξέρουμε που θα χτυπήσει. Και επαναλαμβάνω ότι όπου μας ζητηθεί βοήθεια, θα πάμε. Αλλά σε καμία περίπτωση δε θα δεχθούμε ο πυροσβέστης να πληρώσει μετρητά από την τσέπη του τώρα, σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, για να αποζημιωθεί μετά από δύο χρόνια», σημείωσε ο κ. Βράστος, επισημαίνοντας πως ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας για αποζημίωση της υπερεργασίας των πυροσβεστών.
Πρόσθεσε δε πως πρόσφατα βγήκε μια πρόσκληση για όσους πυροσβέστες επιθυμούν να μετακινηθούν για δύο μήνες στην Αττική με κρατικά έξοδα. «Ας γίνει το ίδιο και για την Αχαΐα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Ν. Έξαρχος – Υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας για τους πυροσβέστες

Μετακομίζει στην αυτοδιοίκηση ο Βασίλης Βράστος

Σε επιφυλακή με συνεχείς περιπολίες η Πυροσβεστική