ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μπούμερανγκ οι καταγγελίες για προσλήψεις παιδιών αντιδημάρχων

Μπούμερανγκ γύρισαν στην παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» οι ισχυρισμοί του επικεφαλής της Θωμά Μπέγκα για νέες προσλήψεις συγγενικών προσώπων αντιδημάρχων στον Δήμο και σε δημοτικές επιχειρήσεις, μετά τη σύναψη σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου του υιού του Βαγγέλη Πήχα σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, καθώς αποδείχθηκαν αστήρικτες.

Ο κ. Μπέγκας, μιλώντας το βράδυ της Περασμένης Παρασκευής στο δελτίο ειδήσεων της Βήμα Τηλεόρασης και στον Παναγιώτη Μπούρχα, είχε αναφέρει επί λέξει: «Σήμερα θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι στον Δήμο Ιωαννιτών δουλεύουν τα παιδιά τριών αντιδημάρχων. Για μένα είναι τεράστιο πρόβλημα ηθικής στην πολιτική».
Περισσότερες πληροφορίες, οι οποίες αποδίδονταν ξεκάθαρα στον κ. Μπέγκα, υπήρξαν την επόμενη μέρα, σε σχολιογραφική διαδικτυακή στήλη που διατηρεί ο ίδιος δημοσιογράφος. «Tα παιδιά τριών αντιδημάρχων του Δήμου Ιωαννιτών έχουν αποκτήσει το τελευταίο διάστημα, σχέση εργασίας με το Δήμο Ιωαννιτών ή με Νομικά του πρόσωπα. Για τον ένα είχε υπάρξει καταγγελία πριν από λίγο καιρό, από την παράταξη της “Ενότητας Πολιτών” και τις τελευταίες μέρες, δύο ακόμα, πρώην ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, είδαν τα παιδιά τους να κάνουν δίμηνες συμβάσεις στο Δήμο, σύμφωνα με το Θωμά Μπέγκα». Η αναφορά σε αντιδημάρχους, πρώην ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους ήταν ξεκάθαρα «φωτογραφική», καθώς οι μόνοι με αυτές τις δύο ιδιότητες είναι οι Γιάννης Αϊβατίδης και Αριστείδης Παππάς.
Από την Παρασκευή μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όσοι μπήκαν στη διαδικασία να αναζητήσουν αν όντως τα παιδιά των δύο αντιδημάρχων έχουν προσληφθεί στον Δήμο, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν το αναληθές των καταγγελιών. Τα μόνα συσχετιζόμενα γεγονότα έχουν να κάνουν με μια 8μηνη σύμβαση της συζύγου του κ. Αϊβατίδη στη ΔΕΥΑΙ μετά από διαγωνισμό ΑΣΕΠ, που προφανώς δε χωρά παρέμβαση της δημοτικής αρχής, και μια δίμηνη σύμβαση, επίσης στη ΔΕΥΑΙ, ενός ατόμου με το… σπάνιο επώνυμο «Παππάς».
Προφανώς, για το ανυπόστατο των καταγγελιών του ενημερώθηκε και ο Θωμάς Μπέγκας. Ωστόσο, αντί να αδράξει την ευκαιρία και να αναδιπλωθεί, όταν του έδωσε την ευκαιρία ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, προτίμησε να αφήσει την καταγγελία να αιωρείται.
«Δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση η λάσπη στον ανεμιστήρα και η σπίλωση συναδέλφων με υπαινιγμούς, χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο. Δημιουργείται ένα κλίμα, που ναρκοθετεί τον ομαλό πολιτικό βίο. Θα ήθελα να παρακαλέσω, όποιος έχει ένα διαθέσιμο στοιχείο, έρχεται και το λέει δημόσια χωρίς περιστροφές. Διαφορετικά πρόκειται για συκοφαντία, η οποία ελέγχεται και ουσιαστικά εκθέτει αυτόν που την εκστομίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ελισάφ, με τον κ. Μπέγκα να τονίζει πως δεν έχει σημασία «αν είναι 1 ή 2 ή 3 ή 4 παιδιά αυτά που βολεύονται… όπως λέει και το τραγούδι».
Σε… αρένα μετατράπηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αϊβατίδης «σήκωσε το γάντι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και προκάλεσε τον κ. Μπέγκα να κατονομάσει τους άλλους δύο αντιδημάρχους, τα παιδιά των οποίων εργάζονται στον Δήμο. Η αναφορά του ότι αν δεν το κάνει, ο ίδιος θα επιστρέψει τη λάσπη και θα κατηγορήσει συλλήβδην την παράταξή του για συκοφάντες κοινούς. Έντονη ήταν η αντίδραση των δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργου Βίνη και Στέφανου Ζούμπα, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να απειλεί με διακοπή της συνεδρίασης, χωρίς ωστόσο να κάνει την απειλή του πράξη.
Ο Θωμάς Μπέγκας επέμεινε πως «δεν έχει νόημα αν είναι 1, 2 ή 3 τα δικά μας παιδιά που εξυπηρετήθηκαν», για να προσθέσει πως ποτέ δεν ανέφερε τον όρο «αποσχισθίσαντες δημοτικοί σύμβουλοι» και πως «μίλησε για προσλήψεις συγγενικών προσώπων», για να καταλήξει λέγοντας πως δε δόθηκε από τον ίδιο καμία αφορμή για να εκλάβει προσωπικά ο κ. Αϊβατίδης αυτές τις δηλώσεις.
Μετά από ένα ακατάληπτο παραλήρημα εκτός μικροφώνου του Γ. Βίνη, ο οποίος επιμόνως ζητούσε τον λόγο επί προσωπικού, χωρίς να του δοθεί ποτέ, τον λόγο πήρε και ο αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς, ο οποίος ανέφερε ότι καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. «Ουδέποτε από το 1989 που ασχολούμαι με τα κοινά, έχω βάλει παιδί ή γυναίκα δικά μου στο Δημόσιο ή στον Δήμο. Είναι οι αρχές μου τέτοιες. Και να τη δικαιούται, θα τη σταματούσα εγώ», είπε.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο δήμαρχος ανέφερε ότι κατανοεί την αμηχανία του κ. Μπέγκα, επαναλαμβάνοντας την έκκληση να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι, καθώς μπαίνουμε σε μία περίοδο εντάσεων. Αφού διάβασε την απομαγνητοφωνημένη δήλωση του Θ. Μπέγκα στο δελτίο ειδήσεων και ένα από τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν, κατέληξε, λέγοντας: «Αν αυτό δεν είναι μία θλιβερή συκοφαντία, ο καθένας ας πάρει τις ευθύνες του. Αυτό δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνεχίσει. Όποιος έχει οτιδήποτε, έρχεται και το λέει εδώ μέσα. Και λάθη θα γίνουν και αστοχίες θα υπάρχουν, και πάντα η αλαζονεία της εξουσίας μπορεί να υπάρξει. Και βάζω πρώτα τον εαυτό μου ένοχο αστοχιών», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Σχετικά άρθρα

Χόρτα, αδέσποτα και καθημερινότητα στη συνεδρίαση

Λάθη, παραλείψεις και εύλογος προβληματισμός

Τιμητική συνεδρίαση στη μνήμη του Φ. Τσουμάνη