ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στη φόρα οι οφειλές των δήμων για τα απορρίμματα

Την έντονη ενόχλησή του για τη στάση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου να προσφύγει στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη μεταφορά του υπολείμματος, μετά την απόφαση του 7ου Τμήματός του, που αναγνώριζε την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Μάλιστα, επέκρινε την διοίκηση του ΦΟΔΣΑ για το ότι δεν ενημέρωσε όλους τους δημάρχους για την απόφαση αυτή και πολύ περισσότερο άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της στάσης της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ με την επιθυμία της πλειοψηφίας των δημάρχων, που επιθυμούν συνεργασία με την Περιφέρεια για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Παράλληλα, έδωσε στην δημοσιότητα τον πίνακα με τις οφειλές των δήμων στο εργοστάσιο, μεγάλο μέρος των οποίων έχει καλύψει η Περιφέρεια Ηπείρου, χωρίς να έχει λάβει τα χρήματα, τονίζοντας πως κάποιοι δήμοι, όχι μόνο χρωστούν χρήματα από τα ανταποδοτικά που λαμβάνουν, αλλά πληρώνουν διπλά τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς μεταφέρουν τις ποσότητες στους ΧΥΤΥ.
«Ήλπιζα ότι μετά την απόφαση του 7ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα πρυτάνευε η λογική, θα αναγνωριζόταν εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας έφεραν μείωση στο κόστος μεταφοράς και κάλυψη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα του συνόλου αυτού από την κρατική χρηματοδότηση που εξασφάλισε. Δυστυχώς διαψευστήκαμε», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, χαρακτηρίζοντας ψευδή την αναφορά στην αναρτημένη απόφαση της Ε.Ε. του ΦΟΔΣΑ ότι η απόφαση ελήφθη με ψήφους 2-1, ενώ η αλήθεια είναι ότι ήταν 4-1.
«Αντί να σκεφτούν το συμφέρον των δήμων και των δημοτών όλης της Ηπείρου, η Εκτελεστική Επιτροπή δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο για το υπόλειμμα και δεν ενδιαφέρεται για τα δύο μείζονα ζητήματα, που υπάρχουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων και στα οποία έχει άμεση εμπλοκή η Περιφέρεια: τις οφειλές των δήμων για τη λειτουργία του Εργοστασίου και τη λειτουργία των ΣΜΑ», σημείωσε.
Μέχρι το τέλος του Απριλίου οι οφειλές των δήμων ανέρχονταν σε 4,737 εκ. ευρώ και παρόλο που πρόκειται για χρήματα που έχουν εισπράξει οι δήμοι μέσω των ανταποδοτικών τελών, η Περιφέρεια καλύπτει μέχρι σήμερα τις υποχρεώσεις προς το εργοστάσιο.
«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη διάστημα. Υπάρχουν δήμοι που εξακολουθούν να μεταφέρουν παράνομα απορρίμματα χωρίς επεξεργασία σε ΧΥΤΥ, πληρώνοντας μάλιστα διπλά, τόσο για τη μεταφορά τους εκεί, όσο και για την αναλογία τους στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων. Εγώ έβαλα χρήματα της Περιφέρειας για να πληρώσουμε το εργοστάσιο, γιατί δε θέλω να χαλάσουμε κάτι που ξεκινήσαμε πρωτοπόρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δοκιμαστική λειτουργία ΣΜΑ

Τέλος, ο περιφερειάρχης τόνισε πως δεν υπήρξε καμία απάντηση από τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, κάτι που όμως δε συμβαίνει με τους δήμους, οι οποίοι μεμονωμένα ή σε συνεργασία προετοιμάζονται για τη λειτουργία των ΣΜΑ αρμοδιότητάς τους.
«Παίρνουν αποφάσεις στην Ε.Ε. χωρίς να υπολογίζουν τους δήμους, που πάνω από τα 2/3 είναι υπέρ της συνεργασίας όλων μας για το καλό των δημοτών. Ήδη έχω προτάσεις από πολλούς δήμους για δοκιμαστική λειτουργία και θα ξεκινήσουμε άμεσα», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος