ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Κάτω από τη βάση» οι αυτοδιοικητικοί της Ηπείρου

«Κάτω από τη βάση» παίρνουν οι δημοτικές αρχές και η περιφερειακή αρχή της Ηπείρου, 17 μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, σύμφωνα με τα όσα αποτυπώνονται σε κυλιόμενη δημοσκόπηση του ιστότοπου aftodioikisi.gr, που έχει –κατά βάση- αυτοδιοικητική θεματολογία.

Στοιχεία της δημοσκόπησης, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο Πέμπτη στο aftodioikisi.gr, δόθηκαν στα ΜΜΕ της Ηπείρου προς προδημοσίευση, μαζί με ενημερωτικό δελτίο τύπου, στο οποίο υπάρχει και η ταυτότητα της έρευνας. Η συλλογή των στοιχείων έγινε διαδικτυακά με σύστημα CAWI, από τις 4 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου, και το δείγμα ήταν 614 άτομα, αντιπροσωπευτικό ως προς το φύλο, την ηλικία και την περιφερειακή ενότητα, καθώς και σταθμισμένο με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2019 στην Ήπειρο.
Από τις απαντήσεις των πολιτών προκύπτει χαμηλός βαθμός ικανοποίησης από το έργο των δημοτικών αρχών, με τις περισσότερες απαντήσεις να προέρχονται από κατοίκους των Δήμων Ιωαννιτών, Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας. Περισσότεροι από 3 στους 4 (ποσοστό 77%) δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο τους, με το 62% να ζητά να εκλεγεί άλλος δήμαρχος και μόλις 21% να επανεκλεγεί ο σημερινός δήμαρχος.
Ο βαθμός δυσαρέσκειας προκύπτει κατά κύριο λόγο από τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο
(61%), την καθαριότητα -σκουπίδια (53%) και το κυκλοφοριακό -χώροι στάθμευσης (38%), ενώ έπονται στα παράπονα τα αδέσποτα, οι χώροι πρασίνου, ο φωτισμός, αντιπλημμυρικά – αποχέτευση, πάρκα και παιδικές χαρές, εξυπηρέτηση από υπηρεσίες κ.ά.
Προβληματική είναι η εικόνα και για τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, καθώς σχεδόν 2 στους 3 (ποσοστό 64%) δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο του. Απόρροια αυτού είναι ότι το 61% να ζητά να εκλεγεί άλλος περιφερειάρχης Ηπείρου έναντι 33%, που τάσσεται υπέρ μίας ακόμη επανεκλογής Καχριμάνη. Ωστόσο, ο σημερινός περιφερειάρχης εξακολουθεί να θεωρείται ο καταλληλότερος (30%), με τον επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρο Ριζόπουλο να ακολουθεί με ποσοστό 25%. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί πώς προέκυψε η επιλογή των ονομάτων, καθώς στον πίνακα, πλην των ονομάτων των Σπ. Ριζόπουλου και Γ. Ζάψα (6%), δεν υπάρχουν ονόματα άλλων επικεφαλής των παρατάξεων που βρίσκονται σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο, ωστόσο βρίσκονται ονόματα από την κεντρική πολιτική σκηνή, όπως ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς (2%), οι βουλευτές Σταύρος Καλογιάννης (7%) και Όλγα Γεροβασίλη (6%), ο υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες εκλογές Κώστας Γάτσιος (6%) και ο πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζας (8%).
Γενικά στη δημοσκόπηση αποτυπώνεται μια εικόνα απογοήτευσης, με το 42% των συμμετεχόντων να θεωρεί ότι περιοχή που κατοικεί έγινε μάλλον χειρότερη ή χειρότερη τα τελευταία 2 -3 χρόνια, έναντι του 32% που θεωρεί ότι μάλλον έμεινε η ίδια και μόλις 25% που πιστεύει ότι έγινε καλύτερη.
Αναφορικά με τα γενικότερα προβλήματα, η ακρίβεια… χτυπάει κόκκινο με το 86% των πολιτών να το θεωρεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, και ακολουθούν η ανεργία (32%) και η αδυναμία πληρωμής λογαριασμών (31%) και χρεών και δανείων (21%).
Τέλος, περισσότεροι από 7 στους 10 Ηπειρώτες δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι (λίγο ή καθόλου) από το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σχετικά άρθρα

Ισχυρό το ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο, απώλεια δυνάμεων για ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Εικόνα απαξίωσης για το πολιτικό προσωπικό της Ηπείρου

Συνασπισμός δημάρχων κατά Αναγκαστικού Συνδέσμου

Ηπειρωτικός Αγών