Φωτογραφία αρχείου
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συνασπισμός δημάρχων κατά Αναγκαστικού Συνδέσμου

Το σύνολο σχεδόν των δημάρχων του νομού Ιωαννίνων -πλην Κόνιτσας- βρίσκει απέναντί της η διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, στην προσπάθειά της να «τρέξει» τις διαδικασίες για τον νέο τρόπο τιμολόγησης στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Με κοινή τους επιστολή, οι επτά δήμαρχοι του νομού αντιδρούν στο αίτημα του προέδρου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Νικόλαου Καλαντζή να συνεδριάσουν εντός του Απριλίου τα δημοτικά συμβούλια και να εκφράσουν γνώμη επί του Σχεδίου του Κανονισμού Τιμολόγησης και του Σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος, με την επισήμανση μάλιστα ότι κρίνεται εξαιρετικά επείγουσα η τήρηση των οριζομένων προθεσμιών και διαδικασιών, στο πλαίσιο διασφάλισης των συνθηκών διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, ιδίως εν μέσω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας.
Στην απάντησή τους, οι δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, Μετσόβου Κώστας Τζαφέας και Πωγωνίου Κώστας Καψάλης χαρακτηρίζουν ακατανόητη την επιμονή του κ. Καλαντζή να προχωρήσει τη διαδικασία αναπροσαρμογής των τελών σε μία πρωτόγνωρη περίοδο για τη χώρα μας και τους πολίτες, προσθέτοντας ότι εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς και περισσότερα ερωτήματα.
«Ως άνθρωπος που υπηρετεί την αυτοδιοίκηση και δήμαρχος που διαθέτει εμπειρία, γνωρίζετε προφανώς τις δυσκολίες στη λήψη ακόμη και αποφάσεων για τρέχοντα και υπηρεσιακά θέματα είτε δια περιφοράς είτε μέσω τηλεδιάσκεψης. Αντιλαμβάνεστε πως το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση ούτε δια περιφοράς, ούτε μέσω τηλεδιάσκεψης. Απαιτεί εξαντλητικό διάλογο σε κανονική συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων και με απαραίτητη τη δική σας συμμετοχή», επισημαίνουν, δηλώνοντας παράλληλα ότι τους προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα αυτής της συζήτησης και επανειλημμένα αγνοεί τις κοινές επιστολές- εκκλήσεις των επτά δημάρχων, με τις οποίες του εκφράζεται η ανάγκη αναθεώρησης της απόφασης που επιφέρει μεγάλες αναπροσαρμογές στα ανταποδοτικά τέλη. Αναφέρουν, επίσης, ότι ουδεμία σχέση έχει με την τιμολογιακή πολιτική και το τεχνικό πρόγραμμα του Αναγκαστικού Συνδέσμου έχει η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την οποία επικαλείται, καθώς το μέρος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην καθημερινότητα μεριμνούν οι ίδιοι οι δήμοι κάτω από τις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες.

Προϋπολογισμός (;) χωρίς τέλη και τεχνικό πρόγραμμα

Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, σημείο της επιστολής έχει να κάνει με το κατά πόσο έχει ισχύ ο προϋπολογισμός που κλήθηκαν να ψηφίσουν πριν λίγες εβδομάδες τα μέλη του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, καθώς προκύπτει πως δεν έχει εγκριθεί προηγουμένως η τιμολογιακή πολιτική και το τεχνικό πρόγραμμα.
Όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι, στις αποφάσεις που τους διαβιβάζονται, αναφέρεται ότι πρόκειται για «σχέδιο τιμολογιακής πολιτικής» όπως και «για σχέδιο τεχνικού προγράμματος έργων».
«Αν όντως αυτό ισχύει, γεννάται εύλογα το ερώτημα πως ψηφίστηκε ο πρώτος προϋπολογισμός του Αναγκαστικού Συνδέσμου. Είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται για “σχέδιο προϋπολογισμού”, καθώς τηρήθηκε όλη η τυπική διαδικασία, όπως η πρόσκληση σε ειδική συνεδρίαση, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής υπήρξε πλήρης σύνδεση της απόφασης έγκρισης του προϋπολογισμού με την τιμολογιακή πολιτική και το πρόγραμμα έργων», αναφέρουν, κάνοντας λόγο για αντίφαση.
Η επιστολή των επτά δημάρχων κλείνει με την έκκληση στον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου Ν. Καλαντζή να αναθεωρήσει τις ασφυκτικές προθεσμίες που προτείνει.

Προσφεύγει στην Αποκεντρωμένη ο δήμος Ιωαννιτών

Στο μεταξύ, στην άσκηση ειδικής διοικητικής προσφυγής νομιμότητας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κατά της απόφασης για την τιμολογιακή πολιτική του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου προχωρά ο δήμος Ιωαννιτών, όπως προκύπτει από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, που έκανε δεκτή τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δήμου.
Η απόφαση ελήφθη με τις ψήφους των μελών της δημοτικής αρχής, καθώς αντίθετη στην προσφυγή δήλωσε η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα», κάτι αναμενόμενο από τη στιγμή που ο επικεφαλής της Θωμάς Μπέγκας είναι αντιπρόεδρος στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο, και λευκό ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Βασίλης Κοσμάς, ο οποίος χαρακτήρισε κατάντια της τοπικής αυτοδιοίκησης να προσφεύγει ΟΤΑ (δήμος Ιωαννιτών) εναντίον ΟΤΑ (Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου) της ίδιας γεωγραφικής περιοχής και να τίθεται διαιτητής το κράτος δια του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, ο κ. Κοσμάς διαφώνησε με το ότι η πολιτική εισήγηση έγινε από τον νομικό σύμβουλο και όχι από τον δήμαρχο ή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ενώ επεσήμανε πως δεν προκύπτει ότι από τη χρέωση του 1.743.193,56 ευρώ πλήττονται προδήλως τα οικονομικά συμφέροντα του δήμου.
«Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων τα πρόσφατα δέκα χρόνια έγιναν μεγάλα, τολμηρά και επιτυχημένα βήματα, ώστε να προσεγγίσουμε την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτά τα βήματα ο δήμος μας θα τα σχεδιάσει και θα τα υλοποιήσει ως μέλος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου. Χρόνος, για πολιτικά άστοχες και το πιθανότερο ανώφελες προσφυγές σε διάφορα όργανα επίλυσης διοικητικών διαφορών, δεν υπάρχει. Είναι μία αχρείαστη πολυτέλεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Υπό την απειλή νέων προσφυγών η εκλογή αντιπροσώπων για τον ΑΣΔΣΑ

Κάλεσμα συμμετοχής και αγώνα για τον δήμο του 2030

Με δεσμεύσεις για άρση των ανισοτήτων