ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ένοχος» ανεξαρτήτως απόφασης ο Αλ. Καχριμάνης

«Για μένα ο κ. Καχριμάνης είναι ένοχος. Δε χρειάζεται να περιμένω καμία απόφαση». Με τη φράση αυτή τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος σε σχέση με την υπόθεση της παραπομπής του περιφερειάρχη Ηπείρου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής στο Πειθαρχικό για παράβαση καθήκοντος.

«Μπορεί να είμαι σκληρός, αλλά δεν περιμένω καμία απόφαση, γιατί η ζημιά από την υπόθεση αυτή είναι ανεπανόρθωτη. Σήμερα έχουμε μια απαξίωση της κοινωνίας απέναντι σε ένα συλλογικό όργανο και γι’ αυτί είναι ένοχος ο κ. Καχριμάνης», σημείωσε χαρακτηριστικά, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών, πέραν του περιφερειάρχη, την πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση και τον νομικό σύμβουλο της Περιφέρειας Δημήτρη Σιώλο, τους οποίους κατηγόρησε ότι στις 28 Ιουλίου 2021 προσπάθησαν συνειδητά να εγκλωβίσουν το περιφερειακό συμβούλιο με μια απόφαση που έδινε αναδρομικά τη δυνατότητα στον περιφερειάρχη να επιλέγει τους δικηγόρους με τους οποίους ήθελε να συνεργαστεί μέσω αναθέσεων από την Οικονομική Επιτροπή.
«Για εμάς η πυραμίδα της ευθύνης ξεκινά από τον κ. Καχριμάνη, που είναι και ο βασικός ένοχος για τη δίωξη που υπάρχει. Ακολουθούν οι νομικοί σύμβουλοι, γιατί εν γνώσει τους γινόντουσαν αυτά αναλαμβάνοντας να «καλύψουν» νομικά τις αποφάσεις, την ίδια ευθύνη έχουν οι αντιπεριφερειάρχες που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή, μετά οι περιφερειακοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, και στο τέλος οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης – μέλη της επιτροπής, που μοναδικό γνώμονα για τις αποφάσεις που παίρνουν έχουν τις εισηγήσεις των υπηρεσιών», τόνισε.
Με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, ο κ. Ριζόπουλος προανήγγειλε ότι από εδώ και στο εξής τα μέλη της παράταξης στις Επιτροπές δε θα ψηφίζουν ούτε θετικά ούτε αρνητικά, παρά μόνο «παρών», σημειώνοντας ότι οι «Ορίζοντες Ηπείρου» αίρουν την εμπιστοσύνη τους. «Δεν έχει νόημα να ζητάμε παραιτήσεις. Σ’ αυτή την περιφερειακή αρχή δεν υπάρχει τσίπα. Ο ένας που είχε, παραιτήθηκε», σημείωσε, αναφερόμενος προφανώς στον τέως πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Στ. Παργανά.
Παραιτήσεις, βέβαια, είχε ζητήσει ελάχιστα λεπτά νωρίτερα ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της παράταξης Δημήτρης Παππάς, ο οποίος, με την ιδιότητα του δικηγόρου, είχε αναφερθεί στο νομικό σκέλος της παραπομπής στο πειθαρχικό συμβούλιο, λέγοντας πως ο τρόπος λειτουργίας των επιτροπών της Περιφέρειας θα πρέπει να κάνει τα μέλη της παράταξης που συμμετέχουν σε αυτές να είναι προσεκτικά στις αποφάσεις τους, γιατί η ευθύνη είναι ατομική. «Η παραίτηση δεν είναι ήττα. Είναι πολιτικό θάρρος και θα πρέπει ο περιφερειάρχης να το σκεφτεί», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, που από τα λεγόμενα του κ. Ριζόπουλου προκύπτει ότι ήταν προσωπική άποψη και όχι θέση της παράταξης.

Ζήτημα θητειών διά της πλαγίας

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξης τύπου του κ. Ριζόπουλου έχει να κάνει με τη διατύπωση της θέσης ότι πρέπει να υπάρχει όριο θητειών στα πολιτικά και αυτοδιοικητικά αξιώματα.
«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι η αποθέωση της απαξίωσης ενός πολιτικού οργάνου, λόγω του μείγματος ανοησίας, κουτοπονηριάς και αλαζονείας που απορρέει από τα πολλά χρόνια στην καρέκλα. Το μοντέλο αυτό έχει σαπίσει σήμερα κι όποιος δεν το βλέπει, έχει κι αυτός ευθύνη», υπογράμμισε, ο κ. Ριζόπουλος, καλώντας μάλιστα όλα τα κόμματα της Βουλής να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα του περιορισμού των θητειών.
«Είναι απογοητευτικό γιατί κάποιος τους επιτρέπει να σαπίζουν στην καρέκλα και κάποιοι τους εκλέγουν για να σαπίζουν στην καρέκλα και κανείς δεν μιλάει. Πόσες γενιές πρέπει να κάψεις με την ανικανότητα και τη διαπλοκή σου», κατέληξε.

Μήνυμα στους δημάρχους

Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου και με αφορμή τη συνεδρίαση της ΠΕΔ, όπου θίχτηκε το ζήτημα των βαλτωμένων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο κ. Ριζόπουλος έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου σε όσους θελήσουν να είναι εκ νέου υποψήφιοι δήμαρχοι, λέγοντας ότι ήδη από το 2020 είχε ζητήσει αλλαγή πλεύσης του προϋπολογισμού στην Περιφέρεια, λόγω της πανδημίας, και των προκλήσεων που θα καλούνταν να αντιμετωπίσει η αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτό το δύσκολο τοπίο ήρθε να προστεθεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης.
«Οι δήμαρχοι που έχουν συμβιβαστεί με τον τρόπο διαχείρισης των πόρων στη λογική Καχριμάνη, των απευθείας αναθέσεων και των αναθέσεων έργων με το στόμα χωρίς εξασφαλισμένους πόρους, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν πια να προσφέρουν τίποτα στον τόπο. Οι δήμαρχοι θα πρέπει να γίνουν πλαστελίνη σε μια νέα πραγματικότητα για να μπορούν να διαχειριστούν αυτή τη νέα κατάσταση, που δε θα είναι εύκολη. Η λογική δοσοληψίας με την Περιφέρεια δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το μοντέλο αυτό κατέρρευσε», είπε κλείνοντας ο κ. Ριζόπουλος.

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου

Συνέχεια αποχωρήσεων στους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ηπειρωτικός Αγών