ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρόταση για το επισιτιστικό με δύο άξονες από τους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Μια πρόταση με δύο άξονες για την αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος της χώρας και ειδικότερα της Ηπείρου, επεξεργάστηκε η περιφερειακή παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», με τον επικεφαλής της Σπύρο Ριζόπουλο να επισημαίνει ότι είναι άμεσα εφαρμόσιμη.

Η πρόταση εστιάζει κυρίως στην εξασφάλιση επάρκειας προϊόντων, ζήτημα που, σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο, είναι εξίσου σημαντικό με αυτό της ακρίβειας, χωρίς ωστόσο να χρήζει της ίδιας προσοχής στην παρούσα φάση. «Ο πραγματικός φόβος είναι να μην υπάρχει προϊόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρώτος άξονες της πρότασης συνίσταται στην αξιοποίηση αγροτικών εκτάσεων για την παραγωγή ζωοτροφών, οι οποίες είναι αναγκαίες για τις πτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Ήπειρο υπάρχουν διαθέσιμα 184.051 στρέμματα εκτάσεων προς καλλιέργεια και αγρανάπαυσης, ενώ αν προστεθούν και ακόμα 24.265 στρέμματα που αφορούν λοιπές καλλιέργειες με υποτυπώδη απόδοση, προκύπτουν 208.216 ωφέλιμα στρέμματα, στα οποία μπορούν να καλλιεργηθούν σιτηρά και καλαμπόκι.
Με βάση τις συζητήσεις τόσο με ανθρώπους της παραγωγής όσο και με εκπροσώπους των τοπικών βιομηχανιών πτηνοτροφίας η αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών εφόσον γίνει σε ποσοστό 73% σε καλλιέργειες σιτηρών – καλαμποκιού θα αποδώσουν 343.000 τόνους. Όπως εξήγησε ο κ. Ριζόπουλος, οι βιομηχανίες πτηνοτροφίας συμφωνούν σε ένα σχέδιο συμβολαιακών σχέσεων με τους παραγωγούς, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αξιοποίηση της γης, δίνοντας έτσι διέξοδο στους συμπολίτες μας που αναζητούν εργασία, την ίδια ώρα που η αύξηση της παραγωγής θα μειώσει τις εισαγωγές κι άρα θα ρίξει το κόστος. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, με αυτόν τρόπο θα καλυφθεί το 60,7% των αναγκών των βιομηχανιών στα βασικά αυτά είδη.
Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τη στήριξη της κτηνοτροφίας, με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» να προτείνουν την επιδότηση των επαγγελματιών εκμετάλλευσης που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο, με το συνολικό ποσό των 13.472.550 ευρώ για το 2021.
Η πρόταση των «Οριζόντων Ηπείρου» κατηγοριοποιεί, όπως ακριβώς κάνει και η Στατιστική Αρχή, τόσο το είδος των ζώων (πρόβατα, γιδοπρόβατα, χοιροειδή και βοοειδή), όσο και το μέγεθος των κοπαδιών προκειμένου να προκύψει το ποσό της ενίσχυσης.
Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο μπορούν να βρεθούν κατά 4 εκατομμύρια από τα πραγματικά ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας Ηπείρου, αφού τα υπόλοιπα 51 εκατ. ευρώ που παρουσιάζονται ως ταμειακά διαθέσιμα είναι οφειλές και ουσιαστικά δεσμευμένα, καθώς και από την απελευθέρωση πόρων από άλλες δράσεις με τροποποίηση του προϋπολογισμού.

«Η παράβαση καθήκοντος θα γίνει μόδα»

Στο περιθώριο παρουσίασης της πρότασης, ο κ. Ριζόπουλος αναφέρθηκε και σε δύο άλλα ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την ενημέρωση όλων των περιφερειακών συμβούλων από υπάλληλο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ότι έχει προχωρήσει σε καταγγελία για παράβαση καθήκοντος εναντίον του Περιφερειάρχη, επειδή προχώρησε σε ορισμό αναπληρωτή προϊσταμένου με λιγότερο χρόνο υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκανε δεκτή την προσφυγή της και ακύρωσε την απόφαση του περιφερειάρχη, χωρίς, ωστόσο, να έχει έως τώρα αποκατασταθεί η νομιμότητα. Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» κάλεσε τον περιφερειάρχη να πράξει τα νόμιμα, αφού όπως είπε με τις ενέργειές του η φράση «παράβαση καθήκοντος» θα γίνει μόδα μέχρι το τέλος της θητείας.
Ο κ. Ριζόπουλος τοποθετήθηκε και σχετικά με πληροφορίες για παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, για παράβαση καθήκοντος, του περιφερειάρχη και μελών της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, σε σχέση με τις αναθέσεις για νομικές υπηρεσίες.
«Ενημερώθηκα ότι η υπόθεση για την παραπομπή για παράβαση καθήκοντος του περιφερειάρχη έχει ολοκληρωθεί. Όμως τοποθέτηση θα κάνω όταν τοποθετηθεί ο ίδιος ο περιφερειάρχης, αφού το ζήτημα αφορά πρώτιστα τον ίδιο. Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι αυτή τη στιγμή. Θα περιμένουμε τις εξελίξεις. Εφόσον τα δημοσιεύματα ισχύουν, είναι θέμα ημερών να ενημερωθούν οι εγκαλούμενοι και τότε θα γνωρίζουμε κι εμείς και θα αναμένουμε την επίσημη αντίδραση του κ. Καχριμάνη που έχει και την απόλυτη ευθύνη», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου

Συνέχεια αποχωρήσεων στους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ηπειρωτικός Αγών