ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Παντού μπάχαλο» βλέπει ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ζούμε ένα μπάχαλο παντού». Με αυτή τη φράση περιέγραψε τα έργα και τις ημέρες της περιφερειακής αρχής ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, με αφορμή τα όσα διημείφθησαν στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο κ. Ριζόπουλος, αφού ανέφερε αρχικά ότι τα πολιτικά παραλειπόμενα του περιφερειακού συμβουλίου αποδείχτηκαν πιο σημαντικά από την ίδια τη συζήτηση, τοποθετήθηκε επί της συνέχισης των συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη, λέγοντας πως σκοπός είναι ο έλεγχος του περιφερειακού συμβουλίου. Χαρακτήρισε αυταρχικό τον τρόπο που επιβάλλεται ο χρονικός περιορισμός στις τοποθετήσεις, ενώ έκανε λόγο για «βουλιμικότητα» του περιφερειάρχη στην τηλεοπτική παρουσία. «Δυόμιση ώρες Καχριμάνη χωρίς αρχή, μέση και τέλος, δεν έχει κανένα νόημα», σχολίασε.
Αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» ως προς το θέμα των πλωτών. Ο κ. Ριζόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας, αφού, έτσι κι αλλιώς, είναι εδώ και καιρό γνωστή η διαφωνία του σε πολιτικό επίπεδο με τη χορήγηση νέων αδειών πλωτών, με την παράταξη να έχει προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καταγγέλλοντας τη λειτουργία καρτέλ και τοποθετούμενος επί της κατασκευής γέφυρας σύνδεσης του Νησιού με τη Ντραμπάτοβα.
«Η Περιφέρεια Ηπείρου κρατά αιχμαλώτους τους καραβοκύρηδες με τις άδειες και ήρθε τώρα να δώσει δύο νέες μετά από τις καταγγελίες, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να σπάσει το καρτέλ. Ωστόσο, κατά την άποψή μας υπάρχει ένα νομικό κενό, καθώς δεν είμαστε σίγουροι ότι το θέμα έπρεπε να έρθει προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο από τη στιγμή που η γνωμοδοτική επιτροπή αποφάσισε επί της ουσίας αρνητικά», ανέφερε, σημειώνοντας πως ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας Δημήτρης Σιώλος υπέπεσε σε πολλαπλά νομικά σφάλματα κατά την παρέμβασή του.
«Ο κ. Σιώλος ανέλυσε πως ο ένας υποψήφιος είναι άνεργος κι ο άλλος ψάχνει για δάνειο, δείχνοντας ότι έχει αποφασιστεί ήδη ποιοι δύο από τους τέσσερις θα πάρουν τις άδειες. Περιμένω να δω πότε η Εισαγγελία θα παρέμβει αυτεπάγγελτα Το απόγειο της αστειότητας όμως ήταν παρέμβαση του πολυχρονεμένου, που πρότεινε να μοιραστούν τις άδειες στα τρία. Ένα μόνιμο μπάχαλο», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.
Ερωτηθείς για το τι θα κάνει όταν το θέμα έρθει ξανά στο περιφερειακό συμβούλιο και στην περίπτωση που υπάρξει απόφαση, απάντησε πως το πιο πιθανό θα είναι να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Δεν μπορώ να δεχθώ να είμαι ένα κομμάτι μιας νομικής παρατυπίας», είπε.

Χωρίς κανένα στοιχείο προσαρμογής

Τοποθετούμενος ως προς τη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023-2026, ο Σπ. Ριζόπουλος απέδωσε έλλειμμα οράματος και κοινής λογικής στην περιφερειακή αρχή, εστιάζοντας στο ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο προσαρμογής στις παγκόσμιες εξελίξεις.
«Αυτή τη στιγμή είναι απλήρωτοι οι πάντες και ο περιφερειάρχης καλείται να γίνει οραματικός μόνο με τους πόρους που έχει ήδη, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος, η αύξηση των πρώτων υλών κτλ. Είναι παράδοξο να συζητάμε μεσοπρόθεσμο χωρίς κανένα ενεργειακό έργο. Ποιο το νόημα να μιλάμε για αναπτυξιακές προοπτικές χωρίς αυτό», είπε και στηλίτευσε τα όσα ακούστηκαν περί απόδοσης τόκων από τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι παίρνουμε τόκους, οι οποίοι είναι κάτω από 1%, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 9% και να είμαστε ευχαριστημένοι.

Και ένα μήνυμα στον Στρ. Ιωάννου

Τέλος, με αφορμή τη συζήτηση για το θέμα των αδειών ταξί στον Δήμο Φιλιατών και αφού υπενθύμισε τη θέση της παράταξής του για το ότι η Ήπειρος πρέπει να είναι μία έδρα, ο κ. Ριζόπουλος επιτέθηκε κατά του Στράτου Ιωάννου, στον οποίο βλέπει φιλοδοξίες να είναι ο διάδοχος του Αλ. Καχριμάνη στην παράταξη.
«Αν ο κ. Ιωάννου δεν έχει καταλάβει τι είναι η περιφερειακότητα, μπορούμε να του δώσουμε δωρεάν μαθήματα. Η περιφερειακότητα δεν είναι απλά εχθρός της στασιμότητας και της εσωστρέφειας, αλλά και το πρόβλημα όσων έχουν βολευτεί και κάνουν τη δουλίτσα τους μέχρι σήμερα. Αυτό που τον ενόχλησε, είναι η αναφορά μας για κατάργηση των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, γιατί το μόνο που κάνουν είναι να εξυπηρετούν την εκλογική τους πελατεία. Αν ο κ. Ιωάννου θέλει να τον παίρνει ο κόσμος στα σοβαρά, θα πρέπει να καταλάβει ότι οφείλει να είναι αυτόφωτος πολιτικά κι όχι να κοιτάζει πότε θα σκοντάψει ο περιφερειάρχης. Είναι ξεκάθαρο ότι με έχει αποδεχτεί ως βασικό πολιτικό αντίπαλο στην Περιφέρεια, θα πρέπει όμως να αποφασίσει τι θέλει κι όταν το μάθει, εγώ θα είμαι εδώ», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου

Συνέχεια αποχωρήσεων στους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ηπειρωτικός Αγών