ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια συνεργασία με καθυστέρηση 24 ετών

Ενιαία πρωτόκολλα συνεργασίας, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και πρόληψη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και σε τυχόν περιστατικά πυρκαγιών, εγκαινιάζουν το Πυροσβεστικό Σώμα και οι Δασικές Υπηρεσίες, μέσα από συσκέψεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα.

Η πρωτοβουλία ανήκει στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, με τους υφυπουργούς Γιώργο Αμυρά και Ευάγγελο Τουρνά να συμμετέχουν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της συνεργασίας πυροσβεστικών και δασικών υπηρεσιών σε θέματα δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης, καθώς και για την αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και ρόλων σε όλα τα στάδια αντιμετώπισης των πυρκαγιών και συγκεκριμένα, στην πρόληψη, την καταστολή και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Η συνεργασία αυτή επεκτείνεται και σε λειτουργικό επίπεδο, ώστε να διευκολύνονται οι διαδικασίες για τον καθαρισμό των δασών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
«Φέτος, για πρώτη φορά, εγκαινιάζουμε μια πρωτοποριακή, σημαντική διαδικασία, που φέρνει κοντά την πυροσβεστική υπηρεσία και τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών. Είναι οι άνθρωποι που ασχολούνται και ενδιαφέρονται για την προστασία του δάσους. Αυτοί, μετά από 24 χρόνια, κάθονται ξανά στο ίδιο τραπέζι, για να συνεργαστούν, να δουν τα προβλήματα και τις λύσεις, να συνεργαστούν από την πρόληψη μέχρι και την κατάσβεση τυχόν πυρκαγιών», σημείωσε ο κ. Τουρνάς, ευχαριστώντας τον υφυπουργό Περιβάλλοντος για τη συνεργασία. «Ξεκινάμε μαζί, πυροσβέστες και δασικοί, σε μια προσπάθεια να σώσουμε τα δάση», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο κ. Αμυράς τόνισε πως η συνεργασία αυτή «άργησε» 24 χρόνια. «Είναι η πρώτη φορά σε αυτά τα χρόνια, που τα δύο σώματα συνδέονται λειτουργικά και υπηρεσιακά με ενιαία πρωτόκολλα και κώδικα επικοινωνίας για να είμαστε έτοιμοι και πριν και μετά τυχόν συμβάντα. Η κλιματική κρίση όχι μόνο είναι παρούσα, αλλά είναι και αδίστακτη και μας δείχνει τα δόντια της. Η απάντηση είναι η πρόληψη και αυτό κάνουμε. Μπαίνουμε στα δασικά οικοσυστήματα και κάνουμε καθαρισμό, διάνοιξη και συντήρηση χιλιάδων χιλιομέτρων δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών και συνεργαζόμαστε για να προστατεύσουμε την υπεραξία αυτού του τόπου», τόνισε.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, συμμετείχαν, μεταξύ των υπολοίπων στελεχών των πυροσβεστικών και δασικών υπηρεσιών, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων, υποστράτηγος Δημήτρης Κοντογιάννης και ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης.
Όλοι οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία, μέσα από μια ανοιχτή και ουσιαστικά εποικοδομητική συζήτηση, να θέσουν επί τάπητος όλα τα θέματα που απασχολούν το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Δασική Υπηρεσία, να διερευνήσουν τα σημεία που χρήζουν περαιτέρω συντονισμού, αλλά και να υπογραμμίσουν την κοινή τους δέσμευση για την αποτελεσματική ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Κανονικά ο σχεδιασμός

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη δε φαίνεται να επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα πυροσβεστικών αεροσκαφών, με τον κ. Τουρνά να διαβεβαιώνει πως η χώρα θα είναι έτοιμη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
Μάλιστα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός, μέσω της υπηρεσίας προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA), που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδας.

Σχετικά άρθρα

Περίσσεια διαβεβαιώσεων για μέσα και προσωπικό

Αυτοκίνητο έπεσε στη λίμνη – σώοι οι τρεις επιβαίνοντες (updated)

Γεωργία Χαλάτση

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς