ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζοφερή για την Ελλάδα η επόμενη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία

Μια ιδιαίτερα σκοτεινή εικόνα για της συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όχι μόνο για τον ουκρανικό λαό, αλλά για τους κατοίκους ολόκληρης της Ευρώπης, και μάλιστα σε βάθος τουλάχιστον μια δεκαετίας, παρουσίασαν οι ομιλητές στην εκδήλωση «Ουκρανία: The Day After», που οργάνωσε η περιφερειακή παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου».

Ο διεθνολόγος, αρθρογράφος και δημοσιογράφος με ειδίκευση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική Δημήτρης Απόκης και ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής, co-chair του Athens Hub του ελληνικού παραρτήματος του διεθνούς Οργανισμού Geneva Centre for Security Policy Κωνσταντίνος Θ. Λαμπρόπουλο αναφέρθηκαν τόσο στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που πυροδότησε η έναρξη του πολέμου, ωστόσο αναφέρθηκαν και στους κινδύνους που αντιμετωπίζει πλέον η χώρα από τη ρευστή γεωπολιτική κατάσταση, που δημιουργεί ο ρωσικός αναθεωρητισμός.
«Δυστυχώς δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη. Και τώρα να τελειώσει ο πόλεμος, θα βλέπουμε τις επιπτώσεις για πολλά χρόνια», σημείωσε εισαγωγικά ο Δ. Απόκης, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την πολιτική που ακολουθούν οι ευρωπαίοι ηγέτες. «Καλό είναι από τη μία να επιβάλλεις τις κυρώσεις για να συνετίσεις μια χώρα, αλλά είναι κακό να τις επιβάλλεις χωρίς σχέδιο για να απορροφήσεις τον αντίκτυπο στον μέσο πολίτη. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολες μέρες, αν δε ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε και εκτίμησε πως αν δεν υπάρξει ωριμότητα και πίεση για διπλωματική λύση, θα πρέπει να περιμένουμε μια εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή. «Θα δούμε οδομαχίες στις πόλεις της Ευρώπης», ήταν η χαρακτηριστική φράση του.
Την εκτίμηση ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα επηρεάσει οικονομικά τη χώρα μας και την Ευρώπη τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, έκανε και ο Κ. Λαμπρόπουλος, ο οποίος εστίασε περισσότερο στους υπόλοιπους κινδύνους που προκύπτουν.
«Πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση, που μπορεί να φέρει 15 εκατ. ευρώ πραγματικούς πρόσφυγες στην Ευρώπη. Ωστόσο, με δεδομένο πως υπάρχει η πιθανότητα ασύμμετρων χτυπημάτων από την πλευρά της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, μπορεί να δούμε εκτεταμένες προσφυγικές ροές και από αλλού. Και η Τουρκία, που έχει επίσης αναθεωρητικό ρόλο, μπορεί να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό με πρόσχημα ανθρωπιστικούς λόγους», ανέφερε αρχικά.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα μας είναι να βρεθεί η ίδια αντιμέτωπη με μια εισβολή, κάτι που ο Κ. Λαμπρόπουλος παρουσίασε ως μια υπαρκτή πιθανότητα. «Η Ρωσία, με αφορμή την Ουκρανία, προσπαθεί να αμφισβητήσει τη δυτική ηγεμονία, που υπάρχει μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Και δεν είναι η μόνη. Η Ρωσία κάνει την αρχή. Αν υπάρξουν de facto τετελεσμένα, υπάρχει περίπτωση η ρωσική εισβολή να βρει μιμητές. Και ένας πιθανός μιμητής είναι ο Ερντογάν, που έχει και εκλογές», τόνισε, μεταξύ άλλων, ενώ προχώρησε και στην εκτίμηση ότι στην Ουκρανία θα δούμε ισοπέδωση ολόκληρων πόλεων, καθώς φαίνεται να μην έχει σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα.
Τη συζήτηση, η οποία εντασσόταν στον κύκλο μιας σειράς πολιτικών και ακαδημαϊκών συζητήσεων με θέματα ευρύτερα των αυτοδιοικητικών ζητημάτων, που εγκαινιάζουν οι «Ορίζοντες Ηπείρου», στην προσπάθεια επιμόρφωσης των πολιτών, συντόνισε ο επικεφαλής της παράταξης Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να περιορίζεται σε αμιγώς αυτοδιοικητικά ζητήματα, αλλά να είναι μέρος μια συνολικότερης πολιτικής προσέγγισης που αφορά όλους τους πολίτες. «Η ενημέρωση μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις. Εγκαινιάζουμε έναν κύκλο συζητήσεων από ένα καυτό ζήτημα που πολλοί νόμιζαν αρχικά ότι δε μας αφορά, ότι είναι ένας πυρετός που θα φύγει», σημείωσε.
Στις τοποθετήσεις – ερωτήσεις του κοινού κυριάρχησε η αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις, που έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στην καθημερινότητα όλων μας, αλλά και η στάση της Τουρκίας που κάλλιστα μπορεί να επιχειρήσει να μιμηθεί τη Ρωσία αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στα νησιά αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Στην εκδήλωση – συζήτηση, που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο The Lake, έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία Δήμου Ζίτσας» Σπύρος Πάικας και ο πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Τζαρούχης.
Η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της παράταξης.

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου

Συνέχεια αποχωρήσεων στους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ηπειρωτικός Αγών