ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εντάξεις έργων σε «Αντ. Τρίτσης» και «Πράσινο Ταμείο»

Τρία έργα, στους δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ζαγορίου, με συνολικό προϋπολογισμό έξι εκατομμυρίων ευρώ περίπου, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο είναι αυτό του Δήμου Πωγωνίου, που αφορά την ύδρευση και ανέρχεται σε 3,6 εκ. ευρώ περίπου. Η πράξη περιλαμβάνει δύο κύρια υποέργα: Την αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης κοινότητας Βασιλικού με προϋπολογισμό 1.338.587 ευρώ και την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού και μείωσης διαρροών του συστήματος ύδρευσης, που ανέρχεται σε 2.214.354 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει ακόμη τη δαπάνη υπηρεσίας σύνταξης φακέλου αίτησης χρηματοδότησης (6.076 ευρώ) και σύνδεσης με ΟΚΩ (40.485 ευρώ).
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Πωγωνίου, κάνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα για να γίνει «πράσινος» και πιο φιλικός στο περιβάλλον, καθώς εγκρίθηκε από το «Πράσινο Ταμείο» το αίτημα χρηματοδότησης του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ). Η χρηματοδότηση ανέρχεται στο ποσό των 29.760 ευρώ με Φ.Π.Α. και αφορά την ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης – χαρτογράφηση της περιοχής παρέμβασης, χωροθέτηση σημείων επαναφόρτισης και θέσεων στάθμευσης Η/Ο, σενάρια ανάπτυξης δικτύου σημείων επαναφόρτισης Η/Ο, έκθεση διαβούλευσης και ολοκλήρωση φακέλου – εφαρμογή σχεδίου.
«Ο Δήμος Πωγωνίου βρίσκεται πάντα μπροστά στις εξελίξεις. Με τη συμμετοχή μας στη νέα περίοδο ηλεκτροκίνησης, κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα με πολλαπλά οφέλη τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την προστασία της τοπικής οικονομίας. Με το Σ.Φ.Η.Ο. οι ιδιοκτήτες Ηλεκτρικών Οχημάτων θα εξυπηρετούνται χωρίς πρόβλημα, ενώ, παράλληλα, δίνεται το έναυσμα να αντικαταστήσουμε τα οχήματά μας με ηλεκτρικά, μειώνοντας έτσι το ενεργειακό αποτύπωμα», τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
Η πρόταση υποβλήθηκε στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2021, Άξονας Προτεραιότητας 2 «Αστική Αναζωογόνηση και Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου», Πρόσκληση «Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.)».
Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Ζίτσας, το έργο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Τρίτσης» αφορά την αγροτική οδοποιία και περιλαμβάνει δύο υποέργα. Το πρώτο, με προϋπολογισμό 1.335.000 ευρώ, αφορά την εκτέλεση εργασιών για τη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών, οριζοντιογραφικών και υψομετρικών, υφιστάμενων αγροτικών δρόμων και την ασφαλτόστρωση αυτών, συνολικού μήκους περίπου 11 χλμ. Το δεύτερο υποέργο αφορά την παροχή υπηρεσιών συμβούλου για προετοιμασία φακέλου για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης.
Τέλος, την αναβάθμιση δικτύου και υποδομών ύδρευσης αφορά και το έργο του Δήμου Ζαγορίου, που ανέρχεται σε 1.066.778 ευρώ. Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει το υποέργο «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού ύδρευσης (1.060.578 ευρώ), το οποίο αποτελείται από έναν Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (Κ.Σ.Ε.), που θα εγκατασταθεί σε υφιστάμενο στεγασμένο χώρο γραφείων. Το σύστημα θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται δεδομένα από 19 Τοπικά Σημεία Ελέγχου (Τ.Σ.Ε.), στα οποία θα τοποθετηθεί εξοπλισμός για την παρακολούθηση των κρίσιμων παραμέτρων όπως κατανάλωση και παροχή, πίεση, στάθμη, ποιότητα ύδατος. Περιλαμβάνει επίσης τον φορητό εξοπλισμό ανίχνευσης διαρροών και μέτρησης με laser και το υποέργο «Υποστήριξη του Δήμου Ζαγορίου στη σύνταξη φακέλου αίτησης.

Σχετικά άρθρα

Δήμος Ζίτσας – Η έλλειψη προσωπικού το μεγάλο «αγκάθι» ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Νέες φωλιές για πελαργούς στον Δήμο Πωγωνίου

Αντίστροφη μέτρηση για την επανάχρηση