ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ομόθυμη η καταδίκη, θα συζητηθεί το ψήφισμα

Ομόθυμη ήταν από το δημοτικό συμβούλιο η καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρά τις διαφοροποιήσεις ως προς το προτεινόμενο από την «Αριστερή Παρέμβαση» ψήφισμα.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ τόνισε πως η εισβολή στην Ουκρανία θυμίζει τις πιο εφιαλτικές μέρες της παγκόσμιας ιστορίας. «Η αντίδραση της ενωμένης Ευρώπης αποτελεί ένα παρήγορο σημάδι. Ελπίζουμε αυτός ο εφιάλτης να τελειώσει όσο το δυνατό πιο σύντομα», ανέφερε, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση των πολιτών και στα Γιάννενα, την οποία χαρακτήρισε«μία υγιή αντίδραση της κοινωνίας».

Την επέμβαση στην Ουκρανία καταδίκασε και ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, που χαρακτήρισε τη ρωσική επίθεση ως έναν επικίνδυνο αναθεωρητισμό και έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Ο πόλεμος ποτέ δεν είναι λύση. Απαιτούμε την αποκατάσταση του δικαίου και της ειρήνης», ανέφερε.

Με λιτό τρόπο καταδίκασε την εισβολή η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη, ενώ στο ψήφισμα που κατέθεσε, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΑΡ.Π.Ι. Χρήστος Πατσούρας. «Είναι καταδικαστέα προφανώς η εισβολή, όμως είναι σημαντικό να δούμε πως φτάσαμε ως εδώ», σημείωσε, προσθέτοντας πως η εισβολή της Ρωσίας είναι ένα πρώτο βήμα κλιμάκωσης των ανταγωνισμών που σπρώχνει την ανθρωπότητα σε μια εποχή συγκρούσεων. «Μια εποχή που οι καπιταλιστικοί ανταγωνισμοί θα επιλύονται με προσφυγή στα όπλα, γιατί πίσω από τους ανταγωνισμούς υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα για ισχυροποίηση των ολιγαρχών που κυβερνούν σε όλες τις χώρες. Ο πόλεμος φέρνει μόνο φτώχεια και αίμα για τους λαούς», πρόσθεσε και εξέφρασε την αντίθεσή του στην παροχή αμυντικού στρατιωτικού υλικού με απόφαση της κυβέρνησης, λέγοντας πως συμβάλλει στην κλιμάκωση και παρασύρει τη χώρα σε επικίνδυνους δρόμους.

Τις επόμενες ημέρες, με ευθύνη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, θα επιχειρηθεί η σύνταξη ενός κοινά αποδεκτού ψηφίσματος του Σώματος.

Σχετικά άρθρα

Χόρτα, αδέσποτα και καθημερινότητα στη συνεδρίαση

Λάθη, παραλείψεις και εύλογος προβληματισμός

Τιμητική συνεδρίαση στη μνήμη του Φ. Τσουμάνη