ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε αναζήτηση συμμάχων για προσέλκυση low cost αεροπορικών εταιρειών

Να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Θεσσαλίας, ως προς την ανάδειξη του αεροδρομίου και την προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, που θα συνδέσουν τα Γιάννενα με πόλεις του εξωτερικού, επιθυμούν οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, που ήδη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει διατυπωθεί το αίτημα προς τους τοπικούς φορείς, με στόχο την προσφορά υποστηρικτικών υπηρεσιών προς αεροπορικές εταιρίες, αφού είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να υπάρξει απευθείας επιδότηση.
Το διεθνές αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου βλέπει μια σημαντική αύξηση των τακτικών πτήσεων που έχουν προγραμματιστεί για τη φετινή θερινή περίοδο, καθώς νέες αεροπορικές εταιρίες, όπως η Eurowings, θυγατρικής εταιρείας της Lufthansa, ξεκινούν δρομολόγια, αλλά και «επιστρέφουν» άλλες, όπως η Austrian Airlines, που είχε σταματήσει τις πτήσεις για δύο χρόνια. Έτσι, το αεροδρόμιο της Θεσσαλίας θα συνδεθεί με πόλεις του εξωτερικού, όπως η Στουτγκάρδη και το Ντίσελντορφ, με το τελευταίο να προσφέρει ανταποκρίσεις σε μια σειρά ευρωπαϊκών και όχι μόνο πόλεων.
Η προσέλκυση της Eurowings υπήρξε το αποτέλεσμα στενής συνεργασία των τοπικών φορέων, όπως της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του τοπικού Επιμελητηρίου, μέσα από την οποία υποστηρίχθηκε η εταιρία και ταυτόχρονα προβλήθηκε η περιοχή ως ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός.
Αυτός είναι ο στόχος και του τουριστικού κλάδου των Ιωαννίνων, με την Ένωση Ξενοδόχων να έχει καταθέσει το αίτημα εδώ και καιρό, και ταυτόχρονα να προχωρά σε επαφές με τους τοπικούς φορείς, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια δέσμευση, με δεδομένο ότι το budget που απαιτείται, ανέρχεται σε εξαψήφιο νούμερο.
«Εκ των πραγμάτων, ως Ένωση Ξενοδόχων και επαγγελματίες, τα περιθώρια που έχουμε είναι λίγα, γιατί το κυριότερο είναι να υπάρξει κάποιο budget. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης να υπάρξουν κάποια χρήματα, τα οποία σίγουρα δεν μπορούν να πάνε σε επιδότηση αεροπορικής θέσης, καθώς απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία μάρκετινγκ, ώστε και η εταιρία να είναι διασφαλισμένη. Αυτό ζητάμε, το έχουμε καταθέσει και εγγράφως, και θεωρούμε ότι κάποια στιγμή θα ωριμάσουν οι συνθήκες, ώστε και εμείς να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να γίνει ένας Οργανισμός Προβολής και Προώθησης του Προορισμού για να ασχολείται με αυτά τα θέματα», σημείωσε, ερωτηθείς σχετικά ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σπύρος Σουρέλης.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια δέσμευση ή απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο οι ξενοδόχοι θεωρούν πως είναι μονόδρομος για την περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου Ιωαννίνων.
«Έχουμε έρθει σε επαφή με τους τοπικούς φορείς, αλλά ακόμη δεν έχουμε μια συγκεκριμένη απάντηση. Εμείς θα επιμείνουμε και ευελπιστούμε να εισακουστούμε, γιατί, αν θέλουμε το αεροδρόμιο να πάρει μια ανάπτυξη τουλάχιστον μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί -είμαστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης, η μόνη λύση είναι αυτή», σημείωσε.

Επανέρχονται οι σχολικές εκδρομές

Μετά από ένα «νεκρό» δίμηνο από πλευράς επισκεψιμότητας, ο τουριστικός κλάδος της περιοχής ευελπιστεί πως η άνοιξη θα φέρει και «άνοιξη» στα ταμεία ξενοδοχείων, καταλυμάτων και συναφών επιχειρήσεων.
Η αισιοδοξία αυτή ενισχύεται και από την άρση της απαγόρευσης των σχολικών εκδρομών, οι οποίες ξεκινούν εκ νέου από αύριο Τρίτη 1η Μαρτίου. Την άρση της απαγόρευσης εισηγήθηκε η Επιτροπή των ειδικών και αποτυπώθηκε στην ΚΥΑ που εκδόθηκε σε ΦΕΚ.
Συγκεκριμένα, από την 1η Μαρτίου επιτρέπεται οποιαδήποτε σχολική εκδρομή ή επίσκεψη περιλαμβάνει και διανυκτέρευση. Οι εκδρομείς που θα συμμετέχουν στις πολυήμερες εκδρομές, συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές, εμβολιασμένοι ή μη, θα πραγματοποιούν rapid τεστ 48 ώρες προ της αναχώρησης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας (self / rapid αναλόγως την περίπτωση), όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.
Κατά τις εκδρομές/επισκέψεις θα πρέπει να τηρούνται τα ειδικότερα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση, π.χ. προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κτλ.
Στην περιοχή μας, τα αποτελέσματα της άρσης αυτής της απαγόρευσης αναμένεται να αποτυπωθούν από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και εκτιμάται ότι θα υπάρξει ένα σημαντικό ρεύμα σχολικών εκδρομών. Εξάλλου, τα Γιάννενα είναι διαχρονικά ένας δημοφιλής προορισμός για σχολικές εκδρομές και η απαγόρευση είχε επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα.
Το τελευταίο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ήταν δύσκολο, όπως ανέφερε ο κ. Σουρέλης, προσθέτοντας πως ουσιαστικά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν το πρώτο που υπήρξε κίνηση, λόγω της διοργάνωσης του πανελλήνιου πρωταθλήματος Tαεκβοντό στην πόλη.
Η επανέναρξη των σχολικών εκδρομών αλλά και άλλες διοργανώσεις, όπως ένα μεγάλο Καρδιολογικό Συνέδριο την Κυριακή των Βαΐων, αναμένεται να έχουν θετικά αποτελέσματα στην επισκεψιμότητας της περιοχής, εφόσον βέβαια δε συμβεί κάτι απρόοπτο.

«Βραχνάς» το ενεργειακό

Η αύξηση των τιμών στην ενέργεια και κυρίως στο πετρέλαιο, αλλά και το ρεύμα, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι επαγγελματίες του τουρισμού, κυρίως οι επιχειρήσεις στα ορεινά του νομού.
«Το ενεργειακό κόστος συνεχώς μεγαλώνει. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τη ρητή διαβεβαίωση για στήριξη σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο. Υπάρχει μια επιδότηση στο ρεύμα που “τρέχει”, αλλά δεν είναι αρκετή, γιατί οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις παραμένουν πολύ αυξημένες. Οι συνάδελφοι παραπονιούνται ότι η ενέργεια είναι μεγάλος βραχνάς και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν και άλλα μέτρα ελάφρυνσης», σημείωσε ο κ. Σουρέλης.
Το υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά και η μη αποπληρωμή του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», για έξι και επτά μήνες, επιτείνουν την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Μάλιστα, οι ξενοδόχοι, σε ανύποπτο χρόνο, πριν τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια, που εντείνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είχαν ζητήσει επιδότηση καυσίμων για τους ταξιδιώτες. «Όταν είναι δύο ευρώ το λίτρο, επηρεάζονται και οι ταξιδιώτες. Είχαμε ζητήσει να επιδοτηθούν τα καύσιμα, όπως επιδοτούνται και οι ακτοπλοϊκές γραμμές, για να μπορέσει ο κόσμος να ταξιδέψει προς ορεινούς προορισμούς», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.

Σχετικά άρθρα

Ικανοποιητικές δεδομένης της εποχής οι πληρότητες για το Πάσχα

Μέτρα «φρένο» στα Airbnb ζητούν οι ξενοδόχοι

Γεωργία Χαλάτση

Η Ένωση Ξενοδόχων συγχαίρει τον ΠΑΣ Γιάννινα WBC