ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στον Δήμο και με υπογραφές το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου

Στα χέρια του Δήμου Ιωαννιτών πέρασε και επισήμως το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, γεγονός που πλέον δίνει τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να ανοίξει τον διάλογο για τον τρόπο αξιοποίησής του, όπως έχει δεσμευτεί ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ έναντι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Την τελική συμφωνία παραχώρησης στο Δήμο υπέγραψαν στην Αθήνα ο δήμαρχος Ιωαννίνων και ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. Στέφανος Βλαστός, «σφραγίζοντας» την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από έναν χρόνο και αφού πρώτα χρειάστηκε να επιλυθούν διάφορα γραφειοκρατικά ζητήματα.
Στο Δήμο Ιωαννιτών μισθώνεται, με συμβολικό τίμημα, το ακίνητο συνολικής οικοπεδικής επιφάνειας 5.789 τ.μ., με το κτίσμα που βρίσκεται σε αυτό και αποτελείται από υπόγειο 244 τ.μ., ισόγειο όροφο 1.984 τ.μ., 1ο όροφο 1.742 τ.μ., 2ο όροφο 1.124 τ.μ., 3ο όροφο 1.124 τ.μ. και 4ο όροφο 448 τ.μ. Η διάρκεια της μίσθωσης είναι 20 έτη με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 20, ενώ το ετήσιο αντάλλαγμα είναι 6.000 ευρώ για τα πρώτα έξι έτη και 12.000 ευρώ μετά το πέρας της εξαετίας.
«Η σημερινή είναι μία μεγάλη μέρα. Ένα κτίριο που συνδέθηκε με την πρόοδο και την ανάπτυξη των Ιωαννίνων, αυτό του παλιού Πανεπιστημίου περνάει στον Δήμο, περνάει στην πόλη. Σκοπός μας είναι να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια νέα εποχή δημιουργίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την καταλυτική του συμβολή, τη διοίκηση της ΕΤΑΔ και κυρίως τον διευθύνοντα σύμβουλο Στέφανο Βλαστό, με τις ενέργειες του οποίου φτάσαμε στην τελική υπογραφή παραχώρησης», δήλωσε μετά την υπογραφή των συμβολαίων ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.
«Είμαστε ιδιαίτεροι χαρούμενοι, διότι καταφέρνουμε, σύμφωνα και με τη θετική ανταπόκριση του πρωθυπουργού, να δώσουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της πόλης των Ιωαννίνων, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Με τη σημερινή συμφωνία ανοίγουμε τον δρόμο για την πλήρη ανακατασκευή ενός εμβληματικού ακινήτου μας, η εικόνα του οποίου για πάρα πολλά χρόνια δεν περιποιούσε τιμή ούτε για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ούτε και για την πόλη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ για τη συμβολή του σε αυτήν την προσπάθεια, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα ακόμα πόλο ανάπτυξης, που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους πολίτες, όπως αρμόζει στην πλούσια ιστορία των Ιωαννίνων», ανέφερε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός.
Με ενδιαφέρον αναμένονται πλέον οι επόμενες κινήσεις της δημοτικής αρχής, καθώς στοίχημα δεν αποτελεί μόνο η αποκατάσταση του κτιρίου, το οποίο βιώνει την εγκατάλειψη για περισσότερο από δύο δεκαετίες, αλλά και η βέλτιστη αξιοποίηση.
Δεδομένη είναι η βούληση της δημοτικής αρχής για μετατροπή του σε ένα διοικητικό κέντρο του Δήμου, ενώ ένα μέρος του σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με πιο πιθανές χρήσεις τη στέγαση κάποιων μουσείων του ή/και της Σχολής Καλών Τεχνών.
Ωστόσο, ο δήμαρχος έχει δεσμευτεί στο δημοτικό συμβούλιο ότι θα προχωρήσει άμεσα σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ώστε από κοινού να αποφασιστεί ο τρόπος αξιοποίησης, χωρίς πάντως να προκρίνεται η χρήση για στέγαση πολιτιστικών δομών, με τον κ. Ελισάφ να έχει διαμηνύσει ότι η πόλη διαθέτει αρκετούς τέτοιους χώρους.
Ενδιαφέρον έχει και το χρηματοδοτικό μοντέλο, που θα επιλεγεί, με τη λύση της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) να είναι μεταξύ των επιλογών, με κύριο πλεονέκτημα να «τρέξουν» οι διαδικασίες και να μη χρειαστεί να ακολουθηθεί η κλασική οδός του ΕΣΠΑ, που είναι επίσης μία από τις επιλογές.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο