ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φιλόδοξα σχέδια για την Οικία Κ. Φρόντζου

Παρεμβάσεις μικρής και μεγαλύτερης κλίμακας, στον εξωτερικό αλλά και εσωτερικό χώρο πρόκειται να εκτελεστούν στην Οικία Κ. Φρόντζου, με τη χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

Οι εργασίες, που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση της βούλησης του διαθέτη, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο του 2022, δηλαδή σε έξι με επτά περίπου μήνες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου, καθηγητής Κωνσταντίνος Πέτσιος, σε δηλώσεις του στο Ήπειρος TV1.

Βούληση του αειμνήστου Κωνσταντίνου Φρόντζου (1904-1986) ήταν να αποτελέσει η οικία του, που είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής των Ιωαννίνων του μεσοπολέμου, μια εστία διαπολιτιστικού διαλόγου και έναν χώρο δια βίου επιμόρφωσης μαθητών, φοιτητών και του ευρύτερου κοινού μέσω πνευματικών εκδηλώσεων και της ανάδειξης ουσιωδών στοιχείων της πνευματικής παράδοσης της πόλης των Ιωαννίνων και των πολυειδών εκφάνσεων της ηπειρωτικής τέχνης.

«Με την πρωτοβουλία αυτή, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την μετατροπή της Οικίας Κ. Φρόντζου σε έναν χώρο, ο οποίος, μέσα από εκδηλώσεις, θα μπορεί να επικοινωνήσει την ιστορική του αποτύπωση», σημείωσε ο κ. Πέτσιος, επισημαίνοντας πως ο χώρος θα περιλαμβάνει εκθετήριο αλλά θα είναι ανοικτός για επισκέψεις σχολείων, συναντήσεις και έναν διαπολιτισμικό διάλογο στο κέντρο της πόλης.

Επιδίωξη, επίσης, του Ιδρύματος είναι να συνεχιστούν οι εκδόσεις επιστημονικού χαρακτήρα και να υλοποιηθεί πλειάδα εκδηλώσεων σε συνεργασία με την ΕΗΜ, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον δήμο, την περιφέρεια και άλλους θεσμικούς φορείς.

Έτσι θα επιτευχθεί ο διττός στόχος του ιδρυτή του Ιδρύματος για προώθηση της επιστημονικής έρευνας των μεθόριων περιοχών της Ηπείρου και τη μετατροπή της οικίας του σε ένα πολιτιστικό κέντρο ιστορικής μνήμης και αποτύπωσης της τέχνης, η οποία είχε αναδειχθεί στην πόλη και ευρύτερα την Ήπειρο.

Σχετικά άρθρα

Μια απόδοση τιμής στο πνεύμα και στο έργο του Κ. Φρόντζου

Μια ψηφίδα της ιστορίας των Ιωαννίνων

Στόχος να γίνουν κτήμα της κοινωνίας