ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια απόδοση τιμής στο πνεύμα και στο έργο του Κ. Φρόντζου

Μια απόδοση τιμής στο πνεύμα δημιουργίας αλλά και το έργο του Κώστα Φρόντζου αποτελεί η ανακαίνιση και πολύ περισσότερο το «άνοιγμα» της, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, κατοικίας του στους πολίτες και την κοινωνία, με χρηματοδότηση από την Βουλή των Ελλήνων.

Η οικία, με τον εντυπωσιακό διάκοσμο και οικοσκευή, για πρώτη φορά υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής Κωσταντίνο Τασούλα, ο οποίος ήταν και εκείνος που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου, στο οποίο ανήκει, για χρηματοδότηση των αναγκαίων εργασιών.
Τα στελέχη του Ιδρύματος καθώς και της «μητρικής» Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών, που ίδρυσε ο Κώστας Φρόντζος, καλωσόρισαν ακόμη τους βουλευτές Μερόπη Τζούφη και Γιάννη Τσίμαρη, τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και περιφερειακούς συμβούλους, τον δήμαρχο Ιωαννίνων Δημήτρη Παπαγεωργίου και τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, εκπροσώπους αρχών και φορέων, καθώς και πολίτες.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, παραλαμβάνοντας τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο του Ιδρύματος, καθηγητή Κωνσταντίνο Πέτσιο, μίλησε για το έργο του Κώστα Φρόντζου και την προσφορά του στην πόλη, χαρακτηρίζοντας τον ένα μεγαθήριο δημιουργίας.
«Αισθάνομαι συγκίνηση γιατί, χάρη στη Βουλή, στους συναδέλφους μου, στην πρόταση του Ιδρύματος, μπορώ “έργω δηλούσθαι τα τιμάς” προς έναν άνθρωπο, ο οποίος και τη νιότη μου και την ωριμότητά μου την έχει χαράξει, και είμαι βέβαιος πως και οι νέοι Γιαννιώτες, επισκεπτόμενοι αυτή την κατοικία, θα βρουν αφορμή για να ανακαλύψουν πως ο δημόσιος βίος ανθεί, όταν υπάρχουν μεγαθήρια δημιουργικότητας, ώστε ως πολίτες να επιβραβεύουν μεγαθήρια δημιουργικότητας», σημείωσε, προσθέτοντας πως ο Φρόντζος εξελέγη δήμαρχος την τρίτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα και βουλευτής την έκτη φορά. «Άρα, θα πρέπει αυτούς τους ανθρώπους να τους ανακαλύπτουμε λίγο νωρίτερα, ώστε έργω δηλούσθαι τας τιμάς», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο κ. Πέτσιος σημείωσε πως βούληση του διαθέτη ήταν η οικία του να μετατραπεί σε μουσείο, στο όνομα της μητέρας του Πηνελόπης. «Το πραγματοποιούμε βαθμιαίως, όμως παράλληλα, επεκτείνουμε τη δραστηριότητα του Ιδρύματος προς τη διοργάνωση ημερίδων, επιστημονικών συναντήσεων κ.ά., θεωρώντας ότι η λέξη Μουσείο σχετίζεται με την πνευματική παραγωγή, άρα με χώρους όπου παράγεται γνώση, καλλιεργείται ο διάλογος και αυτό ακριβώς επιθυμούμε. Να αναδειχθεί η οικία αυτή ως ένα πεδίο διαλόγου, ιστορικής μνήμης και συλλογικής ευσυνειδησίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, δεσμευόμενος πως η ανακαίνιση της οικίας είναι μόνο η αρχή.

Σχετικά άρθρα

Φιλόδοξα σχέδια για την Οικία Κ. Φρόντζου

Γεωργία Χαλάτση

Εργασίες αποκατάστασης της «Οικίας Κωνσταντίνου Φρόντζου»

Ηπειρωτικός Αγών